«Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι η μοναδική λύση ώστε να συνεχίσει η χώρα την πορεία που έχει χαράξει από το 2019 και μετά», τονίζει ο υποψήφιος Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Ευστράτιος (Στράτος) Σιμόπουλος, σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αυτοδυναμία δεν σημαίνει ασυδοσία. Αντίθετα, σημαίνει ισχυρή εντολή για περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», επισημαίνει και σχετικά με την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου υπογραμμίζει: «Οφείλουμε, λοιπόν, να πείσουμε τους πολίτες ότι η ψήφος σε μικρά κόμματα είναι μια ψήφος που στερεί τη χώρα από μια ισχυρή κυβέρνηση. Η κάλπη είναι άδεια και η μάχη για την αυτοδυναμία αυτή τη φορά θα πρέπει να δοθεί εκ νέου και περισσότερο εμφατικά. Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού για κανένα. Η όλη προσπάθεια θα πρέπει να γίνει με σεμνότητα, μετριοπάθεια και αίσθημα ευθύνης. Η αλαζονεία δεν ταιριάζει στη Νέα Δημοκρατία».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Ευστράτιου (Στράτου) Σιμόπουλου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Νίκο Ρούμπο:

Ερ. Ποιο ήταν το μήνυμα των εκλογών της 21ης Μαΐου και ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη;

Απ. Το μήνυμα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι σαφές και ξεκάθαρο. Οι πολίτες με εμφατικό τρόπο επέλεξαν τη σταθερότητα, την ανάπτυξη, την αισιοδοξία, τις ρεαλιστικές προτάσεις και την αξιοπιστία. Τα λαϊκίστικα αφηγήματα, η δημαγωγία, η τοξικότητα, η πόλωση, τα κρυφά προγράμματα είχαν πολύ μικρή εκλογική απήχηση. Η εκλογική νίκη της 21ης Μαΐου αποτέλεσε μια ψήφο εμπιστοσύνης προς τη Νέα Δημοκρατία, μια επιβράβευση του έργου της. Τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαΐου την εμπιστεύτηκαν πολλές κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες (συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιωτικοί υπάλληλοι, νέοι κ.λπ). Οι πολίτες αξιολόγησαν θετικά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, με την απαιτούμενη από τις συνθήκες κοινωνική πολιτική, την αναβάθμιση της χώρας μας παγκοσμίως και τη βελτίωση της οικονομίας καθώς είναι ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα.

Η Νέα Δημοκρατία στη Θεσσαλονίκη, στα δυτικά, είχε μεγάλη απόσταση από το πανελλήνιο ποσοστό της. Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε το έργο της κυβέρνησής μας δυτικά, αλλά οι παρεμβάσεις που γίνονται δεν έχουν ακόμη φέρει στον πολίτη ορατά αποτελέσματα.

Επίσης στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχει ανέκαθεν ένα κοινό που γοητεύεται από υπερσυντηρητικές απόψεις κι έτσι κινήθηκε πολιτικά δεξιότερα από τη Νέα Δημοκρατία.

Ερ. Ποιος είναι ο στόχος σας για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, είναι εύκολη υπόθεση η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας;

Απ. Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου χρειάζεται ισχυρή λαϊκή εντολή, ώστε να συνεχιστεί η θετική πορεία της χώρας. Η αυτοδυναμία δεν είναι εύκολη υπόθεση για τη Νέα Δημοκρατία. Είναι, όμως, η μοναδική λύση ώστε να συνεχίσει η χώρα την πορεία που έχει χαράξει από το 2019 και μετά. Αυτοδυναμία δεν σημαίνει ασυδοσία. Αντίθετα σημαίνει ισχυρή εντολή για περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Λαμβάνοντας υπόψη τον νέο εκλογικό νόμο, που θα εφαρμοστεί σε αυτές τις εκλογές, η είσοδος στη Βουλή περισσότερων κομμάτων αυξάνει τον πήχυ της αυτοδυναμίας. Με δεδομένο ότι όλα τα κόμματα είναι αρνητικά σε συνεργασίες, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία τότε αναγκαστικά θα οδηγηθούμε σε τρίτες κάλπες. Αλλά και μια κυβέρνηση των 151 ή 152 βουλευτών δεν θα είναι μια σταθερή κυβέρνηση.

