Εδώ και αρκετό καιρό παρατηρούμε σε όλα τα μεγάλα έντυπα και websites να αναφέρονται στο «καινούριο δίπολο» ή τον «καινούργιο Ψυχρό Πόλεμο» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα αντί της Ρωσίας. Ακόμη και ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα την είχε αποκαλέσει «περιφερειακή δύναμη». Είναι, όμως, η Ρωσία όμως σε παρακμή;

του Παύλου Παυλίδη

Αρχικά η Ρωσία έχει την έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά η οικονομία της είναι στάσιμη, χωρίς μεγάλη ανάπτυξη, με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα φυσικών πόρων. Η Ρωσία για παράδειγμα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αυξάνει τη ζήτηση συνεχώς. Σήμερα η ΕΕ λαμβάνει το 41% του φυσικού της αερίου, το 27% του πετρελαίου και το 47% των στερεών ορυκτών καυσίμων της από τη Ρωσία. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι επειδή η ζήτηση όλο και αυξάνεται η Ρωσία θα αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον κρίση στην παραγωγή ενέργειας, γι’ αυτό το λόγο ενισχύει την οικονομία της στη γεωργία και στις εμπορικές σχέσεις της με την Κίνα, η οποία το 2024 αναμένεται να αποφέρει στη Ρωσία $200 δις, δηλαδή τα διπλάσια απ’ότι το 2013.

Την ίδια ώρα, κακοδιαχείριση, δημόσιες εταιρείες και διεθνείς κυρώσεις δεν αφήνουν τη Ρωσία να αναπτυχθεί όσο θα ήθελε στους τομείς της τεχνολογίας όπως η ΗΠΑ και η Κίνα. Παρ’όλα αυτά, έχει μάθει να χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες αυτές ενάντια στους αντιπάλους της με μεγάλη αποτελεσματικότητα, όπως έχουμε δει πολλές φορές σε Ευρώπη και Αμερική με κυβερνοεπιθέσεις και καμπάνιες παραπληροφόρησης. Παρ’ ότι μένει στο top 10 των χωρών με τη μεγαλύτερη επένδυση στην έρευνα και τη τεχνολογία, έχει μεγάλο brain drain πρόβλημα, καθώς πολλοί νέοι που ανήκουν στη μεσαία τάξη φεύγουν από τη χώρα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο πληθυσμός της ενδέχεται να έχει μειωθεί κατά 10 εκατομμύρια το 2050.

Μεγάλες επενδύσεις υπάρχουν και στον τομέα της Άμυνας. Η Ρωσία είναι δεύτερη στο Global Military Rank μετά τις ΗΠΑ και με τις περισσότερες καταγεγραμμένες πυρηνικές κεφαλές. Αντίθετα με τη Κίνα, έχει τοποθετήσει περισσότερους στρατιώτες στο εξωτερικό όπως ο Καύκασος, η Κεντρική Ασία, η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή, φέρνοντας το στράτο της σε απόσταση αναπνοής από τις βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ιστορικά η στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας την έκανε πιο ισχυρή από χώρες με μεγαλύτερη τεχνολογική ανάπτυξη ή με ισχυρότερη οικονομία.

Η Ρωσία έχει επίσης μία πολύ ενεργή και επιθετική εξωτερική πολιτική. Έχει εμπλακεί ενεργά στη Μέση Ανατολή και κυρίως στη Συρία από τη περίοδο του Προέδρου Τράμπ, καθώς και στη Λιβύη, τη Βενεζουέλα και την Ουκρανία. Μεγάλη παρουσία έχει και στην Ευρώπη έχοντας σχέση κατά καιρούς με ακραία κόμματα και αποσχησματικά κινήματα.

Άρα, η απάντηση στο αρχικό ερώτημα είναι ότι η Ρωσία δεν βρίσκεται σε παρακμή και βαχυπρόθεσμα θα αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη απ’ ότι η Κίνα.

Ακολουθήστε τον  Παύλο Παυλίδη στο Twitter