Όταν ο Μητσοτάκης ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου, ένα από τα κορυφαία προβλήματα που είχε ν’ αντιμετωπίσει ήταν η ουσιαστική κατάρρευση της ΔΕΗ. Της μεγαλύτερης εταιρίας του τόπου που στο πτώμα της είχαν σκυλεύσει κυβερνήσεις, παράγοντες, συνδικαλιστές κι ένα σωρό παρατρεχάμενοι.
Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης ήταν η αναζήτηση ενός μάνατζερ που θα μπορέσει να εμπνεύσει και να κουμαντάρει το σκαρί που παραπαίει. Η «μπίλια» έκατσε στον Γιώργο Στάσση, επικεφαλής της Εnel Green Power που ήταν υπεύθυνος για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής έως το 2015,ενώ το 2016 έως το 2019 κατείχε τη θέση του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου στη Εnel Romania SrL. τη μεγαλύτερη εταιρία ενέργειας στη Ρουμανία.
Όσοι γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα μίλησαν για αποστολή «αυτοκτονίας». Όσοι γνώριζαν τον Στάσση μιλούσαν για μάνατζερ που δεν έχει μάθει να χάνει.
Μια από τις πρώτες ψυχρολουσίες που ασφαλώς δέχθηκε ήταν στην επίσκεψή του στο Λονδίνο για τη συνάντησή του μ’ έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της εισηγμένης, τον επικεφαλής του βρετανικού fund Silchester που κατείχε το 9,92% της ΔΕΗ. Όταν ο Στάσσης συστήθηκε ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, εκείνος απάντησε υποτιμητικά αν όχι προσβλητικά: «Ούτε θυμάμαι μέχρι σήμερα πόσους προέδρους της ΔΕΗ έχω γνωρίσει»! Κι αμέσως εξέφρασε τη δυσπιστία του αναφορικά με το αν μπορεί η ΔΕΗ να γίνει μια κανονική κι αποδοτική επιχείρηση, αφού όσες προσπάθειες κι αν είχαν γίνει στο παρελθόν είχαν πέσει στο κενό.
Λίγο καιρό μετά, το αφεντικό του fund Silchester τηλεφώνησε στον Γιώργο Στάσση και του είπε: «Έχεις την εμπιστοσύνη μας για ότι νέο θέλεις να κάνεις και θα έχεις την ψήφο μας». Ο έμπειρος επενδυτής είχε «δει» την κανονικότητα να έρχεται στη ΔΕΗ κι έδινε την εμπιστοσύνη του.
Ξέρετε κάτι; Τα δυο τελευταία χρόνια που στην αγορά ενέργειας παρατηρείται έντονη κινητικότητα, οι αγορές δίνουν συνεχώς ψήφο εμπιστοσύνης στα σχέδια Στάσση αναφορικά με το παρόν και το μέλλον της ΔΕΗ. Η δε εταιρεία έχει φτάσει στο σημείο να συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις για την «πράσινη μετάβαση» κι όχι να τις ακολουθεί. Η απολιγνιτοποίηση αποτελεί κορυφαίο στοίχημα και φαίνεται ότι κερδίζεται. Ο Στάσσης κι οι συνεργάτες του έχουν καταστρώσει ένα σχέδιο που θεωρείται το πιο φιλόδοξο μα και εφικτό σε όλη την Ευρώπη.
Λεπτομέρεια: Το σχέδιο ναι μεν έχει ξεκινήσει από το 2009, αλλά πολλές φορές συνάντησε εμπόδια αν όχι εγκαταλείφθηκε. Τώρα έχει ενεργοποιηθεί βελτιωμένο κι έχει αποκτήσει σαφή προσανατολισμό. Εξ ου και ο Γιώργος Στάσσης ανέφερε προχθές στο Φόρουμ των Δελφών ότι «μέχρι το 2025 ο λιγνίτης πρέπει να είναι παρελθόν, χρονιά που θα προχωρήσουμε στην απολιγνιτοποίηση του σταθμού της Πτολεμαΐδας».
Κι όχι μόνο αυτό. Η μετοχή της ΔΕΗ από την κατάρρευση του 2019 έχει απογειωθεί. Από τα 2,39 ευρώ στις 8/7/2019, σήμερα και μάλιστα σε καιρό πανδημίας, έχει σκαρφαλώσει στα 8,62 ευρώ! Πώς το έλεγε η παλιά διαφήμιση; Είδες η ΔΕΗ;
Στο Φόρουμ των Δελφών ο Γιώργος Στάσσης, εκτός από άλλα υπογράμμισε και το αυτονόητο που για πολλούς δεν είναι τέτοιο κι ας δηλώνουν υπέρμαχοι της προστασίας του ποεριβάλλοντος. Ότι, δηλαδή, η «πράσινη» μετάβαση δεν έχει μόνο οφέλη για το περιβάλλον αλλά και για την ίδια την οικονομία, ενώ αναφέρθηκε στις τιμές του διοξειδίου του άνθρακα που είναι σήμερα στα 50 ευρώ, πριν λίγο καιρό ήταν στα 25 ευρώ και αναμένεται σε μερικά χρόνια να ξεπεράσει τα 100 ευρώ. Η αναγκαιότητα άλλωστε της πράσινης μετάβασης αποδεικνύεται και από το γεγονός πως παρά τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, η αύξηση της θέρμανσης του πλανήτη το 2020 ήταν σε παρόμοιο επίπεδο με αυτό του 2014.
Όλα αυτά, καταδεικνύουν ότι η απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ είναι ένα μεγάλο βήμα για την απαλλαγή της ΔΕΗ από μελλοντικές ζημιές. Ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση της παραγωγής «πράσινης» ενέργειας στην αγορά ΑΠΕ, από 2% που είναι σήμερα θα φτάσει το 20% το 2024!! Άλλωστε ο διευθύνων της ΔΕΗ είναι απόλυτος: «Πρέπει να επωφεληθούμε από το γεγονός πως η παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο ή τον αέρα είναι φθηνότερη από την ενέργεια με ορυκτά καύσιμα».
Κάτι τελευταίο: Στο Φόρουμ των Δελφών ο Γιώργος Στάσσης ανέφερε ότι «η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα εξασφαλίσει ένα στρατηγικό εταίρο με τον οποίο θα προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση του δικτύου, θα μειώσουμε το δανεισμό και θα επενδύσουμε στην πράσινη ενέργεια».
ΔΕΗ του παρόντος και του μέλλοντος, αρκεί να μην αρχίσουν πάλι τα «φαντάσματα» να ανεβοκατεβάζουν τους διακόπτες…