Ο πολιτικός σεισμός της 21ης Μαΐου και η τεράστια νίκη της Νέας Δημοκρατίας ήταν τελικώς... προσεισμός με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα. Σχεδόν 40 μέρες μετά την πρώτη κάλπη, αυτήν της απλής αναλογικής, η χθεσινή λαϊκή ετυμηγορία ενισχύει τα ρεκόρ που καταγράφηκαν τον Μάιο και πλέον αποτελούν σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη «γαλάζια» παράταξη, αλλά για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και την 3η Ελληνική Δημοκρατία, δηλαδή από το 1974 κι έπειτα. 

Γράφει η Ερση Παπαδάκη 

Πρώτα απ’ όλα διότι είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τρίτη σερί εκλογική νίκη για το κυβερνών κόμμα, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει αυξήσει όπως και τον περασμένο Μάιο τα ποσοστά της σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Παράλληλα, το μαγιάτικο ρεκόρ της μεγαλύτερης διαφοράς ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα που έχει καταγραφεί στα μεταπολιτευτικά χρονικά κράτησε, καταρρίφθηκε κιόλας, αφού η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε τις 20 μονάδες και μαζί «έσπασε» το λεγόμενο double score με βάση τους αθλητικούς-μπασκετικούς όρους – δηλαδή το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας ήταν υπερδιπλάσιο από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σημειώνεται ότι η χθεσινή διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ πλησίασε έτσι το απόλυτο ρεκόρ του 1974, όταν όμως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά την επταετία της χούντας ήταν εξαιρετικές και δεν μπορούν να συγκριθούν με τις σημερινές. Σε κάθε περίπτωση, η διαφορά είναι μεγαλύτερη από αυτήν του 1977 ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ τότε (16,5%) και ακόμη μεγαλύτερη από ιστορικές νίκες που κατέγραψε στο παρελθόν είτε η Νέα Δημοκρατία, όπως π.χ. το 1990, είτε το ΠΑΣΟΚ, με κορυφαία στιγμή την «Αλλαγή» του 1981. 

Παράλληλα, το ποσοστό που κατέγραψε η Νέα Δημοκρατία, περνώντας ξανά το κατώφλι του 40%, κλείδωσε με το «καλησπέρα» το μπόνους των 50 εδρών με βάση τον εκλογικό νόμο και τελείωσε την οποιαδήποτε συζήτηση περί αυτοδυναμίας πριν καν ανοίξει.

Επίσης, όπως και τον περασμένο Μάιο, έτσι και τώρα η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να βάψει γαλάζια ολόκληρη τη χώρα και συγκεκριμένα τον εκλογικό χάρτη, καθώς κατάφερε να επικρατήσει σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες πλην μόνον της Ροδόπης, επιβεβαιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και τις αιτιάσεις που είχαν εγερθεί προεκλογικά και προκάλεσαν μεγάλες συζητήσεις για τον ρόλο του μουσουλμανικού στοιχείου και του τουρκικού προξενείου στην περιοχή. Για την ιστορία, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κερδίσει 58 από τις συνολικά 59 εκλογικές περιφέρειες και βέβαια όλες τις μονοεδρικές, όπως ακριβώς συνέβη και τον περασμένο Μάιο.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και ως προς την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές-«κάστρα», με εξαιρετικά σημαντικές διαφορές από το δεύτερο κόμμα. «Γαλάζιες» βάφτηκαν για ακόμη μια φορά η Κρήτη και η Αχαΐα, καταρρίπτοντας πολιτικά κλισέ ολόκληρων δεκαετιών, ενώ το γεγονός ότι, παρά την ευρεία νίκη της, η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία από αυτήν της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας της οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός της εισόδου πολλών περισσότερων κομμάτων σε σχέση με όσα είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια στη Βουλή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν η Βουλή ήταν πεντακομματική, όπως προέκυψε στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, τότε η Νέα Δημοκρατία θα είχε καταφέρει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 10-15 επιπλέον έδρες, καταγράφοντας μια πραγματικά άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα την έφερνε πάνω από τις 170 συνολικά.