Μπορεί στη γειτονική Τουρκία  να έχουν την δική τους αγωνία για «τα του οίκου τους» αφού άνοιξαν το «χορό» των εκλογικών αναμετρήσεων με τον πρώτο γύρο να διεξήχθη στις 14 Μαϊου και να ακολουθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, ο δεύτερος που θα κρίνει και το νικητή, ωστόσο έχουν στραμμένο το βλέμμα και στις δικές μας εκλογές στην Ελλάδα

Πρόκειται άλλωστε για μία ιστορική στιγμή γιατί για πρώτη φορά, στήθηκαν κάλπες ελληνικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη. Από τους 85 εγγεγραμμένους ψήφισαν οι 57, ποσοστό συμμετοχής 67%, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, περίπου το 75% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ψήφισαν στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης, σε ένα ιστορικό κτήριο της Πόλης, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού. Ο εκλογικός σάκος έχει σφραγιστεί και ταξιδεύει για την Ελλάδα όπου αργά το απόγευμα θα γίνει η επίσημη καταμέτρηση.

Η οικονομία είναι αυτή που θα καθορίσει τελικά την ψήφο του Έλληνα


Τα τουρκιά ΜΜΕ εστιάζουν στους 21 «Τούρκους» όπως τους αποκαλούν υποψήφιους των κομμάτων και επισημαίνουν ότι η οικονομία θα καθορίσει την ψήφο των πολιτών στις εκλογές 2023. Μάλιστα, ο τουρκικός Τύπος αναφέρει -μεταξύ άλλων- τα σενάρια που θα μπορούσαν να επικρατήσουν μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος.

«Η ώρα των εκλογών στη γείτονα: Η Ελλάδα προσέρχεται σήμερα στις κάλπες»
είναι ο τίτλος της Cumhuriyet που γράφει ότι η οικονομία «θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα». «Η Αριστερά στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά κατακερματισμένη και ανίκανη να σχηματίσει ένα συμπαγές μέτωπο ενάντια στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα που προωθεί η ΝΔ» σημειώνεται.

«Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Μητσοτάκη, το οποίο βρίσκεται σήμερα στην εξουσία, αναμένεται να έρθει πρώτο» επισημαίνεται δε. «Εκλογικός αναβρασμός στη γείτονα» γράφει η Hurriyet. Το τουρκικό TRT Haber έγραψε ότι η «ψηφοφορία στην Ελλάδα ξεκίνησε». Σημείωσε, δε, ότι οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν ότι κανένα μεμονωμένο κόμμα δεν θα μπορέσει να φτάσει το ποσοστό της αυτοδυναμίας».

Υπάρχουν αναφορές στον τουρκικό Τύπο για το ποιο είναι το εκλογικό σύστημα στην Ελλάδα, τι έλεγαν τις προηγούμενες μέρες οι δημοσκοπήσεις, αν από την πρώτη Κυριακή θα προκύψει κυβέρνηση και αν θα χρειαστεί σε μερικές εβδομάδες νέα εκλογική αναμέτρηση. Όλα αυτά περιγράφονται στα τουρκικά μέσα αλλά όχι στα πρωτοσέλιδα.

Υπενθυμίζεται πως σε μία εβδομάδα, την Κυριακή 28/5, είναι ο β' γύρος για τις τουρκικές εκλογές. Το κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογολου επικέντρωσε την προσοχή του στους πρόσφυγες από τη Συρία, λέγοντας ότι θα τους διώξει από την Τουρκία. Σαφώς υπάρχει μία αύξηση στην εθνικιστική ρητορική της αντιπολίτευσης, γιατί τα εθνικιστικά κόμματα ήταν ρυθμιστικός παράγοντας στις εκλογές, αφού πήραν το 25% των ψήφων, προσπαθώντας να αλιεύσει ψήφους από αυτό τον χώρο.