Παρατηρώ μια απόπειρα «εξαφάνισης» του Διονύση Τεμπονέρα από τα μέσα ενημέρωσης της Κουμουνδούρου. Μετά τη διαβόητη εισήγηση «πριονοκορδέλα» στην Πολιτικής Γραμματείας της περασμένης Κυριακής, ως διά μαγείας ο «χαρισματικός νέος» εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Και σαν να μην έφτανε αυτό, διαβάζω ότι ο «μαχητικός εργατολόγος» δεν μπορεί να αναλάβει τη θέση του προέδρου του κόμματος γιατί είναι εξωκοινοβουλευτικός και «το κόμμα θα στερηθεί την παρουσία αρχηγού από τη Βουλή για τέσσερα χρόνια» και καλό είναι να μη θέσει υποψηφιότητα. Πάντως είναι ν’ απορείς με αυτό το κόμμα.
Αναρωτιέμαι πώς γίνεται ο Αλέξης Τσίπρας να έβαλε τον Διονύση Τεμπονέρα επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής στη δεύτερη κάλπη, αυτός να αποδέχεται τη θέση και να υποστηρίζει με θέρμη το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα από λίγες μέρες να δηλώνει δημοσίως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα «κόμμα με ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική ανεπάρκεια» και την ευθύνη έχει ο Τσίπρας. Περίεργα πράγματα…
Ακούνε φωνές από παντού
Υπάρχουν πολλές φωνές που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανακάμψει και ότι εισήλθε σε ένα καθοδικό σπιράλ από το οποίο δεν υπάρχει διέξοδος και ότι το «προοδευτικό-δημοκρατικό κομμάτι της κοινωνίας» δεν βρίσκει πλέον εκπροσώπηση στο κόμμα της Κουμουνδούρου. Υπάρχουν άλλες φωνές που υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανακάμψει και να διεκδικήσει πρωταγωνιστική θέση στο πολιτικό σύστημα. Υπάρχουν άλλες φωνές που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, για να πείσει, πρέπει να στραφεί αριστερά και να συνομιλήσει με το παρελθόν του.
Υπάρχουν και φωνές που λένε ότι δεν ξεμπερδέψαμε με τον Τσίπρα και θα γυρίσει σύντομα πρωταγωνιστής με νέο πολιτικό φορέα. Και υπάρχουν και οι φωνές εκείνες που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει ολοταχώς σε πολυδιάσπαση, ακολουθώντας τη διαχρονική μοίρα της Αριστεράς. Πόσες από αυτές τις φωνές ακούνε στην Κεντρική Επιτροπή; Αγνωστο. Πάντως αν ακούνε φωνές συστηματικά, είναι αρμοδιότεροι άλλοι να επιληφθούν και να δώσουν λύση.
Τα καρφιά πέφτουν βροχή
Eρωτηθείς τη Δευτέρα το απόγευμα, από τον Νίκο Ευαγγελάτο στο Mega, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε συνέχεια τον Κυριάκο Μητσοτάκη που προσπαθούσε να στηρίξει την κοινωνία, ο Χρήστος Σπίρτζης απάντησε αφοπλιστικά: «Ηταν ένα κενό από το οικονομικό μας επιτελείο που δεν γνώριζε ότι η αγορά έχει πάρει μια μεγάλη ανάσα».
Επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου είναι η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία θεωρείται φαβορί για τη διαδοχή Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που αποδεικνύει ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ μαίνεται ήδη ένα ιδιότυπο Game of Thrones. Μένει να αποδειχθεί τους επόμενους μήνες εάν το «βασίλειο Τσίπρα» θα αντέξει ως σύνολο ή εάν θα επικρατήσουν προσωπικές φιλοδοξίες και ίντριγκες που θα οδηγήσουν σε διασπάσεις.
Μια τάση σε αποσύνθεση
Η «Κίνηση Μελών», δηλαδή η ως την προηγούμενη Πέμπτη «προεδρική τάση» του ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή – κυρίως γιατί έμεινε χωρίς τον πρόεδρο. Στην επίπονη διαδικασία αναζήτησης στήριξης νέου υποψήφιου προέδρου, η συνοχή της εν λόγω ομάδας εμφανίζει ρωγμές και αναμένεται να σπάσει σε τουλάχιστον δύο - τρία μεγάλα κομμάτια, χωρίς να αποκλείεται να δούμε και περισσότερες διασπάσεις.
Το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη που ήθελε τον ΣΥΡΙΖΑ αυστηρά προσωποπαγές κόμμα, που ουδέποτε είχε διανοηθεί ότι θα υπάρχει μέρα χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι. Και αυτό δυσχεραίνει τόσο τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου, αλλά και τη γενικότερη διαδικασία (της όποιας) ανασυγκρότησης.