Οφείλουμε, λοιπόν, να πείσουμε τους πολίτες ότι η ψήφος σε μικρά κόμματα είναι μια ψήφος που στερεί τη χώρα από μια ισχυρή κυβέρνηση. Η κάλπη είναι άδεια και η μάχη για την αυτοδυναμία αυτή τη φορά θα πρέπει να δοθεί εκ νέου και περισσότερο εμφατικά. Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού για κανένα. Η όλη προσπάθεια θα πρέπει να γίνει με σεμνότητα, μετριοπάθεια και αίσθημα ευθύνης. Η αλαζονεία δεν ταιριάζει στη Νέα Δημοκρατία. Θα επανυποβάλουμε το πρόγραμμά μας στην ελληνική κοινωνία και πιστεύω ότι θα μας εμπιστευτεί ξανά για να συνεχιστεί το μεγάλο μεταρρυθμιστικό μας έργο. Είναι ανάγκη να γίνει κοινή αντίληψη ότι μόνο ισχυρές κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μεγάλες αλλαγές.

Ερ. Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου;

Απ. Η αποχή είναι ένα ζήτημα που με φοβίζει περισσότερο. Η επίτευξη της αυτοδυναμίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της κινητοποίησης των ψηφοφόρων. Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια διεκπεραιωτική και τυπική διαδικασία. Οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν. Η αποχή δεν αποτελεί λύση. Η Ελλάδα στις 26 Ιουνίου θα πρέπει να διαθέτει ισχυρή κυβέρνηση. Δεν πρέπει να αφήνουμε τους άλλους να αποφασίζουν για εμάς. Θα πρέπει όλοι μας να ασκήσουμε το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα της συμμετοχής στην κάλπη. Τα υψηλά ποσοστά που κατάφερε να λάβει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην προσέλευση στις κάλπες. Δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι είναι βέβαιη η εκλογική νίκη και η αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές. Ο εφησυχασμός μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα και ίσως ανάγκη προσφυγής σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση. Οι πολίτες που επιθυμούμε στις 26 Ιουνίου να υπάρχει μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση θα πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την ψήφο μας.

Ερ. Ποιο είναι το δίλημμα των εκλογών και ποιο μήνυμα στέλνετε στους ψηφοφόρους;

Απ. Το δίλημμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου είναι σταθερότητα με αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή περιπέτειες. Τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς αναλώνονται σε έναν αγώνα δρόμου για να διεκδικήσουν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, οι πολίτες χρειάζονται μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία χωρίς βαρίδια θα μπορέσει να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα. Μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση θα επέφερε κόπωση στο εκλογικό σώμα και θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της αποχής. Όλοι οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι την 25η Ιουνίου το διακύβευμα είναι μεγάλο και πρέπει να αποφασίσουμε με σύνεση και γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατά το διάστημα της διακυβέρνησής της (2019-2023) έδειξε ιδιαίτερα ικανοποιητικά δείγματα. Οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν σημαντικά, η διαχείριση της πανδημίας ήταν πολύ καλή, η κρίση στον Έβρο αντιμετωπίστηκε δυναμικά, τα νοικοκυριά επιβαρύνθηκαν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα λόγω της ενεργειακής κρίσης και η οικονομία ανέκαμψε ήδη σημαντικά. Τα λάθη που έγιναν αναγνωρίστηκαν από την κυβέρνηση και διορθώθηκαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκε ως κυβέρνηση και αποδείχθηκε ανίκανος να διαχειριστεί κρίσιμες καταστάσεις. Διεύρυνε τις κοινωνικές ανισότητες, υποβάθμισε την οικονομία της χώρας, υπονόμευσε τη διεθνή της παρουσία, αύξησε την ανεργία και τη γραφειοκρατία, άφησε αφύλακτα τα σύνορα με συνέπεια την ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών, αύξησε τους φόρους κ.λπ.

Το μήνυμά μου προς τους ψηφοφόρους είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που μπορεί να ανταποκριθεί στη σοβαρότητα των περιστάσεων. Η χώρα πρέπει να συνεχίσει σταθερά, μπροστά και ακόμη πιο τολμηρά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.