Σταθερά προσανατολισμένος στην ολοκλήρωση της τετραετίας και στη διατήρηση του υφιστάμενου εκλογικού νόμου παραμένει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – όπως ξεκαθάρισε και από το βήμα του συνεδρίου-, ενώ η κυβέρνηση επιδεικνύει ισχυρές δημοσκοπικές αντοχές παρά την πίεση που έχουν υποστεί τους τελευταίους μήνες νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις συνεχείς ανατιμήσεις στο κόστος του ρεύματος.

Οπως προκύπτει από τις τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης, η Ν.Δ. διατηρεί σταθερό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και κινείται σε ποσοστά άνω του 30%. Ως αποτέλεσμα θεωρείται ρεαλιστικός στόχος η επίτευξη έστω οριακής αυτοδυναμίας, όχι στην αναμέτρηση της απλής αναλογικής, αλλά στις δεύτερες εκλογές που θα διεξαχθούν με τον νέο εκλογικό νόμο. Στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της τετραετίας συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη επικαλούνται – σύμφωνα με την Καθημερινή- ως όπλα στην κυβερνητική φαρέτρα:

– Το νέο «ισχυρό» πακέτο στήριξης έναντι του κόστους της ενέργειας που πλέον καλύπτει και τη μεσαία τάξη. Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε, τα μέτρα θα έχουν διάρκεια έως και ένα χρόνο, δηλαδή είναι δυνατόν να διαρκέσουν έως το τέλος της τρέχουσας τετραετίας.

– Την αναμενόμενη ιδιαίτερα θετική πορεία του τουρισμού. Παρά τις αβεβαιότητες που έχει δημιουργήσει παγκοσμίως ο πόλεμος στην Ουκρανία, στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί η εκτίμηση ότι αναμένεται μια «δυναμική» –και μακρά σε διάρκεια– τουριστική περίοδος με οφέλη όχι μόνο για τους άμεσα εμπλεκομένους, αλλά συνολικά για την οικονομία. – Το γεγονός ότι τους πρώτους μήνες του 2023 θα βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, σημαντικά έργα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, που θα ενισχύσουν περαιτέρω την κυβερνητική εικόνα.

Ο κατ’ αρχήν σχεδιασμός για ολοκλήρωση της τετραετίας εδράζεται όμως και σε μια κρίσιμη δημοσκοπική παρατήρηση: Από τις εκλογές του 2007 και μετά, ουδέποτε υπήρξε πολιτική ανατροπή τους τελευταίους δώδεκα μήνες πριν από τις κάλπες: Δηλαδή, το κόμμα που ήταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις ένα χρόνο πριν από τις εκλογές –όπως τώρα η Ν.Δ.– ήταν και ο τελικός νικητής της εκάστοτε εκλογικής αναμέτρησης. Με άλλα λόγια, οι παλαιότερες δημοσκοπήσεις ακυρώνουν το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι το διάστημα έως τις εκλογές μπορεί να επιτύχει τη μεγάλη ανατροπή και να είναι πρώτο κόμμα στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έθεσε στη διάθεση της «Κ», παράλληλα με τον σχετικό «σχολιασμό», ο δρ Πολιτικών Επιστημών και ειδικός στην ανάλυση ερευνών της κοινής γνώμης κ. Πάνος Σταθόπουλος, η εικόνα ένα χρόνο πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση ήταν από το 2007 και μετά η εξής:

1. Μετά από τρεις συνεχόμενες ήττες (1993, 1996, 2000) η Ν.Δ. αρχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις αμέσως μετά τις εκλογές του 2000, κερδίζει τις εκλογές του 2004 και του 2007, και συνεχίζει να προηγείται (με σχετικά μειούμενη πάντως διαφορά από το ΠΑΣΟΚ) έως το φθινόπωρο του 2008. Η υπόθεση του Βατοπεδίου φέρνει την ανατροπή. Ενα χρόνο πριν από τις εκλογές Οκτωβρίου 2009, το ΠΑΣΟΚ προηγείται πλέον, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, με διαφορές της τάξης των 5 μονάδων και τελικώς μετά τη διεξαγωγή τους ο Γιώργος Παπανδρέου σχηματίζει κυβέρνηση.

2. Ακολουθεί η περιπέτεια των μνημονίων. Παρότι το ΠΑΣΟΚ “αντέχει” αρχικά, τελικά ένα χρόνο πριν από τις εκλογές του Μαΐου 2012, και αφού έχει μεσολαβήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου, η Ν.Δ. προηγείται πλέον με διαφορές της τάξης των 3 μονάδων. Με τη διαφορά δηλαδή που κέρδισε πράγματι, όχι όμως το ΠΑΣΟΚ, αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ, που εν τω μεταξύ αναδύθηκε στις διαλυτικές για το κομματικό μας σύστημα εκλογές που έχουν χαρακτηριστεί “σεισμός”.

3. Με τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ (και της ΔΗΜΑΡ, η οποία όμως αποχώρησε μετά από ένα χρόνο), στα τέλη του 2013, ουσιαστικά δηλαδή ένα χρόνο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 που προκλήθηκαν λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να προηγείται, οριακά έστω, στις δημοσκοπήσεις (σε επίπεδο πάντως ακόμα χαμηλών ποσοστών πρόθεσης ψήφου). Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνονται και ο Αλέξης Τσίπρας πράγματι σχηματίζει κυβέρνηση, με εταίρο τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.

4. Μετά τις περιπέτειες του δημοψηφίσματος και του τρίτου μνημονίου που επακολούθησε, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μεν και τις εκλογές Σεπτεμβρίου 2015 με τη σταθερή συνεργασία των ΑΝΕΛ, αλλά η αλλαγή ηγεσίας στη Ν.Δ. τον Ιανουάριο 2016 και η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον φέρνει δεύτερο στις δημοσκοπήσεις και μάλιστα με διαφορές σταδιακά αυξανόμενες υπέρ της Ν.Δ. Ενα χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, που προκάλεσαν τελικά και βουλευτικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου, η Ν.Δ. προηγείται στις δημοσκοπήσεις με διαφορές της τάξης των 10 μονάδων και τελικώς καταγάγει ευρεία νίκη στις εθνικές κάλπες της 7ης Ιουλίου.

5. Παρά τις συνεχείς κρίσεις που συνόδευσαν στα τελευταία τρία χρόνια τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, στις πιο πρόσφατες έρευνες τον δύο εταιρειών που εξετάζουμε, τον Μάρτιο 2022, ουσιαστικά δηλαδή περίπου ένα χρόνο πριν από την εξάντληση της τετραετίας της τρέχουσας κυβερνητικής περιόδου, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ανατροπής και η Ν.Δ. εξακολουθεί να προηγείται με διαφορές της τάξης των 7,5 μονάδων.

Σημ.: Χρησιμοποιήθηκαν ενδεικτικά οι έρευνες των εταιρειών Metron Analysis και MRB που αποτελούν δύο από τις παλαιότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα και που διεξάγουν συνδρομητικές έρευνες με μεγάλα δείγματα και σταθερό συγκριτικό αρχείο».