Μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι «κοντά». Αυτό υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η κυβέρνηση του οποίου ενεργεί ως «μεσολαβητής και διευκολυντής».
Ο Τσαβούσογλου -ο οποίος επισκέφτηκε τη Ρωσία και την Ουκρανία, αυτή την εβδομάδα, για να συναντηθεί με τους ομολόγους του- υποστήριξε πως υπήρχε «ορμή» πίσω από τις διαπραγματεύσεις παρά τον σκεπτικισμό των δυτικών κυβερνήσεων.
«Φυσικά, δεν είναι εύκολο να συμβιβαστείς όσο ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σκοτώνονται άμαχοι, αλλά θα θέλαμε να πούμε ότι η δυναμική εξακολουθεί να κερδίζεται… Βλέπουμε ότι τα μέρη είναι κοντά σε συμφωνία».
Η Τουρκία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια συνάντηση μεταξύ του Ζελένσκι και του Πούτιν, την οποία έχει ζητήσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας. «Εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για την ειρήνη», είπε ο Τσαβούσογλου.
Θυμίζουμε ότι πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι το Κίεβο, πλέον, παρουσιάζεται πρόθυμο να αλλάξει το σύνταγμά του και να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Υπό τον όρο η Τουρκία, η Γερμανία και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ενεργούν ως εγγυητές οποιασδήποτε συμφωνίας.
Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι διαπραγματευτές εκατέρωθεν είναι σοβαροί σχετικά με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις. Έχουν όμως έντονες αμφιβολίες αν ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι ειλικρινής και θέλει την ειρήνη.
Ο Βρετανός καγκελάριος του θησαυροφυλακίου, Ρίσι Σουνάκ, είπε σήμερα ότι είναι «ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, αλλά ότι η Δύση χρειάζεται να έχει «ένα βαθμό σκεπτικισμού».
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι παρά τις αμφιβολίες θα συνεχίσει να προσπαθεί να βρει έναν συμβιβασμό με το Κρεμλίνο. «Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις. Ήμουν έτοιμος τα δύο τελευταία χρόνια. Και χωρίς διαπραγματεύσεις δεν μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο» είπε στο CNN.
Προσθέτοντας: «Όλοι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι αυτός ο διάλογος είναι ρηχός και ότι δεν πρόκειται να λύσει τίποτα, απλώς δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι πολύ πολύτιμο. Εάν υπάρχει μόνο 1% πιθανότητα να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο, πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία, πρέπει να το κάνουμε αυτό.
Δεν μπορώ να σας πω για το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων, χάνουμε ανθρώπους σε καθημερινή βάση, αθώους ανθρώπους στο έδαφος. Οι ρωσικές δυνάμεις ήρθαν να μας εξοντώσουν, να μας σκοτώσουν. Και έχουμε επιδείξει την αξιοπρέπεια του λαού μας και του στρατού μας, είμαστε σε θέση να φέρουμε ένα ισχυρό πλήγμα, είμαστε σε θέση να αντεπιτεθούμε.
Αλλά δυστυχώς, η αξιοπρέπειά μας δεν πρόκειται να διαφυλάξει τις ζωές τους. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε μορφή, οποιαδήποτε ευκαιρία, προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε με τον Πούτιν. Αλλά αν αυτές οι προσπάθειες αποτύχουν, αυτό θα σήμαινε ότι πρόκειται για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».
Αξιωματούχος στο γραφείο του Ζελένσκι είπε στο Associated Press ότι το κύριο θέμα που συζητήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών την περασμένη εβδομάδα ήταν εάν τα ρωσικά στρατεύματα θα παραμείνουν στις αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες στο Λουγκάνσκ και στο Ντόνετσκ.
Η Όλια Στεφανίσινα -αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση- είπε στο Sky News ότι από το Κίεβο η επαναχάραξη των συνόρων της Ουκρανίας «θεωρείται απόλυτη» ένδειξη των μεγάλων εμποδίων στον δρόμο μιας συμφωνίας: «Το ουκρανικό έδαφος είναι ένα έδαφος που έχει καθοριστεί από το 1991. Αυτό δεν αποτελεί επιλογή για συζήτηση».
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet, ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι έξι σημεία ήταν το επίκεντρο των συνομιλιών.
Είναι η ουδετερότητα, ο αφοπλισμός και οι εγγυήσεις ασφαλείας της Ουκρανίας, ο λεγόμενος «αποναζισμός» της χώρας, η άρση των εμποδίων στη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, το καθεστώς της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονμπάς και της Κριμαίας που προσαρτήθηκε παράνομα από Ρωσία το 2014.
Θυμίζουμε ότι σήμερα (20/3) η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι τουλάχιστον 902 άμαχοι είχαν σκοτωθεί και 1.459 τραυματίστηκαν από τα μεσάνυχτα της 19ης Μαρτίου, με τον πραγματικό απολογισμό πιθανότατα να είναι πολύ μεγαλύτερος.
Τα περισσότερα από τα θύματα προήλθαν από εκρηκτικά όπλα, όπως βομβαρδισμοί από βαρύ πυροβολικό και συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων, καθώς και βομβαρδισμοί με πυραύλους και αέρα, ανέφερε η OHCHR. Δεν μπόρεσε να λάβει ή να επαληθεύσει αναφορές θυμάτων από πολλές πόλεις που έχουν πληγεί σοβαρά, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι μεταξύ των νεκρών είναι 112 παιδιά.
Με πληροφορίες από τον Guardian