Ο νέος Ποινικός Κώδικας παραγράφει αδικήματα της Χρυσής Αυγής

124

H επίθεση της Χρυσής Αυγής στην Ηλιούπολη , σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα πρέπει να παραγραφεί.Πρόκειται για άλλο ένα ζήτημα που προκύπτει με τις διατάξεις του Νέου Κώδικα , καθώς παραγράφονται αδικήματα, όπως η απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας και υποθέσεις με τέτοιο αντικείμενο όπως η επίθεση στο στέκι «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η εισαγγελέας η εισαγγελέας της έδρας  του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, ενώπιον του οποίου δικάζονται μέλη της  Χρυσής Αυγής για την επίθεση στο «Συνεργείο» πριν από έξι χρόνια, στην Ηλιούπολη.

Η εισαγγελέας ζήτησε την παύση της ποινικής δίωξης που έχει ασκηθεί σε βάρος των κατηγορουμένων, ανάμεσά τους ο ευρωβουλευτής Λαγός και ο πρώην βουλευτής Μίχος, χωρίς καν να μπει στην ουσία της υπόθεσης.

Αναφερόμενη στα αδικήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι κατηγορούμενοι, η εισαγγελική λειτουργός είπε πως είναι μονόδρομος η απαλλαγή τους.

«Επειδή είμαστε σε μεταβατικό στάδιο με το νέο Ποινικό Κώδικα εξαντλώ την πρότασή μου στο δικονομικό σκέλος της υπόθεσης. Θεωρώ πως δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε πραγματικά περιστατικά για τους κατηγορούμενος καθώς υπάρχουν κολλήματα δικονομικού χαρακτήρα» ανέφερε η εισαγγελέας και πρόσθεσε: «ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας έφεραν μεγάλες διαφοροποιήσεις και αλλαγές. Το κατά πόσο θα είναι επιτυχημένα θα φανεί στην πράξη».

Η πρόταση

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε η εισαγγελική λειτουργός, σύμφωνα με το  νέο ΠΚ:

  • -Η απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας: έχει καταργηθεί, θα πρέπει να μετατραπεί σε απλή φθορά ξένης ιδιοκτησίας και να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη αφού η έγκληση δεν υποβλήθηκε από τον ιδιοκτήτη του χώρου αλλά τον πολιτικώς ενάγοντα. Επίσης, για την πράξη που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 2 έτη ή χρηματική ποινή, έχει παύσει υφ’όρον η ποινική δίωξη, σύμφωνα με το νόμο 4411/2016.
  • -Η απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη: «Θα πρέπει να εξετάσουμε αν πράγματι οι βλάβες του πολιτικού ενάγοντα ήτταν επικίνδυνες. Ο ίδιος αρνήθηκε την εξέτασή του από ιατροδικαστή και δεν προσκομίστηκε ποτέ σχετική ιατρική βεβαίωση. Αναγκαστικά θα βασιστούμε στις καταθέσεις των μαρτύρων, οι οποίες είναι αντιφατικές και δεν δείχνουν το μέγεθος των βλαβών. Ο ίδιος μίλησε για 15 άτομα που τον χτυπούσαν αλλά δεν έχουμε άλλη κατάθεση σχετική, δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες». Σύμφωνα με την εισαγγελέα, η βλάβη του παθόντα δεν φέρει τα χαρακτηριστικά επικίνδυνης και για αυτό θα πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία σε απλή σωματική που «ένεκα της απειλούμενης ποινής έχει παύσει υφ’ορων».
  • -Η ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις: «οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να απαλλαγούν αφού δεν μπορούμε να μιλάμε για ηθική αυτουργία αφού παύει η ποινική δίωξη ή καταργείται το κύριο αδίκημα».
  • -Η οπλοχρησία: εφόσον δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση για τις κύριες πράξεις, δεν τίθεται ζήτημα τέλεσης της οπλοχρησίας. Δεν προκύπτει ότι το όπλο χρησιμοποιήθηκε.

Υπενθυμίζεται πάντως πως η εν λόγω δικογραφία αρχικά είχε αρχειοθετηθεί  και στη συνέχεια ξεκίνησε από την αρχή καθώς είχαν χαθεί τα δικόγραφα.

ΠΗΓΗ:dikastiko.gr

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr