Χωρίς lockdown, αλλά με μέτρα που αφορούν στην κινητικότητα των ανεμβολίαστων, θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πανδημία, η οποία το τελευταίο διάστημα δείχνει τα δόντια της. Κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μέτρα για τους εμβολιασμένους, ενώ τα υπάρχοντα για τους ανεμβολίαστους θα επαναξιολογούνται κάθε 15 μέρες ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.
Χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν γενικά ή τοπικά απαγορευτικά και ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται θα αφορούν την κινητικότητα όσων έχουν επιλέξει να μην εμβολιάζονται. Τόνισε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζεται αλλά με την ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα το Σύστημα Υγείας θα αντέξει.
Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι παρατηρείται μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία ενώ αντίθετα στην Αττική υπάρχει αύξηση κρουσμάτων. Σημείωσε ωστόσο ότι η Αττική που έχει αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού έχει λιγότερες νοσηλείες.
Απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού αυτή την στιγμή εξηγώντας ότι θα οδηγούσε σε περισσότερες αναστολές εργασίας. Πρόσθεσε ότι ήδη το σύστημα υγείας έχει πιεστεί με τις αναστολές στους υγειονομικούς και αν οι αναστολές αυξηθούν θα υπάρξει πίεση και σε άλλους τομείς.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι με το πρωτόκολλο στην εκπαίδευση διαπιστώνεται ότι τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα. Ανέφερε ότι υπάρχει συζήτηση και ενδεχομένως να υπάρξει πρωτόκολλο ασφάλειας για σχολικές εκδρομές.
Με έτερες δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας είπε αναφερόμενος στα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα ότι επαναξιολογούνται ανά 15 ημέρες από την επιτροπή. Την άλλη Τρίτη-Τετάρτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή και με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία θα γίνουν και οι αντίστοιχες εισηγήσεις.
Το σημαντικό, τόνισε, είναι ότι αυτά τα μέτρα παραμένουν στη φιλοσοφία που έχουμε πει: δεν επιβραβεύονται οι εμβολιασμένοι, αλλά έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας που φτάνουν στην κανονικότητα επειδή κινδυνεύουν λιγότερο να νοσήσουν βαριά σε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους για τους οποίους τα μέτρα δεν είναι τιμωρητικά, αλλά περισσότερο περιοριστικά επειδή παράγουν βαριές νοσηλείες, νοσηλείες στις ΜΕΘ και ορισμένοι από αυτούς χάνουν τη ζωή τους.
Πλέον, οι περιορισμοί έχουν επεκταθεί σε περισσότερες δραστηριότητες των ανεμβολίαστων, ωστόσο δεν έχουμε φτάσει σε απόλυτα περιοριστικά μέτρα, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες.
Δηλαδή, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, την εστίαση, τα φαρμακεία όπου μπαίνουν εντελώς ελεύθερα, υπάρχει και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν με τεστ, όπως η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Επομένως δεν έχουμε φτάσει στο σημείο ενός πολύ αυστηρού πλαισίου, ωστόσο, αυτό θα επαναξιολογηθεί, πάντα όμως με τον όρο να μην πληγεί η κανονικότητα των συμπολιτών μας που έχουν κάνει το εμβόλιο.
Δε συζητείται μέτρο που επηρεάζει τους εμβολιασμένους
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τόνισε ότι μέτρο που επηρεάζει τους εμβολιασμένους δεν συζητείται, απορρίπτοντας εκ νέου κάθε σενάριο γενικευμένου απαγορευτικού.
«Προφανώς δεν μπορούμε να απαντήσουμε αν αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα. Θα κριθεί από το αποτέλεσμα των μέτρων πόσο καλά θα πάνε» διευκρίνισε ο υπουργός. Ο κ. Βορίδης δήλωσε επίσης πως είναι πρόωρο να γίνει συζήτηση για περαιτέρω μέτρα στην εστίαση και τα σουπερμάρκετ.
«Υπάρχει ρητορική που ακούω στο δημόσιο λογο εν μέρει το λει ότι υπάρχει και στοχοποίηση των εμβολιασμένων, δεν υπάρχει στοχοποίηση, αλλά αγωνία για την υγεία τους. Διότι τα στοιχεία είναι συντριπτικά από τους ανθρώπους που μπαίνουν ΜΕΘ και διασωληνώνονται, είναι 80 με 85% ανεμβολίαστοι» τόνισε.
Εξήγησε ότι υπάρχει μια καλύτερη αναλογία κρουσμάτων, ΜΕΘ και θανάτων σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο γιατί τα κρούσματα είναι μεν περισσότερα, αλλά τελικά αυτοί που καταλήγουν στις ΜΕΘ ή καταλήγουν είναι πολύ λιγότεροι αναλογικά και στην πλειονότητα τους ανεμβολίαστοι. «Μεγάλες ηλικίες, υποκείμενα, ανεμβολίαστοι. Τα μέτρα στοχεύουν στην πραγματικότητα να περιορίσουν το κίνδυνο μόλυνσης στους ανεμβολίαστους που είναι και πιο εκτεθειμένοι. Οι εμβολιασμένοι νοσούν λιγότερο και κινδυνεύουν λιγότερο. Προσπάθεια μας είναι να αυξήσουμε την προστασία των ανεμβολίαστων» επισήμανε ο Μάκης Βορίδης.
Όπως σημείωσε πάντως, το κυλιόμενο ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων είναι γενικευμένο μέτρο. «Από 7, 8, 9 και θέμα βούλησης των εργαζομένων σπάει ανά μισάωρο και γίνεται τώρα ομαδοποίηση» εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών.
«Δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς, αλλά ρωτά τι κάνουμε για στρατό και αστυνομικούς» ανέφερε σχολιάζοντας δήλωση του υπουργού Επικρατείας. «Aυτό που επισημαίνει ο κ. Σκέρτσος, και σωστά, είναι ότι με υποκριτικό και κακό στοχευμένο τρόπο ανοίγει συζήτηση μονό για τους αστυνομικούς» δήλωσε.