«Όποιος αμφισβητεί τον θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης και προτρέπει σε λαϊκά δικαστήρια, αμφισβητεί το Πολίτευμα» τονίζει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Μανιφέστο», αναφερόμενη στην εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών από την αντιπολίτευση

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), με τις οποίες διασφαλίζεται η προσβασιμότητα σε βασικές ιατρικές εξετάσεις, εμβολιασμούς και υπηρεσίες πρόληψης, για τα οποία σημείωσε πως «Επενδύουμε στην προσβασιμότητα των υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες» και πρόσθεσε «Με τις Κινητές Ομάδες Υγείας φτάνουμε σε κάθε περιοχή της χώρας»

Ειδικότερα, η κ. Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στην νοοτροπία των Ελλήνων, αναφορικά με τις ιατρικές εξετάσεις, η οποία έχει αρχίσει και αλλάζει με τα προγράμματα πρόληψης, τα οποία αγκάλιασε ο κόσμος. Αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία της πρόληψης και των προγραμμάτων που εφαρμόνται από το υπουργείο Υγείας. 

Τέλος, στάθηκε ιδιαίτερα στην σημασία των εμβολιασμών, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, εστιάζοντας στην πρόσφατη πανδημία της Covid, αφήνοντας ένα μήνυμα στους συμπολίτες μας που διστάζουν να εμβολιαστούν. 

AGAPIDAKI
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ/ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη  

- Για την τοξική στάση της αντιπολίτευσης, αναφορικά με την εργαλειοποίηση των Τεμπών, ποιά είναι η θέση σας;

Η τοποθέτησή μου στη Βουλή χθες ήταν ξεκάθαρη. Η αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια ούτε για τη διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών. Το μόνο που την απασχολεί είναι η πολιτική εκμετάλλευση και η αποσταθεροποίηση.

Η Κυβέρνηση είναι παρούσα, αναλαμβάνει την ευθύνη και δίνει απαντήσεις στα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της. Ωστόσο, η απόδοση ευθυνών και η διαλεύκανση της υπόθεσης ανήκουν στη Δικαιοσύνη, η οποία είναι θεσμικός πυλώνας της Δημοκρατίας. Όποιος αμφισβητεί τον θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης και προτρέπει σε λαϊκά δικαστήρια, αμφισβητεί το Πολίτευμα.

-Ως Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, δίνετε μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη. Τι σημαίνει η πρόληψη για εσάς;

Η Πρόληψη δεν είναι απλώς μια πολιτική προτεραιότητα, αλλά μια προσωπική δέσμευση που συνδέεται άμεσα με την επιστημονική μου πορεία. Υπηρετώ τη Δημόσια Υγεία αρκετά χρόνια και είμαι υπερήφανη που καταφέραμε να έχουμε για πρώτη φορά στη χώρα μας οργανωμένο σύστημα πρόληψης.

Η πρόληψη είναι η δύναμη που έχουμε στα χέρια μας για να παραμείνουμε υγιείς- είναι μια επένδυση στη ζωή και την υγεία των ανθρώπων. Πρόληψη σημαίνει να μην φτάνουμε να αντιμετωπίζουμε την ασθένεια όταν εμφανιστεί, αλλά να προλαβαίνουμε την εμφάνισή της.

Στην Ελλάδα, έχουμε αρχίσει να κάνουμε μεγάλα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση ήδη εδώ και δύο χρόνια με προγράμματα όπως το «Φώφη Γεννηματά», και με το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» που παρέχει δωρεάν προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις σε χιλιάδες συμπολίτες μας, γυναίκες και άνδρες, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να πάρουν στα χέρια τους την υγεία τους. Μέχρι σήμερα, με τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου έχουμε καταφέρει να σωθεί μια ολόκληρη πόλη μεγαλύτερη από τη Λαμία, έχουν σωθεί πάνω από 50.000 άνθρωποι. Και αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο.

Η πρόληψη είναι δικαίωμα κάθε πολίτη και υποχρέωση της Πολιτείας, είναι η αρχή της διατήρησης της καλής υγείας και η θεμελίωση της καλής ποιότητας ζωής για όλους μας.

-Ποια είναι η σχέση των Ελλήνων με την ιατρική πρόληψη, και πώς μπορείτε να αλλάξετε το αρνητικό κατεστημένο με τις προληπτικές εξετάσεις;

Η σχέση των Ελλήνων με την πρόληψη θεωρώ πως βελτιώνεται, κρίνοντας και από το γεγονός ότι οι πολίτες έχουν αγκαλιάσει τα προγράμματα πρόληψης. Μέχρι πρότινος υπήρχε η νοοτροπία ότι πάμε στον γιατρό μόνο όταν εμφανιστούν συμπτώματα, αντί να φροντίζουμε να προλαμβάνουμε την ασθένεια.

Καλλιεργούμε σιγά σιγά μια κουλτούρα πρόληψης που διαρκώς μεγαλώνει και δυναμώνει την κοινωνία μας. Ο κόσμος αρχίζει να κατανοεί ότι η πρόληψη είναι στάση ζωής. Οι πολίτες αποκτούν τη συνείδηση ότι η υγεία μας δεν είναι κάτι που αφήνουμε στην τύχη, αλλά κάτι που προστατεύουμε ενεργά.

