Σε κατηγορηματική απόρριψη της φιλολογίας ότι δήθεν η Αθήνα προτίθεται να αποδεχθεί χωρικά ύδατα στα έξι μίλια παντού προβαίνει αρμόδια ανώτατη κυβερνητική πηγή, διευκρινίζοντας ποιο είναι το πλαίσιο εντός του οποίου θα μπορούσε να εκκινήσει ο διάλογος για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

«Το έξι μίλια” δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια» , υπογραμμίζει στην «Καθημερινή», αρμόδια ανώτατη κυβερνητική πηγή, απορρίπτοντας με κατηγορηματικό τρόπο τη φιλολογία σύμφωνα με την οποία η Αθήνα θα αποδεχθεί χωρικά ύδατα έξι ναυτικών μιλίων παντού, προκειμένου να προχωρήσει στην επίλυση της διαφοράς της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ή του Αμβούργου.

Μάλιστα είναι σαφές πως η συγκεκριμένη αποστροφή δεν αφορά μόνο τις ηπειρωτικές ακτές, αλλά και τα νησιά.

Πάντως, ενώ ο χρόνος για τη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν μετράει αντίστροφα, εκτιμάται πως στον διάλογο οι δύο πλευρές θα προσέλθουν με μαξιμαλιστικές θέσεις, από τις οποίες μπορεί να παρεκκλίνουν προκειμένου να επέλθει ένας αμοιβαία αποδεκτός συμβιβασμός.

Σε κάθε περίπτωση η όλη συζήτηση περί χωρικών υδάτων είναι εκ των πραγμάτων πρώιμη, καθώς το ραντεβού των Γεραπετρίτη-Φιντάν τον επόμενο μήνα στην Αθήνα θα έχει ως αντικείμενο το πλαίσιο του διαλόγου, ενώ η συζήτηση με χάρτες στο τραπέζι θα γίνει μετά τον Ιανουάριο, υπό την προϋπόθεση ότι Κυρ. Μητσοτάκης και Τ. Ερντογάν θα έχουν ανάψει προηγουμένως το πράσινο φως.