Οπως λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του πρωθυπουργού αποτυπώνοντας τις σχετικές εκτιμήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου το Λεκανοπέδιο θα καθορίσει τον πήχη της αυτοδυναμίας αρχικά και στη δεύτερη κάλπη θα την ξεκλειδώσει.

Για τον λόγο αυτό και συνεχίζοντας την πορεία που είχε χαράξει από τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ το 201 6 μέχρι και το διάστημα που προηγήθηκε της εισόδου της χώρας σε προεκλογική τροχιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις εξορμήσεις του στις γειτονιές της πρωτεύουσας προσαρμόζοντας το πρόγραμμά του ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ για τις σημαντικές περιοδείες στην περιφέρεια ο προγραμματισμός έχει κλείσει ουσιαστικά εδώ και αρκετές ημέρες για την Αττική συνιστά μια δυναμική διαδικασία που σε πολλές περιπτώσεις διαμορφώνεται μέσα σε λίγες ώρες.

Τα μεγάλα στοιχήματα για την κυβερνητική παράταξη σε αυτή τη φάση στο μέτωπο του Λεκανοπεδίου είναι τρία Πρόκειται για την Α’ Αθήνας τη Δυτική Αττική και τη Β’ Πειραιά.

Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γαλάζιων επιτελών ο Βόρειος και ο Νότιος Τομέας αλλά και η πρώτη εκλογική περιφέρεια του μεγάλου λιμανιού παρουσιάζουν μια δύσκολα αναστρέψιμη εικόνα υπέρ της ΝΔ.

Στην Α’ Πειραιά βέβαια αναλύεται ακόμη ο νέος παράγων της υποψηφιότητας Τσίπρα ενώ ταυτόχρονα η Ανατολική Αττική δείχνει να ακολουθεί και πάλι το γενικότερο ρεύμα το ενδιαφέρον εστιάζεται στις προαναφερθείσες περιπτώσεις όπου το κυβερνών κόμμα είχε ηττηθεί το 201 9 πλην φυσικά της Α’ Αθήνας.

Ωστόσο στο εν λόγω παραδοσιακό γαλάζιο προπύργιο οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς εστιάζονται, όπως γράφει ο Θανάσης Φουσκίδης στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», στην αποφυγή ανεπιθύμητων διαρροών ψηφοφόρων που ανήκουν στη δεξαμενή της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς και συναποτελούν διαχρονικά τη ραχοκοκαλιά του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι εδώ και αρκετά χρόνια έχουν μπει στο στόχαστρο των σχηματισμών που αντλούν τη δύναμή τους από το αντίστοιχο ακροατήριο.

Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή του πρωθυπουργού να επενδύει σε επίπεδο ρητορικής και όχι μόνο στη δημοσκοπική υπεροχή της ΝΔ σε θέματα όπως η αποτελεσματική αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού ή η ασφάλεια που αγγίζουν τις προτεραιότητες μιας σημαντικής μερίδας πολιτών οι οποίοι ζουν και δραστηριοποιούνται στις μεσοαστικές περιοχές της πρωτεύουσας.

Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Αθήνα την πολιτική έδρα του πρωθυπουργού χαρακτηριστική της σημασίας που αποδίδεται από τον ίδιο και τους συνεργάτες του στις συγκεκριμένες γειτονιές είναι η απόφαση για την πραγματοποίηση της πρώτης επί της ουσίας μεγάλης συγκέντρωσης επί αττικού εδάφους μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών στο Αιγάλεω.

Η μείωση της ψαλίδας σε σχέση με το 2019 (σ.σ.: 39%-32 υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ) θα είναι μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της κάλπης και παράλληλα θα είναι ενδεικτική των ισορροπιών οι οποίες θα προκύψουν το βράδυ των αποτελεσμάτων προβλέπουν τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού Σημείο κλειδί στην προσπάθεια περαιτέρω προσέγγισης με κεντροαριστερούς ψηφοφόρους στα δυτικά προάστια είναι η παρουσία στο ψηφοδέλτιο του πρώην υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

ΝΤΕΡΜΠΙ

Στη Δυτική Αττική η κάλπη είχε βγάλει ντέρμπι με τον ΣΥΡΙΖΑ να επικρατεί με δύο ποσοστιαίες μονάδες στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και ως εκ τούτου οι περιοχές αυτές βρίσκονται σε περίοπτη θέση στις προτεραιότητες του σχεδιασμού της Ν.Δ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκέπτεται αύριο την Ελευσίνα.

Οσο για τη Β’ Πειραιά που διαχρονικά αποτελεί ίσως το πιο δύσβατο εκλογικό μονοπάτι για το κυβερνών κόμμα άπαντες στο γαλάζιο στρατόπεδο συνομολογούν ότι το αν μη τι άλλο κολακευτικό σε σχέση με ό,τι συνέβαινε σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης αποτέλεσμα του 2019 οφείλεται σε δύο παράγοντες που φέρουν τη σφραγίδα Μητσοτάκη. Αφενός στο μεγάλο προσωπικό ενδιαφέρον που έδειξε ο πρωθυπουργός για να καταστεί εφικτή η προσέγγιση με ένα σημαντικό κομμάτι πολιτών της περιοχής και αφετέρου στην επιλογή του να είναι εκεί υποψήφιος μαζί τότε με την Αχαΐα και τη Δυτική Αθήνα. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε στα μέσα της εβδομάδας τη δεύτερη εκλογική περιφέρεια του μεγάλου λιμανιού επιχειρώντας να πιάσει το νήμα από κει όπου το είχε αφήσει προ τετραετίας ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Β Πειραιά ήταν και ο πρώτος του σταθμός μετά την εκλογική του νίκη Ωστόσο παρά την προσοχή που δίνεται στις προαναφερθείσες περιφέρειες ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να επενδύσει ακόμα περισσότερο συνολικά στη μάχη του Λεκανοπεδίου και για τον λόγο αυτό έχει προγραμματίσει επίσκεψη και στην Ανατολική Αττική και δη στο Λαύριο. Μέχρι και την 21η Μαΐου απομένουν τουλάχιστον άλλοι δύο προορισμοί στο Λεκανοπέδιο σε Νότιο Τομέα και πιθανώς στην Α Πειραιά χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει ότι αν κριθεί απαραίτητο δεν θα προστεθούν κι άλλες περιοδείες στο πρωθυπουργικό «καλεντάρι».