Συλλυπητήριο μήνυμα μέσα από μία ανάρτηση στο X έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον θάνατο του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη, ο οποίος πέθανε σήμερα, Παρασκευή, σε ηλικία 87 ετών. Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του τόνισε πως αποχαιρετά «τον φωτισμένο αρχαιολόγο, που έλεγε ότι "το κάρμα μου είναι το σκάμμα μου".
Αναλυτικά στο κείμενο της ανάρτησής του στο X ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης: «Με οδύνη αποχαιρετούμε τον Πέτρο Θέμελη. Τον φωτισμένο αρχαιολόγο, που έλεγε ότι "το κάρμα μου είναι το σκάμμα μου". Και τον επιστήμονα που έκανε στοίχημα της ζωής του την ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης. Εκεί, όπου και πάλι ο ίδιος τόνιζε πως "έζησε πολλή ευτυχία"».
Με οδύνη αποχαιρετούμε τον Πέτρο Θέμελη. Τον φωτισμένο αρχαιολόγο, που έλεγε ότι «το κάρμα μου είναι το σκάμμα μου». Και τον επιστήμονα που έκανε στοίχημα της ζωής του την ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης. Εκεί, όπου και πάλι ο ίδιος τόνιζε πως «έζησε πολλή ευτυχία».
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) October 27, 2023
Ο αρχαιολόγος που έφερε στο φως την Αρχαία Μεσσήνη
Ο Πέτρος Θέμελης ήταν ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες αρχαιολόγους και καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, γνωστός για το πλούσιο ανασκαφικό και αναστηλωτικό έργο, που, μεταξύ άλλων, έφερε στο φως την Αρχαία Μεσσήνη. Τα τελευταία 24ωρα έδινε μάχη για τη ζωή του στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Ο Πέτρος Θέμελης γεννήθηκε το 1936 στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 1962 προσελήφθη ως επιστημονικός βοηθός στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της πόλης. Το διάστημα 1963-1980 ήταν επιμελητής και έφορος Αρχαιοτήτων στις Αρχαιολογικές Περιφέρειες Ηλείας-Μεσσηνίας, Αττικής, Εύβοιας, Φωκίδος-Λοκρίδος και Αιτωλοακαρνανίας, ενώ το διάστημα 1977-1980 ήταν διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών.
Μία ζωή δοσμένη στην αρχαιολογία
Από το 1980 ως το 1984, ήταν προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, ενώ από το 1984 ως το 2004 διετέλεσε καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.
Από το 1987, υπήρξε διευθυντής του Προγράμματος Ανασκαφής και Αναστήλωσης της αρχαίας Μεσσήνης, για την οποία είχε συγγράψει μονογραφίες και πλήθος επιστημονικών άρθρων.
Έλαβε επίσης μέρος και διηύθυνε ανασκαφές στη Βεργίνα, στην Πέλλα, στην Ολυμπία, στους Δελφούς, στην Ερέτρια και στο Κάλλιο.
Στις 18 Ιανουαρίου 2005, παρέλαβε τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.