Μια ανάσα από την εκλογή ήδη από την πρώτη Κυριακή είναι ο Νίκος Χαρδαλιάς στην Περιφέρεια Αττικής, την ώρα που ο Κώστας Μπακογιάννης παίζει δίχως σοβαρό αντίπαλο για τον Δήμο της Αθήνας. Μπορεί ο υποψήφιος περιφερειάρχης να μπήκε στην κούρσα καθυστερημένα, όμως η υψηλή δημοφιλία του στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου εξασφάλισε την άμεση αποδοχή του δίνοντας το απαραίτητο προβάδισμα. Αλλωστε ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι αυτοδιοικητικό ον με μακρά πορεία τόσο στον πρώτο βαθμό (Δήμος Βύρωνα) όσο και στον δεύτερο, ενώ η αποτελεσματικότητά του την περίοδο της πανδημίας ως μέλος της κυβέρνησης τον καθιέρωσε ως ένα από τα πλέον ισχυρά πρόσωπα της νεότερη πολιτικής σκηνής.

Γράφει η Ελευθερία Γεωργίου

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση (Metron Analysis) που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Τα Νέα», ο Νίκος Χαρδαλιάς βρίσκεται ήδη στο 42%, υπολειπόμενος μόλις μία μονάδα από το πολυπόθητο 43% που θα κλειδώσει την εκλογή του στις 8 Οκτωβρίου και θα απαλλάξει από την ταλαιπωρία αλλά και μια περιπέτεια την Αττική. Συγκεκριμένα, συγκεντρώνει 42% στην πρόθεση ψήφου, ποσοστό σχεδόν τριψήφιο από τον δεύτερο Γιάννη Σγουρό, ο οποίος βρίσκεται στο 11%, ενώ ο Γιώργος Ιωακειμίδης δεν πείθει και περιορίζεται στο 7%.

Σαρωτική υπεροχή

Συντριβή των ανθυποψηφίων του στην καταλληλότητα, όπου ο υποψήφιος με τη Ν.Δ. συγκεντρώνει 38%, ενώ ακολουθεί ο Γιάννης Σγουρός με μόλις 9%. Oπως είναι αναμενόμενο, στην παράσταση νίκης ο Νίκος Χαρδαλιάς φτάνει στο 60%. Οι θετικές γνώμες για τον υποψήφιο περιφερειάρχη επικεφαλής της παράταξης «Αττική Μπροστά» είναι 55% έναντι 35% αρνητικών, ενώ απολαμβάνει και μεγάλης αναγνωρισιμότητας που φτάνει στο 97%, την ώρα που ο Γιάννης Σγουρός είναι στο 82%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα στην περίπτωση που η εκλογική αναμέτρηση οδηγηθεί στη δεύτερη Κυριακή. Ισχυρότερος αντίπαλος –που παρ’ όλα αυτά θα ηττηθεί– είναι ο Γιάννης Σγουρός με 25% έναντι 47% του Νίκου Χαρδαλιά ενώ ο Γιώργος Ιωακειμίδης αδυνατεί να συσπειρώσει ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση την κεντροαριστερά γύρω από την υποψηφιότητά του και υστερεί κατά 5% του Σγουρού. Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν το στρατηγικό λάθος που έκανε η Κουμουνδούρου και εν τέλει οδήγησε σε ρήξη και διάσπαση την αυτοδιοικητική ομάδα της με πολλούς να έχουν συνταχθεί με τον Γιάννη Σγουρό και όχι με τον Γιώργο Ιωακειμίδη, ο οποίος προωθήθηκε λόγω της επιτυχημένης διαδρομής του στον Δήμο Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

Πάντως και ο ίδιος ο υποψήφιος φαίνεται να είναι έξω από τα νερά του μόλις 25 μέρες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση επιτρέποντας σε πολλούς να διερωτώνται τι είναι εκείνο που τον ώθησε να εγκαταλείψει την ασφάλεια του δήμου του. Χαρακτηριστικό είναι πως σε ανακοίνωσή του εγκάλεσε τον Νίκο Χαρδαλιά για πράξεις της διοίκησης του Γιώργου Πατούλη, αδυνατώντας να αντιληφθεί ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης δεν λογοδοτεί για τις ημέρες και τα έργα του νυν περιφερειάρχη. Αν και έμπειρος αυτοδιοικητικός, που γνωρίζει πως οι παραλείψεις ή οι αστοχίες ενός υφισταμένου βαρύνουν τον άμεσο προϊστάμενο, επιχειρεί να μεταβιβάσει ευθύνες της διοίκησης Πατούλη στον Νίκο Χαρδαλιά λόγω παρουσίας στον συνδυασμό του στελεχών που σήμερα συμμετέχουν στη διοίκηση.

Υγιεινός περίπατος

Στον Δήμο Αθηναίων η εικόνα είναι πολύ πιο ξεκάθαρη, καθώς ο Κώστας Μπακογιάννης, έχοντας αναλάβει τις όποιες ευθύνες προκύπτουν από αστοχίες της τρέχουσας διοίκησης, καλπάζει προς τον τερματισμό χωρίς πραγματικό αντίπαλο. Ο Χάρης Δούκας και ο Κώστας Ζαχαριάδης αδυνατούν να βρουν πέρασμα και διεκδικούν μόνο μια αξιοπρεπή καταγραφή, με τον πρώτο να απειλείται από το σκορ του Παύλου Γερουλάνου και τον δεύτερο από εκείνο του Νάσου Ηλιόπουλου.

Η σιγουριά του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος κρατά χαμηλούς τόνους, έχει αποτέλεσμα ο δήμαρχος Αθηναίων να παραμένει ενεργός στα καθημερινά καθήκοντά του αφήνοντας την προεκλογική εκστρατεία σε μια πανίσχυρη ομάδα υποψηφίων και παρεμβαίνοντας όπου απαιτείται. Τα «στοιχήματα» που τρέχουν για την Αθήνα είναι αν ο δήμαρχος θα επανεκλεγεί με ποσοστό άνω του 50% ή λίγο παρακάτω, ενώ το σενάριο της δεύτερης Κυριακής διατυπώνεται μόνο από εκείνους που θέλουν να δικαιολογήσουν τη δική τους παρουσία.