Την αισιοδοξία ότι η δημιουργία ενός ειδικού διεθνούς δικαστηρίου θα οδηγήσει στην καταδίκη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Άντριι Σιμπίχα, μιλώντας από τη Λβιβ. Όπως δήλωσε, στόχος είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην ουκρανική πόλη της Λβιβ, η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της έδωσαν το πράσινο φως για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου, το οποίο θα είναι αρμόδιο να εξετάσει τα λεγόμενα «εγκλήματα επίθεσης» που αποδίδονται στη Μόσχα. Η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται από το Κίεβο ως κρίσιμη για την κατοχύρωση της λογοδοσίας σε διεθνές επίπεδο.

Στη διάσκεψη συμμετείχε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας, ενώ παρόντες ήταν και εκπρόσωποι από 35 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Η μαζική συμμετοχή Ευρωπαίων αξιωματούχων υπογραμμίζει τη στήριξη που λαμβάνει το Κίεβο στις προσπάθειές του να διασφαλίσει τη διεθνή τιμωρία για την επιθετικότητα της Ρωσίας.

«Για εμάς, το πιο σημαντικό είναι να διαφυλάξουμε την αρχή ότι η τιμωρία είναι αναπόφευκτη για όλους, συμπεριλαμβανομένου (…) του Ρώσου προέδρου», δήλωσε ο Σιμπίχα. «Αυτό το δικαστήριο συγκροτείται για να επιβάλει τις αρμόζουσες ποινές στο μέλλον», πρόσθεσε.

Το ειδικό δικαστήριο για τα «εγκλήματα επίθεσης» – εισβολή, στρατιωτική κατοχή ή προσάρτηση με τη χρήση βίας και αποκλεισμός λιμανιών ή ακτών – θα εργάζεται παράλληλα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) το οποίο έχει ήδη εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης εναντίον του Πούτιν και άλλων Ρώσων αξιωματούχων.

Παράλληλα, ο Σιμπίχα δήλωσε πως ο Πούτιν «δεν έχει κανένα δικαίωμα» να «μονοπωλεί» τη μνήμη της νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σήμερα που η Μόσχα γιορτάζει την 80ή επέτειο από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Ο Πούτιν «μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του τον αυτοαποκαλούμενο νικητή, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να μονοπωλεί τη νίκη», τόνισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξήρε «τη γενναιότητα» των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία στην ομιλία που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων στρατιωτικών και περίπου 20 ξένων ηγετών που είχαν συγκεντρωθεί στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα. Ο Πούτιν για μία ακόμη φορά έκανε ιστορικούς παραλληλισμούς μεταξύ του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου και της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία με την ευκαιρία της 9ης Μαΐου.