Γείτονες κι εθελοντές μοιράζουν νερό και σνακ στους ψηφοφόρους που αναμένουν υπομονετικά να ψηφίσουν στη Σμίρνα, ένα πολυτελές προάστιο της Ατλάντα. Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθούν στις 3 Νοεμβρίου, ωστόσο η ατμόσφαιρα έχει ήδη κάτι εορταστικό.
Η Τζορτζια, μια πολιτεία που βρίσκεται στον συντηρητικό νότο των ΗΠΑ, έχει να ψηφίσει έναν υποψήφιο των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο από το 1992. Όμως τώρα ο 77χρονος Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Και οι Δημοκρατικοί ονειρεύονται.
Σχεδόν το 40% των ψηφοφόρων στη Τζόρτζια έχουν ήδη ψηφίσει για τις προεδρικές εκλογές, αλλά και για τοπικές και βουλευτικές.
Δύο υποψήφιοι των Δημοκρατικών έχουν πιθανότητες να αντικαταστήσουν τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που εκπροσωπούν την πολιτεία. Η νίκη του ενδέχεται να αλλάξει την πλειοψηφία στη Γερουσία.
“ Κινητοποίηση παρά πειθώς”
Με έναν κάτοικο στους τρεις να είναι Αφροαμερικανός και τον πληθυσμό της πόλης να αποτελείται ολοένα και περισσότερο από νέους, πτυχιούχους διάφορων εθνικότήτων, η περιοχή της Ατλάντα στη Τζόρτζια έχει αυτή τη φορά “ πολύ λίγους αναποφάσιστους ψηφοφόρους”, μόνο το 4% , όπως εξηγεί ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια Τρέι Χουντ.
“ Για τα κόμματα το ζητούμενο λοιπόν είναι η περισσότερο η κινητοποίηση παρά η πειθώς”, προσθέτει. “ Η δημογραφική αλλαγή των τελευταίων δεκαετιών” εξηγεί εν μέρει τη μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του Τραμπ και του Μπάιντεν”, σύμφωνα με τον Χουντ. “ Όμως ένα μέρος της οφείλεται και στην πραγματική κινητοποίηση των Δημοκρατικών να ψηφίσουν κατά του Τραμπ”.
“ Εκπληκτική στιγμή”
Ενώπιον δεκάδων υποστηρικτών τους που φορούν μάσκες με το λογότυπο “ Μπάιντεν- Χάρις”, οι δύο Δημοκρατικοί υποψήφιοι για τη Γερουσία, ο Τζον Όσοφ και ο πάστορας Ράφαελ Ουόρνοκ ανεβαίνουν στη σκηνή που έχει στηθεί σε πάρκο της Ατλάντα.
“ Ειναι μια εκπληκτική στιγμή για την ιστορία της Τζόρτζια”, σχολιάζει ο Ουόρνοκ, ο οποίος λειτουργεί στην εκκλησία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Όμως και ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να απευθυνθεί στους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους. “ Δεν πιστεύω ότι ο Τραμπ είναι ρατσιστής”, σχολίασε ο Βέρνον Τζόουνς, ένας Αφροαμερικακός, Δημοκρατικός βουλευτής του κοινοβουλίου της Τζόρτζια, ο οποίος όπως και το 2016, έτσι και φέτος ψήφισε τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο. Δίνω “ προτεραιότητα στη χώρα μου, όχι στο κόμμα μου”, σχολίασε.
“ Έδωσε δουλειά σε μαύρους άνδρες, τους επέτρεψε να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις και σε πολλούς να βγουν από τη φυλακή”, τόνισε.
Όμως αν θέλει να νικήσει τον Μπάιντεν, που στις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο προηγείται, ο Τραμπ θα πρέπει να κινητοποιήσει περισσότερους ψηφοφόρους από τη βάση του του 2016.
Βγαίνοντας από ένα εκλογικό κέντρο της κομητείας Γκούινετ, η οποία το 2016 είχε ψηφίσει για πρώτη φορά τη Δημοκρατική υποψήφια Χϊλαρι Κλίντον, ο Κεν Μιλερ δηλώνει ότι σε ηλικία 47 ετών ψηφίζει “ για πρώτη φορά”.
“ Ψήφισα τον Τραμπ διότι απεχθάνομαι τους πολιτικούς”, εξηγεί. “ Είναι ο πρώτος που έδωσε υποσχέσεις τις οποίες τήρησε”.