Για να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας και να επιστρέψει η ζωή όλων και πάλι στην κανονικότητα, η κυβέρνηση βάζει μπρος τα σχέδια επιχείρησης πειθούς.
Στόχος να αυξηθεί η ταχύτητα των εμβολιασμών σε όλες τις επιτρεπόμενες ηλικίες. Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη η αντίδρασή της όσον αφορά τη διευθέτηση των μέτρων, καθώς βρίσκεται πάλι σε έξαρση ο αριθμός των κρουσμάτων. Την επόμενη εβδομάδα, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις για στοχευμένους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και αλλαγές στη λειτουργία των κλειστών χώρων διασκέδασης.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας συζητήσεων, αρχικά για τους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων, ενώ σειρά θα πάρουν μετά οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και δομές υγείας. Στη συνέχεια, εξετάζεται ο εμβολιασμός να καταστεί υποχρεωτικός και στο προσωπικό που υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, καθώς και στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Σύμφωνα με ένα σενάριο, η εφαρμογή των μέτρων μπορεί να μετατεθεί χρονικά κατά μία εβδομάδα, δηλαδή στις 22 Ιουλίου, προκειμένου να υπάρχει ακόμα καλύτερη εικόνα όσον αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο το άνοιγμα των κλειστών χώρων να αφορά μόνο στους εμβολιασμένους. Να υπάρχουν, δηλαδή, μόνο αμιγείς χώροι εστίασης και διασκέδασης, οι οποίοι θα λειτουργούν με πληρότητα 80% και τους επιχειρηματίες να προορίζουν τους ανοιχτούς χώρους τόσο για τους εμβολιασμένους, όσο και για τους ανεμβολίαστους
Στις 15 Ιουλίου πρόκειται να ανοίξουν οι κλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης είτε ως αμιγείς (μόνο για εμβολιασμένους και με μεγαλύτερη πληρότητα) είτε ως μεικτοί (για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και με σαφώς χαμηλότερη πληρότητα).
Σε αναμονή για τα καινούρια μέτρα είναι οι υπεύθυνοι των χώρων εστίασης και διασκέδασης, αντιδρούν.
Σε επιστολή τους προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, που συνυπογράφουν πανελλαδικά 45 πρωτοβάθμια Σωματεία μιλούν για «εμμονική στοχοποίηση» της εστίασης και επιχειρήσεις σε «ρόλο χωροφύλακα» για τους θαμώνες.
Ο Σπύρος Μπαϊρακτάρης, εστιάτορας μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε: «Τί θα πούμε στους πελάτες; Μην μπαίνεις ή μπες μέσα ο ανεμβολίαστος να κολλήσεις τους άλλους; Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα τίποτε»
Ο Τάσος Μαυροφρύδης, υπεύθυνος χώρου εστίασης, ανέφερε επίσης ότι: «Οι πρώτες σκέψεις είναι να είμαστε αμιγείς για το καλό όλων».
Ο αναπληρωτής Υπ. Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Open υπογράμμισε ότι: «Eίναι πολύ δύσκολο μετά από τόσους μήνες κόπωσης να ελέγξεις τον κόσμο. Γι΄αυτό έχουμε σαφή μηνύματα και θα επανεξετάσουμε το πλαίσιο».
Η λειτουργία του …covid pass
Τα καταστήματα θα πρέπει να έχουν κατεβάσει, στο κινητό ή στο τάμπλετ, την εφαρμογή του ψηφιακού ελέγχου των πιστοποιητικών. Το covid pass θα ελέγχει ποιοι είναι εμβολιασμένοι και ποιοι όχι καθώς και ποιοι έχουν αρνητικό τεστ.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Πολύ απλά θα περνάει κανείς την εφαρμογή, αυτός που ελέγχει την έχει κατεβάσει θα την περνάει πάνω από το πιστοποιητικό που φέρνει ο πελάτης είτε πάνω από το κινητό είτε πάνω σε χαρτί και θα βγαίνει μια σήμανση με τρία χρώματα».
Όταν η εφαρμογή βγάζει πράσινο χρώμα σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του ή έχει νοσήσει. Όταν η εφαρμογή δείξει κίτρινο σημαίνει ότι ο πολίτης έχει βεβαίωση αρνητικού τεστ, ενώ αν το χρώμα είναι κόκκινο σημαίνει ότι το έγγραφο δεν είναι έγκυρο.