Με επίσκεψη στα μουσεία της Λέσβου θα γιορτάσει τη Διεθνή Μέρα Μουσείων, στις 18 Μαΐου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ, η Μυρσίνη Ζορμπά θα επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης, το Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade, το Μουσείο Βρανά και το μουσείο Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι.

Για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού σημειώνει: «Με τις πολύπλευρες δράσεις τους, τα μουσεία έχουν μετατραπεί σε χώρους συνάντησης και συμμετοχής ανθρώπων και πολιτισμών, σε κόμβους συνεργασιών και δίκτυα ανταλλαγής ιδεών, με στόχο όλους τους δυνατούς συνδυασμούς ανάμεσα στην κληρονομιά και την καινοτομία, στο παρελθόν και το μέλλον. Ο ρόλος των μουσείων και των πολιτιστικών οργανισμών, ο ρόλος της πολιτικής του πολιτισμού γενικότερα εκτείνεται από τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράδοσης, τη σύγχρονη δημιουργία και τέχνη ως την ελεύθερη και διαφορετική έκφραση και διαμόρφωση των αντιλήψεων των πολιτών για τον πολιτισμό και την κουλτούρα της καθημερινής ζωής».

Υπενθυμίζεται ότι το φετινό σύνθημα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, στις 18 Μαΐου, είναι «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης». «Τα μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού, συνιστούν ένα κέντρο, είτε βρίσκονται στις μεγάλες πόλεις και τα επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι, είτε βρίσκονται στην περιφέρεια. Αποτελούν, καθένα με τον πλούτο και την ταυτότητά του, ζωντανά κύτταρα πολιτισμού. Είναι ένα δίκτυο που διατηρεί αλλά και εκπέμπει και παράγει πολιτισμό σε κάθε γωνιά της χώρας. Το νομοσχέδιο για την περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού θα προσφέρει τις δυνατότητες που διαθέτει αυτού το δίκτυο πολιτισμού στην ενδυνάμωση της συνεργασίας με τους άλλους πολιτιστικούς φορείς της τοπικής κοινωνίας και την καλύτερη ανάδειξη του δυναμικού πολιτισμικού κεφαλαίου της χώρας», συμπληρώνει η κ. Ζορμπά.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η γιορτή «Δεν είναι όλα εφήμερα», που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης και θα περιλαμβάνει τα σημαντικότερα αποτυπώματα που άφησε η πολιτιστική διαδρομή του 2018 στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Στην εκδήλωση «Δεν είναι όλα εφήμερα» συμμετέχουν οι Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου-Ικαρίας, Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade, Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου, Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου.

Επιπλέον, όπως πληροφορεί το ΥΠΠΟΑ, στο τριήμερο 17-19 Μαΐου στη Λέσβο, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού θα έχει συναντήσεις και συζητήσεις με συλλόγους, σωματεία και φορείς για πολιτιστικά θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού που θα ψηφιστεί σύντομα στη Βουλή. Θα επισκεφθεί επίσης το Βαλιδέ Τζαμί, καθώς και το κάστρο της Μυτιλήνης, το οποίο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και οι συναρμόδιες υπηρεσίες φροντίζουν τόσο για τη συντήρησή του όσο και για την προσβασιμότητά του από το κοινό. Στο πρόγραμμά της περιλαμβάνεται και επίσκεψη στον δημοτικό καταυλισμό προσφύγων στη Μυτιλήνη. «Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα στο οποίο η κ. Ζορμπά έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και 15ετή εμπειρία ως πρόεδρος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2000-2015)», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

ΣΣ. Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της εκδήλωσης “Δεν είναι όλα εφήμερα”.