Οι Γραμματείες Προγράμματος και ΑμεΑτης Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκαν στο Κεντρικό Περίπτερο του Συντάγματος την Τετάρτη 10 Μαΐου, όπου υποδέχτηκαν φορείς που εστιάζουν σε θέματα ανακουφιστικής φροντίδας ψυχικής υγείας και αναπτυξιακών διαταραχών, διεξήχθησαν συζητήσεις με ομάδες εργασίας και πραγματοποιήθηκαν παράλληλες δράσεις.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ) έγινε ενημέρωση προς τους πολίτες για τον αυτισμό και τις ανάγκες των ατόμων που εμφανίζουν το σύνδρομο του αυτισμού στην καθημερινή ζωή, την εκπαίδευση, και τη θεραπεία. Στο περίπτερο φιλοξενήθηκαν 10 αυτιστικά άτομα συνοδευόμενα από τους κκ Θωμά Καπέλο, Γενικό Γραμματέα της ΕΕΠΑΑ, Γεωργία Σιδέρη, Επιστημονικά Υπεύθυνη-Ψυχολόγος, Ξένια Γιαννάκη, Ψυχολόγος, Κοτούλα Καλλιόπη, Νοσηλεύτρια, Νατάσα Γρηγορία Μιχάλη, Φροντίστρια, Χρήστος Γιούσιας, Κοινωνικός Λειτουργός, Ευαγγελία Ροζάκη, Εργοθεραπεύτρια, και Αντώνης Μιχαλόπουλος, Ειδικός Παιδαγωγός. Για τη γνωστοποίηση του επιστημονικού και παιδαγωγικού έργου της Εταιρίας προβλήθηκαν η ταινία μικρού μήκους 30' «Η ρουτίνα» (επιμ. Κοτούλα Καλλιόπη), η ομιλία της Γεωργίας Σιδέρη «Αυτισμός & ένταξη στην κοινότητα» καθώς και δράσεις των παιδιών στο οικοτροφείο «Ελένη Γύρα».

Ο Σύλλογος «Δεν Υπάρχουν Άνθρωποι με Ειδικές Ανάγκες Υπάρχουν Μόνο Άνθρωποι (ΔΥΑΜΕΑ)» παρέστη στο περίπτερο του Συντάγματος με banner και φυλλάδια, ενημερώνοντας τους πολίτες για τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος και τις ανάγκες των ατόμων με αναπτυξιακές διαταραχές στην εκπαίδευση και στις καθημερινές δραστηριότητες. Η Πρόεδρος του Συλλόγου ΔΥΑΜΕΑ Σύλβια Αντώναρου και η Γραμματέας Αικατερίνη Πολύζου τόνισαν τη σημασία του εθελοντισμού και τη στόχευση που αφορά στην κάλυψη αναγκών και την ενίσχυση της δημιουργικότητας των Ατόμων με Αναπηρία μέσα από μαθήματα ζωγραφικής, τη δημιουργική απασχόληση, και την λογοθεραπεία. Παράλληλα, ο Σύλλογος παρείχε την ειδική καρδιά συλλογής πλαστικών καπακιών η οποία τοποθετήθηκε στην είσοδο του Περιπτέρου, και τόσο πολίτες όσο και στελέχη της ΝΔ συνέδραμαν στη συλλογή καπακιών, με σκοπό τη βοήθεια προς την ΕΛΕΠΑΠ.

Ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων «Αναγέννηση» είχε επίσης παρουσία με banner και φυλλάδια. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Αναγέννηση», Γιώργος Τσιράκης και οι συνεργάτες του ενημέρωσαν τους πολίτες για τον σκοπό του Συλλόγου, ο οποίος ιδρύθηκε από γονείς και φίλους αυτιστικών παιδιών, προκειμένου να διασφαλιστούν τα ισότιμα δικαιώματά τους στη ζωή και να ευαισθητοποιηθεί το κοινωνικό σύνολο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αυτιστικά άτομα λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η Μονάδα Ανακουφιστικής Αγωγής «Τζένη Καρέζη» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ φιλοξενήθηκε στο περίπτερο του Συντάγματος με σύνθημα «Ενημερώνουμε για την ανακουφιστική φροντίδα σε ασθενείς με χρόνιες εξελικτικές παθήσεις». Η Πρόεδρος της Μονάδας, Κυριακή Μυστακίδου-Γκίνη και η νοσηλεύτρια, Μαρία Μπαλαούρα, μοίρασαν φυλλάδια στους πολίτες και παρείχαν ενημέρωση για τα εξειδικευμένα προγράμματα και σεμινάρια που παρέχουν τόσο σε επαγγελματίες υγείας όσο και στο ευρύτερο κοινό καθώς και για την παροχή ολοκληρωμένης και εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας σε χρόνιους πάσχοντες καρκινοπαθείς και μη.

Παράλληλη παρουσία είχε η Πανελλήνια Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων Παιδιών-Νοητικά Υστερούντων (ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ). Ο Πρόεδρος της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ, Όμηρος Εμμανουηλίδης έφερε banner και φυλλάδια, ενημερώνοντας πολίτες και στελέχη της ΝΔ για το έργο της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ, της οποίας ο πρωταρχικός σκοπός συνίσταται στην αναγνώριση των προβλημάτων των ατόμων με νοητική υστέρηση, ανεξάρτητα από το γένος ή την ηλικία και τη μέριμνα για τη σωστή ανάπτυξη και ομαλή ένταξη τους στην κοινωνία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημαντική συμβολή των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) και τις μονάδες που παρακολουθούν και φροντίζουν άτομα με νοητική υστέρηση.

Με σύνθημα «Ανοίγουμε μία μεγάλη αγκαλιά σε ενήλικες που χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης», το Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων «ΑΓΚΑΛΙΑ» με έδρα το Κορωπί παρουσίασε με φυλλάδια και βίντεο το ολοκληρωμένο πρόγραμμα υπηρεσιών που παρέχει σε άτομα με επίμονες και σοβαρές ψυχικές διαταραχές ακολουθώντας το μοντέλο ανάρρωσης - ίασης (Recovery). Η Αναστασία Δράκου, Ψυχολόγος, και η Ξένια Μακρή, Κοινωνική λειτουργός παρουσίασαν τους πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση στο Κέντρο Ημέρας "ΑΓΚΑΛΙΑ" με στόχο τη διασφάλιση μιας ποιοτικής ζωής στην κοινότητα και την ψυχο - εκπαίδευση του ευρύτερου οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος ενηλίκων με ψυχικές διαταραχές.

Ο Φορέας «Θάλπος-Ψυχική Υγεία» παρέστη με banner, φυλλάδια και οπτικοακουστικό υλικό για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση παιδιών και εφήβων ως προς την βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής των ατόμων με ψυχικές ασθένειες και διαταραχές. Η Ράνια Φιλοπούλου, κοινωνική επιστήμονας και διοικητικά υπεύθυνη του Φορέα, η Μαρίνα Νικολάου, κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη μονάδας, η Ευτυχία Νικολοπούλου, ψυχολόγος και η Μαρία Σταθοπούλου, διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Ημέρας Παιδιών και Εφήβων Πεντέλης αναφέρθηκαν στα στρατηγικά σχέδια δράσης που εστιάζουν στην απασχόληση και την κοινωνική ένταξη, στις συνεργασίες με τοπικούς, εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς καθώς και στην λειτουργία των μονάδων «Θάλπος Αττικής» και «Θάλπος Καλαμάτας». Στη διάρκεια της συνάντησης του φορέα, έγινε παρουσίαση του πρώτου επιτραπέζιου παιχνιδιού για την ψυχική υγεία (Play & Learn on Mental Health) το οποίο αποτελεί εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς ενημερώνοντας για τον εκφοβισμό και τις αγχώδεις διαταραχές.

Τέλος, ο θεματικός τομέας «Οικονομία - Ανάπτυξη - Επιχειρηματικότητα» της Γραμματείας Προγράμματος πραγματοποίησε ανοιχτή σύσκεψη με μέλη και στελέχη όπου συζητήθηκαν - μεταξύ άλλων - τα οικονομικά της Υγείας και οι αναπτυξιακές πολιτικές της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.