Στο γεγονός πως οι παροχές που αναφέρονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία προϋποθέτουν αύξηση 10 δισ. ευρώ σε ό,τι αφορά τις δαπάνες αναφέρθηκε ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής Οικονομικών, πρώην υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 λίγο πριν τις εκλογές. Ωστόσο, επεσήμανε πως αυτό το ποσό υπάρχει αναλυτικά στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, η συζήτηση για το οποίο «είναι περίπου τρικυμία σε ποτήρι» για τον ίδιο: «Το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει διάφορες παροχές με συνολική αύξηση δαπανών γύρω στα 10 δισ. ευρώ, τα οποία υπάρχουν αναλυτικά στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα».

«Από αυτά, γύρω στα 6,5 είναι πράγματα τα οποία πράγματι υπάρχουν αναλυτικά μέσα στο Μεσοπρόθεσμο και μερικά από τα πράγματα, τα οποία λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχουν μέσα και υπάρχουν και ορισμένα άλλα στα οποία γίνεται αναφορά σαφής στην οποία λέγεται ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος υπάρχουν και αυτά τα πράγματα τα οποία θα καλυφθούν από τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει. Πράγματι υπάρχει ένας δημοσιονομικός χώρος εκεί τον οποίο τον έχουμε αφιερώσει αυτή τη στιγμή σε μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα» εξήγησε.

«Οι προβλέψεις καλύπτουν θα έλεγα και υπερκαλύπτουν αυτά τα επιπρόσθετα τα οποία έχουν εξαγγελθεί εκεί. Όμως και ένα πράγμα ακόμα το οποίο δεν πρέπει να το ξεχνάμε, ότι λίγο καλύτερα να πάει η οικονομία μας όπως έχει πάει καλύτερα τα τελευταία χρόνια από ό,τι κάναμε σε όλες τις εκτιμήσεις τις οποίες είχαμε, ο δημοσιονομικός χώρος τον οποίο θα έχουμε, θα είναι ακόμα μεγαλύτερος» συμπλήρωσε.

η Ελλάδα έχει φτάσει την «πρωταθλήτρια» Πορτογαλία στις εξαγωγές ως ποσοστό ΑΕΠ

Ο πρώην υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει παρουσιάσει μεγάλη αύξηση των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει και την Πορτογαλία, η οποία ήταν μέχρι τώρα «πρωταθλήτρια» στον τομέα αυτό, ανάμεσα στις χώρες του Νότου.

«Αυτό μακροπρόθεσμα είναι κάτι ιδιαίτερα θετικό. Δηλαδή όσο ανοίγεσαι στον διεθνή ανταγωνισμό τόσο περισσότερο εξειδικεύεται, τόσο περισσότερο αποτελεσματικός γίνεσαι και αυτό έχει μακροχρόνιες θετικές συνέπειες» είπε ο κ. Τσακλόγλου.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που ανήλθε στο 9,7% του ΑΕΠ το 2022, είναι απόρροια της ενεργειακής κρίσης κατά το σημαντικότερο κομμάτι του και όσο πέφτουν οι τιμές της ενέργειας, θα βλέπουμε σταδιακή μείωση. Αναφέρθηκε επίσης σε μελέτες οι οποίες υποδεικνύουν ότι θα υποχωρήσει στο 3-4% του ΑΕΠ τα επόμενα 2-3 χρόνια.