Τρεις περίπου μήνες πριν εκπνεύσει και η τελευταία προθεσμία ώστε το Λονδίνο να αποχωρήσει από την ΕΕ, διεξάγονται οι πρόωρες εκλογές στη Βρετανία.
Ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να είναι ο νικητής. Ωστόσο θα χρειαστεί αρκετές έδρες για να καταφέρει να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, το Εργατικό Κόμμα φαίνεται να ανεβαίνει κατά δύο μονάδες, στο 34% και το Συντηρητικό Κόμμα, ενώ μεν προηγείται, παραμένει στάσιμο στο 43%. Η δημοσκόπηση έγινε το τελευταίο διήμερο σε μεγάλο δείγμα – 100.000 ερωτηθέντων. Η διαφορά των 10 μονάδων φαίνεται να μειώνεται ταχύτατα και η πλειοψηφία υπέρ του κυβερνώντος κόμματος που έδειχνε η προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας φαίνεται να συρρικνώνεται.
Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00 τοπική ώρα. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται αμέσως αφού κλείσουν οι κάλπες και τα αποτελέσματα θα ξεκινήσουν να γίνονται γνωστά περίπου στις 23:00.
Οι Βρετανοί πολίτες θα επιλέξουν το μέλλον τους, την ώρα που στις Βρυξέλλες θα διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Μεγάλη Βρετανία θα την εκπροσωπεί ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και διάδοχος του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ .
Τι λένε οι δημοσκοπήσεις;
Η διαφορά ανάμεσα στο Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον και το Εργατικό του Τζέρεμι Κόρμπιν μειώνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Το 43% των Συντηρητικών και το 34% των Εργατικών που αναφέρουν οι δημοσκοπήσεις ενδέχεται να μειώσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Πάντως, όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν αυτοδυναμία στους Συντηρητικούς. Οι πλέον απαισιόδοξες δημοσκοπήσεις για τον Τζόνσον του δίνουν πλειοψηφία 28 εδρών. Οι Tories φαίνεται να καταλαμβάνουν 339 έδρες και οι Εργατικοί 232.
Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, οι Βρετανοί πολίτες θα ψηφίσουν τον λιγότερο αντιπαθή πολιτικό. Η απόφαση του Νάιτζελ Φαράτζ να αποχωρήσει από την διεκδίκηση των ψήφων και να καλέσει τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν υπέρ του Μπόρις Τζόνσον μπορεί να μοιάζει ως φυσικό επακόλουθο μιας μακράς διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ, εντούτοις ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι.
Οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν ενδέχεται να κερδίσουν κάποιες ψήφους στο Λονδίνο και το Σαουθάμπτον, αλλά θα χάσουν περισσότερους ψηφοφόρους στο Μπέρμιγχαμ και το Νότιγχαμ. Παράλληλα οι περισσότερες περιοχές των Midlands και της βόρειας Αγγλίας αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ του Μπόρις Τζόνσον.
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα το αποτέλεσμα της ψήφου των Βρετανών πολιτών σε μονοεδρικές περιφέρειες που θα μπορούσαν να στερήσουν την πλειονοψηφία στους Συντηρητικούς. Θεωρητικά, κάποιοι Βρετανικοί ψηφοφόροι θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την πλειονοψηφία των Συντηρητικών επιλέγοντας να ψηφίσουν κόμματα που αντιτίθενται στο Brexit, επιλέγοντας βουλευτές κυρίως στην Ουαλία και τη Βόρεια Αγγλία. Η Σκωτία αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση. Μερικές περιοχές που αποτελούσαν παραδοσιακά οχυρά των Εργατικών στρέφονται στο Σκωτικό Εθνικό Κόμμα που ζητεί την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, ή ακόμα και την απόσχιση της Σκωτίας από το ΗΒ.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν επίσης μια τάση στροφής των φιλοευρωπαϊων προς τους Εργατικούς, παρά το γεγονός της ξεκάθαρης αντιπάθειάς τους προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Το δυσάρεστο αποτέλεσμα για το κυβερνών κόμμα οφείλεται και στη φωτογραφία ενός τετράχρονου αγοριού, με οξυγόνο να κοιμάται στα πάτωμα νοσοκομείου στο Λιντς της κομητείας Γιόρκσαϊρ.
Η αντίδραση του Μπόρις Τζόνσον στην φωτογραφία που του έδειξε δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια συνέντευξης χαρακτηρίστηκε από πολλούς απαράδεκτη: Ο πρωθυπουργός του άρπαξε το τηλέφωνο και το έβαλε στην τσέπη του, λέγοντας ότι αρνείται να τη δει. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα το έβγαλε, την είδε και αναφώνησε: «Φρικτό, αυτά δεν επιτρέπεται να συμβαίνουν στη Βρετανία». Ωστόσο, απέφυγε να απολογηθεί για την δεκαετή λιτότητα που επέβαλαν οι συντηρητικές κυβερνήσεις από το 2010, που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των κονδυλίων στο Σύστημα Υγείας.
Ο αδέξιος χειρισμός του θέματος από την Ντάουνινγκ Στρίτ πιστεύεται πως επηρέασε τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων. Το αν η τάση αυτή συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες που απομένουν έως το άνοιγμα της κάλπης παραμένει προς το παρόν αναπάντητο ερώτημα.
Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχίζει – για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια – να μετράει αντίστροφα.