Για το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας και τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπισή του μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη.

«Η χώρα μας έχει από τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία στην Ευρώπη. Το 37,5% των παιδιών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και ειδικά στις ηλικίες δύο ως δεκατεσσάρων ετών, με τα παιδιά 5 ως 7 ετών να είναι "πρωταθλητές" στο 43%. Eίναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η παχυσαρκία δεν είναι ατομική επιλογή είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη στην ΕΡΤ. 

Η αναπληρώτρια υπουργός είπε ότι είναι υποχρέωση να είναι αποδεκτά όλα τα παιδιά και πρόσθεσε ότι αυτά μεγαλώνουν σε περιβάλλον και σε συνθήκες που τελικά τα οδηγούν στην παχυσαρκία. «Οι γονείς είναι αβοήθητοι. Τα παιδιά δεν έρχονται στον κόσμο με οδηγίες χρήσης που σου λένε τι να κάνεις και τι να μην κάνεις. Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη ιστορία το να είσαι γονιός και οι γονείς δεν έχουν όλα αυτά τα χρόνια από το κράτος τη βοήθεια που θα χρειάζονταν για να φροντίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τα παιδιά τους. Ερχόμαστε λοιπόν να δώσουμε αυτά τα εργαλεία. Θέλω να ξέρουν οι γονείς ότι είμαστε μαζί να το αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Να μάθουμε με ένα μέτρο να απολαμβάνουμε τη ζωή» είπε. 

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας 

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη παρέθεσε τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. 

- Δωρεάν συνεδρίες με διατροφολόγους για τα παιδιά και τις οικογένειες. «Εξατομικευμένα στα παιδιά που έχουν προβλήματα υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας θα δίνουμε αυτή τη δυνατότητα και με τηλεσυμβουλευτική άρα σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας και να βρίσκεται μια οικογένεια θα μπορεί να κάνει δωρεάν τις συνεδρίες με διατροφολόγο». 

Πρόγραμμα σε 60 σχολεία της χώρας για τη σωστή διατροφή. «Μέσα από το παιχνίδι και τις βιωματικές δραστηριότητες, να μάθουμε ότι το φαγητό μπορεί να είναι νόστιμο χωρίς να είναι ανθυγιεινό. Πάμε να βάλουμε σεφ διάσημους στα σχολεία που τα παιδιά πολλές φορές έχουν ως πρότυπο και επηρεάζονται από αυτό» σημείωσε. 

- Ψηφιακά εργαλεία που θα διατεθούν δωρεάν σε όλες τις οικογένειες. «Να δώσω ένα παράδειγμα. Ελάχιστοι από εμάς ξέρουμε τι πρέπει να προσλαμβάνουμε σε σχέση με την ημερήσια πρόσληψη νατρίου. Άρα θα έχουμε ένα app το οποίο θα μας δίνει τη δυνατότητα να ξέρουμε, για παράδειγμα, τι θρεπτικά συστατικά θα έπρεπε να έχω πάρει εγώ σήμερα ή το παιδί μου, τι έχει φάει σήμερα, ποιες είναι οι διατροφικές επιλογές, τα φαγητά που μπορώ να μαγειρέψω. Θα βγει το φθινόπωρο η εφαρμογή. Θα είναι σαν διαδικτυακό παιχνίδι» είπε. 

- Δωρεάν τρόφιμα σε οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες και δωρεάν δυνατότητα άθλησης για όλα τα παιδιά.