Για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας της ψηφοφορίας των εκλογών χρειάζεται μία εφορευτική επιτροπή σε κάθε εκλογικό τμήμα, της οποίας τα μέλη και οι αναπληρωτές προκύπτουν ύστερα από κλήρωση.
Ωστόσο, έχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις πολιτών, οι οποίοι για κάποιους λόγους δεν ενημερώθηκαν ποτέ, καθώς το χαρτί ουδέποτε έφτασε στα χέρια τους και ενώ πήγαν να ψηφίσουν έμαθαν πως θα πρέπει να μείνουν για τη διαδικασία, καθώς η παρουσία τους είναι υποχρεωτική.
Διαφορετικά, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα, η απουσία τους αποτελεί αδίκημα. Επίσης, αναφέρεται ότι τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών είναι υποχρεωμένα να εκτελούν τα καθήκοντά τους ανεξαρτήτως αν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως.
Τι συμβαίνει σε περίπτωση απουσίας μέλους
Εάν μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν προσέλθουν για να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους γιατί απουσιάζουν ή κωλύονται ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, αναπληρώνονται από τα αναπληρωματικά μέλη.
Αν κάποιο από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν εμφανιστεί, ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από την ΕΛΑΣ την ανεύρεση του μη παρουσιασθέντος στη διεύθυνση κατοικίας του και να σημειώσει το όνομά του στον κατάλογο των εκλογέων του τμήματος.
Έτσι, όταν προσέλθει να ψηφίσει, μπορεί να του ζητήσει να παραμείνει στο εκλογικό τμήμα μέχρι το τέλος (διαλογής των ψήφων). Αν αυτός αρνηθεί, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή της Αστυνομίας.
Απαραίτητα έγγραφα προς αποφυγήν νομικών συνεπειών
Για να μην αντιμετωπίσει τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος σε περίπτωση μη παρουσίας του, ο ψηφοφόρος-μέλος της εφορευτικής επιτροπής θα πρέπει να προσκομίσει:
- Χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο σε περίπτωση ασθένειας
- Βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα εκείνη ή κάποιο άλλο έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει τον λόγο του κωλύματός του να παρουσιαστεί.
Η ενημέρωση του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής για τυχόν κωλύματα θα πρέπει να γίνεται εγκαίρως (και) για πρακτικούς λόγους (αντικατάσταση του μέλους, ανάθεση αρμοδιοτήτων στα λοιπά μέλη κ.ο.κ.).
Ποιοι απαρτίζουν την εφορευτική επιτροπή
Οι οριζόμενοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου και να μην έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους. Όσοι κληρωθούν να αναλάβουν τον ρόλο, ειδοποιούνται για τον διορισμό τους τουλάχιστον 5 ημέρες πριν από την ψηφοφορία με ευθύνη του εισαγγελέα Πρωτοδικών.
Μία εφορευτική επιτροπή για τις εκλογές αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ως πρόεδρο, τον γραμματέα, τέσσερα μέλη, που αναπληρώνονται από ισάριθμα αναπληρωματικά.