Το κλειδί είναι η ενημέρωση και η προσβασιμότητα. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να ελέγχουν την υγεία τους πριν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα. Παράλληλα, η Πολιτεία κάνει τις εξετάσεις πιο εύκολες και πιο προσιτές σε όλους. Γι’ αυτό δίνουμε έμφαση στην πρόσκληση των πολιτών μέσω SMS στις προληπτικές εξετάσεις, αλλά και στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) οι οποίες θα φτάσουν σε κάθε γωνιά της χώρας μας, σε κάθε απομακρυσμένη περιοχή, ώστε οι πολίτες να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις τους.

-Τα προγράμματα πρόληψης είναι σημαντικά, αλλά πώς διασφαλίζετε ότι φτάνουν πραγματικά σε όλους, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές;

Αυτό είναι προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας, γι’ αυτό επενδύουμε στην προσβασιμότητα των υπηρεσιών υγείας σε όλη τη χώρα – από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύουμε τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), που ήδη ξεκίνησα τη δράση τους σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως το Ορμένιο και τα γύρω χωριά που επισκεφθήκαμε στον Έβρο. Οι ομάδες αυτές σταδιακά θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα, προσφέροντας βασικές ιατρικές εξετάσεις, εμβολιασμούς και υπηρεσίες πρόληψης. Παράλληλα, παρέχουν κατ’ οίκον ιατρική φροντίδα σε ευάλωτες ομάδες, όπως ηλικιωμένους και εγκύους.

Πρόκειται για μια νέα, μόνιμη υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), σχεδιασμένη για να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην πρόσβαση στη φροντίδα υγείας. Με 250 ομάδες και 1.000 επαγγελματίες υγείας σε όλη τη χώρα, ο στόχος μας είναι σαφής: κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από την τοποθεσία ή την κοινωνικοοικονομική του κατάσταση, να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης και υγειονομικής φροντίδας.

Στόχος είναι η παρουσία των κλιμακίων σε σταθερά σημεία σε όλη τη χώρα κάθε μήνα, ταυτόχρονα με κατ’ οίκον επισκέψεις, διασφαλίζοντας συνεχή πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα. Οι κάτοικοι θα γνωρίζουν πότε ακριβώς μέσα στον μήνα οι ΚΟΜΥ θα βρίσκονται εκεί, προσφέροντας υπηρεσίες όπως άυλη συνταγογράφηση, εξετάσεις, απεικονιστικές διαγνώσεις και άμεσα αποτελέσματα – χωρίς αναμονή. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε στα χερια μας την τεχνολογία που μας επιτρέπει να κάνουμε για παράδειγμα αμέσως αιματολογικές εξετάσεις με ανάλυση επιτόπου. Οι ΚΟΜΥ μέσω τηλεϊατρικής δρουν άμεσα και γρήγορα. Τις δύο μέρες που βρέθηκα μαζί τους στον Έβρο πραγματοποιήθηκαν 52 κατ’ οίκον επισκέψεις, ενώ κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή τριών συμπολιτών μας: Ένας άνδρας με σοβαρό καρδιολογικό επεισόδιο, που διαγνώστηκε μέσω τηλεϊατρικής από καρδιολόγο στο Κέντρο Υγείας Κερατσινίου και διακομίστηκε άμεσα στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου, ένας συμπολίτης μας που βρισκόταν στα πρόθυρα εγκεφαλικού και μία γυναίκα με σπασμένο γοφό. Παράλληλα, δώσαμε ή τροποποιήσαμε αγωγές σε ανθρώπους που για χρόνια ήταν αρρύθμιστοι.

Οι Κινητές Ομάδες Υγείας δεν είναι μόνο εργαλείο πρόληψης – είναι σωτήριες. Εντοπίζουν κρίσιμα περιστατικά και παρεμβαίνουν έγκαιρα, σώζοντας ζωές. Και αυτό, για μένα, είναι το πιο σημαντικό.

-Πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούμε τα προγράμματα εμβολιασμών, ειδικά οι ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού; Τα στοιχεία τί δείχνουν για την Covid; Και τι έχετε να συμβουλεύσετε όσους διστάζουν να εμβολιαστούν;

Ο εμβολιασμός είναι μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ιατρικής και έχει σώσει εκατομμύρια ζωές. Τα προγράμματα εμβολιασμού είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι και τα μικρά παιδιά. Τα εμβόλια δεν προστατεύουν μόνο το άτομο που εμβολιάζεται, αλλά δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας για όλη την κοινωνία, μειώνοντας τη διασπορά επικίνδυνων ασθενειών.

Για την Covid-19, τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: τα εμβόλια έσωσαν εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως, μείωσαν τη βαριά νόσηση και αποφόρτισαν τα συστήματα υγείας. Στην Ελλάδα, χάρη στον εμβολιασμό, αποτρέψαμε χιλιάδες νοσηλείες και θανάτους, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες.

Όσον αφορά τους ανθρώπους που διστάζουν να εμβολιαστούν, δεν πιστεύω ότι η λύση είναι να τους «κατηγορούμε» ή να τους «απομονώνουμε». Πολλές φορές η επιφυλακτικότητα προέρχεται από φόβο, παραπληροφόρηση ή έλλειψη εμπιστοσύνης. Η απάντηση, λοιπόν, δεν είναι ο διχασμός, αλλά η ενημέρωση. Μέσα από ανοιχτό διάλογο και τεκμηριωμένη πληροφόρηση, μπορούμε να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν ότι ο εμβολιασμός είναι ένα εργαλείο ζωής.

Σε μια κοινωνία που βασίζεται στην επιστήμη και την αλληλεγγύη, η προστασία της δημόσιας υγείας είναι ευθύνη όλων μας.