Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προετοιμάζεται για ενδεχόμενη επιτάχυνση της μείωσης των επιτοκίων, ανταποκρινόμενη στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Οι δηλωμένες προθέσεις του για αύξηση των δασμών προκαλούν ανησυχία για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενεργοποιώντας συναγερμό σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.
Στρατηγική της ΕΚΤ μετά την εκλογή Τραμπ
Το επιτελείο της ΕΚΤ σχεδιάζει τη στρατηγική της επόμενης ημέρας, εστιάζοντας στις οικονομικές πολιτικές που θα ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου. Η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να δράσει άμεσα μέσω της πολιτικής επιτοκίων, εφόσον οι εξελίξεις το απαιτήσουν. Μέχρι τότε, η μείωση των επιτοκίων θα συνεχιστεί με τον ρυθμό που έχει ήδη προαναγγελθεί από την Πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Εάν επιβεβαιωθεί η θετική πορεία του πληθωρισμού, αναμένεται μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο και πιθανώς άλλη μία ισόποση τον Ιανουάριο. Οι μελλοντικές αποφάσεις θα βασιστούν, εκτός από τα δεδομένα για τον πληθωρισμό, και στην οικονομική πολιτική που θα ανακοινωθεί από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Πιθανές επιπτώσεις από αύξηση δασμών
Η ενδεχόμενη αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό στην παγκόσμια οικονομία και στην Ευρώπη. Η αύξηση των δασμών θα προκαλούσε άνοδο του πληθωρισμού και παράλληλη μείωση των εξαγωγών, με σημαντικές συνέπειες στην ανάπτυξη. Η ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές, θα ένιωθε άμεσα το πλήγμα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που παρουσιάζει αδύναμη ανάπτυξη. Το «χτύπημα» θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνο για τη Γερμανία, όπου οι εξαγωγές είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας της και αντιμετωπίζει ήδη τον κίνδυνο ύφεσης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος.
Αντίδραση της ΕΚΤ σε ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο
Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το δυσμενές σενάριο, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει με ταχύτερη μείωση των επιτοκίων της, ανεξάρτητα από την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), προκειμένου να δώσει μεγάλες ανάσες φθηνού χρήματος στην ευρωπαϊκή οικονομία για να ανταπεξέλθει στις πιέσεις. Η ΕΚΤ διαθέτει το οπλοστάσιο που απαιτείται για τέτοιες ακραίες συνθήκες, όπως έχει αποδείξει στο παρελθόν κατά τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Διεργασίες στην Ε.Ε. για αντιμετώπιση ενδεχόμενων δασμών
Έντονες διεργασίες συντελούνται και στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μετά το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Το πώς θα αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο αύξησης των δασμών από τις ΗΠΑ για τα ευρωπαϊκά προϊόντα αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα θέματα στις διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών των κρατών μελών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ε.Ε. δεν θα διστάσει να απαντήσει με αύξηση των δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, εάν οι ΗΠΑ αυξήσουν τους δικούς τους δασμούς.