«Καλύτερα ένα άθλιο τέλος, παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος»
Kαρλ Μαρξ


Πρώτα απείλησαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους με Ειδικά Δικαστήρια, φυλακές και... ξερονήσια. Τώρα κλαυθμυρίζουν, μέσα από τα κομματικά μέσα, ότι ο «αχάριστος λαός» με την ψήφο του τάχα μου «επιβράβευσε» μια «κακή κυβέρνηση» για να συνεχίσει το «καταστροφικό» της έργο. Το γαρ πολύ της κατάθλιψης γεννά τέτοιες ανοησίες... 

Πρώτα παρακάλεσαν το ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, τώρα το κρεμάνε στον πάσσαλο της ατίμωσης γιατί θεωρούν ότι ευθύνεται για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι εκεί φτάνει η... αναλυτική ματιά των κομματικών αρθρογράφων. Δεν τους περνάει από το μυαλό ότι το 41,5% του λαού έδωσε θετική ψήφο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί δεν έφταιγαν οι ίδιοι, τόσοι ήτανε... 

Πρώτα υποσχόταν «Δικαιοσύνη παντού» και μετά έβγαιναν, κυρίως τις μεταμεσονύκτιες ώρες, τα γνωστά ΣΥΡΙΖΑϊκά μπιστόλια του Twitter και τελούντα εν ευθυμία απειλούσαν ότι τη «2η φορά θα είναι αλλιώς», «είναι μετρημένες οι ώρες σας» κι άλλα τέτοια... αριστερά και δημοκρατικά. 

Πρώτα υποσχόταν αποκατάσταση των αδικιών στη μεσαία τάξη και μετά τους απειλούσαν με πλήρη επαναφορά του «φιλολαϊκού» νόμου Κατρούγκαλου. 

Πρώτα έγραφαν αγιογραφίες για τον «παγκόσμιο ηγέτη» Τσίπρα και τη στήριξη που έχει απ’ όλα τα ηγετικά στελέχη και τώρα «πυροβολούν», με τις κομματικές τους πένες, όσους από την εσωκομματική αντιπολίτευση πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να ανοίξουν οι διαδικασίες για την αλλαγή ηγεσίας. 

Πρώτα έλεγαν πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην κερδίσει ο άχαστος Τσίπρας και σήμερα ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους, για να χρεώσουν τη δική τους ανεπάρκεια και ανικανότητα. 

Κάπως έτσι «μεταφράζουν» το ηχηρό μήνυμα των εκλογών οι μουστερήδες της Κουμουνδούρου, δείχνοντας αφενός τον πανικό τους για την επόμενη ημέρα χωρίς τον «πατερούλη» τους και αφετέρου πόσο ξεκομμένοι είναι εδώ και χρόνια από την κοινωνία και τις ανάγκες της. Το πλέον διασκεδαστικό στις αναλύσεις τους είναι αυτό, ότι δήθεν η ΝΔ και ο πρωθυπουργός θέλουν να «διώξουν» τον Τσίπρα από την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πρέπει να είναι απελπισμένοι και μακριά νυχτωμένοι για να νομίζουν ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει σοβαρά ζητήματα να ασχοληθεί. Πρέπει, τέλος, να είναι αφελείς για να πιστεύουν ότι όλα περιστρέφονται γύρω από τις ανασφάλειές τους και τα εσωκομματικά τους προβλήματα. 

Συμπέρασμα: Αυτοί είναι, που λέει κι ο «σύντροφος» Κουτσούμπας. 

Αλλού η κοινωνία, αλλού ο Τσίπρας 

«Φοβάμαι ότι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό το αποτέλεσμα, ακόμα και για όσους ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία, δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία», είπε χθες ο αμετροεπής Τσίπρας, μετά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών. 

Ακου «οδυνηρό το αποτέλεσμα» για τους πολίτες που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πάλι καλά που δεν τους είπε και πολιτικούς μαζοχιστές. 

Στη συνέχεια της δήλωσής του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε ξανά τον προεκλογικό του εαυτό, λέγοντας ότι «μια παντοδυναμία και μάλιστα μιας κυβέρνησης που η συμπεριφορά της στην πρώτη τετραετία έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε το κράτος δικαίου ούτε τη Δημοκρατία ούτε τον πλουραλισμό. Φανταστείτε λοιπόν έναν παντοδύναμο ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί», τόνισε. 

Κατά τα λοιπά, είπε ότι αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη για την ταπεινωτική ήττα, χωρίς όμως να παραιτείται, διότι κατά την προσέγγισή του «το δικό μου ηθικό λεξιλόγιο “αναλαμβάνω την ευθύνη” σημαίνει “στέκομαι και δίνω τη μάχη”. Κι αυτό θα κάνω».