Εισαγγελική έρευνα μετά τις καταγγελίες φοιτητριών του ΑΠΘ για σεξουαλική παρενόχληση

by news

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τις καταγγελίες φοιτητριών του ΑΠΘ ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές του Ιδρύματος.

Οι καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας, το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά την αποκάλυψη για την προσωπική εμπειρία που βίωσε η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου.

Με βάση δημοσιεύματα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο βρίσκονται καταγγελίες για διδάσκοντες σε δύο Σχολές του ΑΠΘ, ένας στη Φιλοσοφική και ο άλλος στο Γεωλογικό. Οι καταγγελλόμενες πράξεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Εισαγγελία, αφορούν το διάστημα 2009 και μεταγενέστερα. Το αδίκημα που ερευνάται είναι αυτό του βιασμού και όποια άλλη πράξη προκύψει.

Την εισαγγελική παρέμβαση είχε ζητήσει και ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών υποθέσεων του ιδρύματος, Δημήτρης Κωβαίος, δήλωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, ότι το ΑΠΘ έχει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα παρενόχλησης ή έμφυλης βίας. Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες φοιτητριών, ο κ. Κωβαίος είπε ότι πρόκειται για πολύ παλιές υποθέσεις, η μία είχε μπει στο αρχείο, ενώ για την άλλη δεν είχε κινηθεί καμία διαδικασία, διότι δεν υπήρξαν έγγραφες καταγγελίες. Η πλειονότητα των εν ενεργεία καθηγητών του ΑΠΘ, τόνισε ο κ. Κωβαίος, χαρακτηρίζεται από ήθος και πολύ υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, ενώ κάλεσε όποιον/α φοιτητή ή φοιτήτρια πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, να μην διστάσει να το καταγγείλει αμέσως.

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα