Εγκαταλείπουν το ρεβίθι στον κάμπο, στρέφονται στο ξερό φασόλι

18
Εγκαταλείπουν το ρεβίθι στον κάμπο, στρέφονται στο ξερό φασόλι tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis

Οι μειωμένες τιμές που επικράτησαν την προηγούμενη χρονιά αλλά και τα μεγάλα αποθέματα που υπάρχουν στις αποθήκες, οδήγησαν πολλούς Θεσσαλούς παραγωγούς στην απόφαση να εγκαταλείψουν ή τουλάχιστον να μειώσουν τα καλλιεργούμενα στρέμματα σε ποσοστό ακόμη και 60% με 70%.

Οι αλωνισμοί αναμένονται τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, με τις πρώτες γεωπονικές εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι η ποιότητα αναμένεται καλή. «Δυστυχώς όμως η ποιότητα δεν επιβραβεύεται» όπως δηλώνουν Λαρισαίοι αγρότες, που αναγκάστηκαν πέρυσι μπροστά στον κίνδυνο η παραγωγή τους να μείνει απούλητη να πουλήσουν όσο όσο. Όπερ σημαίνει ακόμη και 60 λεπτά/κιλό.

Στην ποικιλία «Αμοργός» πέρυσι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κινήθηκαν στα 80λ/κιλό, ενώ στην ξένη ποικιλία «Μακαρένα» η τιμή υποχώρησε από το 1,30 ευρώ/κιλό στα 80-90 λεπτά/κιλό.

Αρκετοί από τους παραγωγούς ρεβιθιού, σε συνεννόηση με εμπόρους του κάμπου θυσίασαν το ρεβίθι κι έσπειραν στη θέση του ξερό φασόλι, το οποίο η αγορά φαίνεται να επιζητά περισσότερο. Έτσι παρατηρείται αύξηση της καλλιέργειας κατά 30-40%, ενώ οι προσδοκίες για τις τιμές είναι ότι φέτος θα αυξηθούν από 1,10 ευρώ/κιλό, σε 1,30 ευρώ/κιλό.

Να σημειωθεί πως η συγκομιδή του προϊόντος θα αρχίσει τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου, με τους παραγωγούς να ελπίζουν πως θα βοηθήσει ο καιρός μέχρι τότε.

(Πηγή eleftheria.gr)