Ο Αλέξης Τσίπρας καταποντίστηκε στις εκλογές με τις ηλικιακές ομάδες 17-24 και 25-34 να γυρνούν την πλάτη στον ίδιο και το κόμμα του. Κυρίως όμως στα fake news, την μαύρη προπαγάνδα και τις υποσχέσεις που έφτασαν στο σημείο να καλούνται οι νέοι να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ για να μπουν στο… Πανεπιστήμιο χωρίς κόπο.

Τα «σε έκοψε η Κεραμέως», οι υποσχέσεις για κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τα fake news με την προπαγάνδα κατά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη (δέρνουν τους νέους έλεγε ξανά και ξανά ο Αλέξης Τσίπρας) έπεσαν στο κενό.

Και όμως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να έχει καταλάβει τι συνέβη. Παρότι καταγράφεται σε όλες τις αναλύσεις που έχουν γίνει μετά την 21η Μαΐου, με τελευταία αυτή του Eteron - Ινστιτούτου για την Έρευνα & την Κοινωνική Αλλαγή, το οποίο, στο πλαίσιο του project «Youth - Voice On», δημοσίευσε μια συγκριτική καταγραφή των αποτελεσμάτων στη νέα γενιά, όπως προκύπτουν από τα exit polls στις βουλευτικές εκλογές του 2019 και του Μαΐου του 2023.

Καταγραφή που πέραν της πρωτιάς της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις παραπάνω ηλικιακές ομάδες αναδεικνύει την συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει «Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι μακράν ο μεγάλος ηττημένος και στη νέα γενιά».

Και αυτό διότι «σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2019, καταγράφει πτώση 13,9% στην ηλικιακή κατηγορία 17-24 ετών, πτώση 12,1% στην ψήφο των φοιτητών/τριών και πτώση 13,1% στην ηλικιακή κατηγορία 25-34 ετών».

Καταλήγει δε σημειώνοντας ότι «έρχεται, επομένως, στη δεύτερη θέση με 24,1% (17-24 ετών), 26,9% (φοιτητές/ριες) και 22,9% (25-34 ετών)» σημειώνοντας πως «σε όλες τις βουλευτικές εκλογές από το 2012 και μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν άνετα και με διαφορά στην πρώτη θέση στη νέα γενιά, με εξαίρεση τις Ευρωεκλογές του 2019».

Η εμμονή του Τσίπρα

Και όμως ο Αλέξης Τσίπρας εμμένει στην ίδια λογική επιβεβαιώνοντας πως δεν έχουν καταλάβει τι έγινε στην ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου.

Το πρωί της Παρασκευής βρέθηκε στο Χαϊδάρι. Και είπε τα ίδια προσθέτοντας και το αλατοπίπερο της νέας τακτικής μέσω της οποίας επιχειρείται να δημιουργηθεί η εικόνα ενός… ταξικού πολέμου που έχει ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τι είπε; Τα εξής:

«Χθες ξεκίνησαν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Ξεκίνησαν με τις εξετάσεις στα ΕΠΑΛ. Κάποτε είχε έρθει στη Δυτική Αθήνα ο κ. Μητσοτάκης και είπε για τα παιδιά από τις λαϊκές γειτονιές ότι ‘εσείς είστε ψυκτικοί’. Χθες 1 στα 5 παιδιά δεν πήγε να δώσει εξετάσεις. Μας προβληματίζει αυτό το νούμερο; Γιατί; Γιατί οι οικογένειές τους δεν μπορούν να βαστάξουν το οικονομικό άχθος, να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να σπουδάσουν. Γιατί η μεγάλη πλειοψηφία τους γνωρίζει ότι με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής της κυρίας Κεραμέως, ούτως ή άλλως τους βάζει φραγμούς και δεν μπορούν να περάσουν. Αλλά κι αν περάσουν γνωρίζουν τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες».

Υποστήριξε επίσης πως «εμείς είχαμε θεσμοθετήσει τα διετή προγράμματα σπουδών με ελεύθερη πρόσβαση για όλα τα παιδιά από τα ΕΠΑΛ στα πανεπιστήμια, προκειμένου να μπορούν τα παιδιά αυτά να πάρουν κατάρτιση και εξειδίκευση που θα τους βοηθήσουν να βρουν θέση στην αγορά εργασίας. Το κατάργησε ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Κεραμέως. Άρα πρέπει να μιλήσουμε για το τι θα έρθει αύριο, αν δεν στηρίξουμε στην κάλπη ένα πρόγραμμα που θα δώσει προοπτική στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και στη δυνατότητά τους να σπουδάσουν».

Επί της ουσίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτουν άλλο αφήγημα. Πορεύονται με αυτά που μπορούν και ξέρουν αναμένοντας απλά το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Μαΐου