Κυβέρνηση με προτεραιότητα την ανάπτυξη ή ένα γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας; Αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Oι εκλογές στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να μη μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον και των γερμανικών ΜΜΕ. Σχολιάζοντας τη σημερινή εκλογική διαδικασία, τα μεγαλύτερα γερμανικά δίκτυα γράφουν για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και το κλίμα σταθερότητας που διαμορφώθηκε επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Σε αυτές τις εκλογές οι Έλληνες θα αποφασίσουν ποια πορεία θα ακολουθήσει η χώρα τους. Τα στρατόπεδα είναι δύο: στη μία πλευρά βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που προωθεί τη σταθερότητα, τη φορολογική ελάφρυνση και τις επενδύσεις. Στην άλλη πλευρά, το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον ηγέτη του Αλέξη Τσίπρα, που προκρίνει την επέκταση του κράτους πρόνοιας» επισημαίνεται επίσης στο δημοσίευμα του γερμανικού zdf.

Στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας εστίασε, με τη σειρά της, η «Frankfurter Allgemeine» γράφοντας ότι την τελευταία τετραετία υπό την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η χώρα βρήκε τον δρόμο της επιστροφής στην ανάπτυξη και επωφελήθηκε όχι μόνο από την άνθηση του τουρισμού αλλά και από την ανάκαμψη σε τομείς της οικονομίας.

«Η οικονομία είναι σταθερή. Το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα» αναφέρει χαρακτηριστηκά το δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine».

«Η επιστροφή Τσίπρα και Βαρουφάκη δεν είναι πιθανή. Οι οιωνοί για έναν ''προοδευτικό συνασπισμό", όπως τον αποκαλεί ο Τσίπρας, είναι επομένως κακοί», καταλήγει το γερμανικό μέσο.

«Οι εξαγωγές της Ελλάδας βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Η ανεργία μειώθηκε σχεδόν στο μισό, σε λιγότερο από 11%, κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του Μητσοτάκη. Επιπλέον, υπήρξαν επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική: οι σχέσεις με την Τουρκία βελτιώθηκαν μετά τους σεισμούς, καθώς η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλε ομάδες διάσωσης», τονίζει η tagesschau.