Στην αναπτυξιακή φαρέτρα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία, είναι η μείωση του φόρου μερισμάτων. Η μείωση αυτή, φέρνει περισσότερα έσοδα στο Δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην αύξηση των επενδύσεων και την τόνωση της απασχόλησης, και θα είναι ο βασικός κατευθυντήριος μοχλός ανάπτυξης για την επόμενη τετραετία.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πολύ πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ότι αφορά τις επενδύσεις. Ήμασταν στο 10% του Α.Ε.Π., πέρυσι πήγαμε πάνω από 13% και φέτος θα είμαστε πάνω από 15%. Βασικό εργαλείο για την αύξησή τους είναι ο φόρος των επιχειρήσεων. Η αντιπολίτευση αγνοώντας το θέμα του επενδυτικού κενού -που είναι το νούμερο ένα της ελληνικής οικονομίας της περασμένης δεκαετίας- αδιαφορεί για το πρόβλημα.
Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι έχει πάρα πολύ μικρό μέγεθος επιχειρήσεων, το μικρότερο στην Ευρώπη. Στο μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων δεν υπάρχει θέμα διανομής μερισμάτων. Όταν είναι υψηλός ο φόρος αυξάνουν τις πλασματικές δαπάνες και δεν εμφανίζουν κέρδη. Συνεπώς -όπως επισημαίνει ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης- δεν είχαμε μερίσματα. Υπήρχε μηδενική απόδοση φόρου μερισμάτων και ελάχιστα λεφτά πήγαιναν στα δημόσια ταμεία από ένα τεράστιο κομμάτι επιχειρήσεων.
Συνεπώς έχοντας και το επενδυτικό κενό, ακολουθείται μια πολιτική που προσαρμόζεται στην πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι η ουσία της φορολογικής πολιτικής των επομένων ετών και εκεί είναι που η αντιπολίτευση δεν λέει απολύτως τίποτα, είναι σαν να μην ασχολείται με το πρόβλημα. Τελικά η μείωση του φόρου μερισμάτων φέρνει περισσότερα έσοδα στο Δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην αύξηση των επενδύσεων και την τόνωση της απασχόλησης.