Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου στην Ελλάδα, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας με μεγάλη διαφορά αλλά και η άνοδος των δεξιών κομμάτων, αποτέλεσαν κεντρικό θέμα σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπογραμμίζει στο τηλεγράφημά του με τίτλο “Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας συντηρητικός που πόνταρε τα πάντα στην οικονομική ανάκαμψη”, γράφει ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος κέρδισε με μεγάλο προβάδισμα σήμερα τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, δηλώνει ότι η νίκη αυτή του δίνει «ισχυρή εντολή».

Η γαλλική εφημερίδα Liberation στο άρθρο της αναφέρεται στον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης στην Ελλάδα. Η εφημερίδα εστιάζει στην ελληνική αριστερά που βουλιάζει, όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Το βρετανικό δίκτυο BBC επισημαίνει ότι «η Nέα Δημοκρατία πήρε ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις αναφέροντας στο ρεπορτάζ της εστιάζοντας παράλληλα τόσο στην πτώση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην ελληνική κοινωνία.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) σημειώνει μεταξύ άλλων ότι: οι Έλληνες ψηφοφόροι έδωσαν συντριπτική νίκη στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας της οποίας ηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι Έλληνες ψήφισαν για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε εβδομάδες με τον Μητσοτάκη να καταγράφει ήδη σαφή νίκη που του χαρίζει άλλη μια θητεία.

Η εφημερίδα Die Zeit, υπό τον τίτλο «Το κυβερνών κόμμα επικρατεί στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα», αναφέρει ότι «η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται ισχυρότερο κόμμα και η νέα νομοθεσία διευκολύνει τον πρώην πρωθυπουργό στον σχηματισμό κυβέρνησης». Το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ «δυσκολεύθηκε να αντιταχθεί στην πορεία της ΝΔ», προσθέτει ο συντάκτης.

Το πρακτορείο Reuters στο τηλεγράφημά του με τίτλο “Ο Έλληνας συντηρητικός ηγέτης δηλώνει ότι η εκλογική του νίκη είναι εντολή για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων”, μιλώντας στo πλήθος κόσμου που ζητωκραύγαζαν, ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε ισχυρή ανάπτυξη, που θα επιτρέψει αυξήσεις μισθών και τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, αναφέρει το Reuters.

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg στο άρθρο του με τίτλο «Ο Μητσοτάκης της Ελλάδας κερδίζει την πλειοψηφία με συντριπτική εκλογική νίκη», σημειώνει ότι ο Μητσοτάκης κερδίζει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο με άξονα στο πρόγραμμά του την ανάκαμψη της οικονομίας.

Το Associated Press σε αναρτηση του στο twitter αναφέρει ότι η ΝΔ κέρδισε συντριπτικά εξασφαλίζοντας αρκετές κοινοβουλευτικές έδρες για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση για δεύτερη τετραετή θητεία.

Τουρκία

Εκτενή αναφορά στη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας έχουν τα τουρκικά μέσα και ιδίως οι ηλεκτρονικές τους σελίδες, με την εφημερίδα Χουριέτ να έχει μια εντυπωσιακή σύνθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας ότι η ΝΔ απέκτησε την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Ajansı υπογραμμίζει στο τηλεγράφημά του ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, του οποίου ηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε συντριπτική νίκη στις βουλευτές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα.

Κύπρος


Στην Κύπρο η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ της Κύπρου κυκλοφορεί σήμερα με κεντρικό τίτλο «Ισχυρή αυτοδυναμία Μητσοτάκη – καταγράφηκε νέα εκκωφαντική ήττα της Αντιπολίτευσης – επάνοδος της Ακροδεξιάς στην Ελληνική Βουλή».

Η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, έχει κεντρικό πρωτοσέλιδο τις εκλογές στην Ελλάδα, σημειώνει: «Ισχυρή αυτοδυναμία για ΝΔ μεγάλες απώλειες για ΣΥΡΙΖΑ». Προσθέτει ότι η νέα Βουλή των Ελλήνων θα είναι οκτακομματική. «Μέσα και ο Δούρειος Ίππος Κασιδιάρη», λέει η εφημερίδα.

Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Χαραυγή φιγουράρουν οι εκλογές στην Ελλάδα: «Η κάλπη έβγαλε αυτοδυναμία της ΝΔ με ενίσχυση της Ακροδεξιάς», ο τίτλος στο σχετικό δημοσίευμα. Επίσης η εφημερίδα Αλήθεια αναφέρει: «Ανετη αυτοδυναμία Μητσοτάκη – ανησυχίες για την στροφή της ελληνικής κοινωνίας στην Ακροδεξιά».