Σε ισχύ τέθηκε από τα μεσάνυχτα η 10ήμερη εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ευρύτερη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.
Ωστόσο ο λιβανικός στρατός κατήγγειλε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας παραβιάσεις από την ισραηλινή πλευρά στο νότιο τμήμα της χώρας, στις οποίες απάντησε η Χεζμπολάχ με βομβαρδισμούς.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε χθες Πέμπτη πως ελπίζει ότι η Χεζμπολάχ, που πρόσκειται στο Ιράν, θα «συμπεριφερθεί καλά» κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης κατάπαυσης του πυρός.
«Ελπίζω ότι η Χεζμπολάχ θα συμπεριφερθεί καλά αυτή τη σημαντική περίοδο. Θα είναι σπουδαία στιγμή για αυτούς αν το κάνουν. Αρκετά με τους σκοτωμούς. Πρέπει επιτέλους να έχουμε ειρήνη!», ανέφερε ο ρεπουμπλικάνος μέσω Truth Social, πληκτρολογώντας ιδίως αυτή την τελευταία λέξη με κεφαλαία γράμματα, όπως συνηθίζει για έμφαση.
Ο ίδιος τόνισε ότι προσπαθεί να οργανώσει την πρώτη συνάντηση -στον Λευκό Οίκο- του προέδρου του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ναουάφ Σαλάμ εξήρε τη συμφωνία, όπως και ο κ. Νετανιάχου, που έκανε λόγο περί ευκαιρίας για «ιστορική ειρήνη» με τη Βηρυτό -επαναλαμβάνοντας όμως την απαίτησή του να αφοπλιστεί η Χεζμπολάχ ως απαραίτητη προϋπόθεση.
Κατηγορίες για παραβίαση της εκεχειρίας
Ο στρατός του Ισραήλ προειδοποίησε πως θα διατηρήσει στις θέσεις όπου βρίσκονται στοιχεία του αναπτυγμένα στο νότιο Λίβανο κι απαίτησε οι άμαχοι να μην επιστρέψουν στη νότια όχθη του ποταμού Λιτάνι και σε περιοχές νοτιότερα.
Ο δε στρατός του Λιβάνου κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διέπραξε «επιθέσεις» και βομβαρδισμούς, κατά παραβίαση της δεκαήμερης κατάπαυσης του πυρός, ενώ από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι στοχοποίησε Ισραηλινούς στρατιωτικούς σε αντίποινα.
Ο στρατός αναφέρθηκε μέσω X σε «παραβιάσεις της συμφωνίας», κάνοντας λόγο για «αρκετές ισραηλινές επιθέσεις που καταγράφτηκαν» και «σποραδικούς βομβαρδισμούς» του πυροβολικού που έπληξαν «έναν αριθμό χωριών».
Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως σε αντίποινα «βομβάρδισε συγκέντρωση ισραηλινών στρατιωτικών κοντά στην πόλη Χιάμ», στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.
Χαιρετίζει την εκεχειρία το Ιράν
Στο μεταξύ το Ιράν χαιρετίζει την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, εκτιμώντας πως εντάσσεται στο πλαίσιο της τρέχουσας εκεχειρίας, διάρκειας δύο εβδομάδων, μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπαγαΐ «χαιρέτισε την ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, επισημαίνοντας πως η παύση των εχθροπραξιών στον Λίβανο αποτελούσε μέρος της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, με τη μεσολάβηση του Πακιστάν», σύμφωνα με το κανάλι του IRNA στην πλατφόρμα Telegram.
Ο Γκουτέρες καλεί να τηρηθεί η συμφωνία
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξήρε την κατάπαυση του πυρός «μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου» και κάλεσε «όλα τα μέρη» να την τηρήσουν «πλήρως», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ στη Νέα Υόρκη.
«Ο γενικός γραμματέας καλωσορίζει την ανακοίνωση περί κατάπαυσης του πυρός δέκα ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και στον Λίβανο» και εξαίρει τον «ρόλο των ΗΠΑ» για τη σύναψή της, αναφέρει το κείμενο, προσθέτοντας ότι «ελπίζει ότι η κατάπαυση του πυρός θα ανοίξει τον δρόμο για διαπραγματεύσεις».
«Παροτρύνει όλα τα μέρη να τηρήσουν πλήρως την κατάπαυση του πυρός και να συμμορφωθούν προς τις υποχρεώσεις τους δυνάμει του διεθνούς δικαίου».