Δυσαρεστημένα έμειναν τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από το σκωτσέζικο ντους που τους επεφύλασσε η βραδιά καθώς δεν πήγαν καθόλου καλά στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε δηλώσει ότι εάν το ΠΑΣΟΚ δεν πετύχει τη δεύτερη θέση, θα συνιστά πολιτική αποτυχία. Ωστόσο, αυτή η εναλλαγή συναισθημάτων, επιτρέπει πιο κρύες και πιο ψύχραιμες αναγνώσεις, με αποτέλεσμα αρκετοί να προεξοφλούν ότι «δεν θα γίνει κάτι βίαιο». Η πρώτη αντίδραση της Χ. Τρικούπη ήταν προσεκτική: «Το ΠΑΣΟΚ δεν πανηγυρίζει. Αυξάνει τη δύναμή του κι αυτό δεν μπορεί να εκφεύγει. Δείχνει ότι πηγαίνει προοδευτικά μπροστά, δεν καλπάζει, αλλά δεν είναι πισωγύρισμα» ανέφεραν συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, όταν οριστικοποιήθηκε η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών. Το κλίμα στη Χ. Τρικούπη είναι τεταμένο, καθώς ακόμη και ο εκ απορρήτων Ανδρουλάκη, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος φαίνεται ότι δεν καταφέρνει να μπει στην τριάδα των βουλευτών που εκλέγονται και να κατατάσσεται στην πέμπτη θέση, πίσω από Ν. Παπανδρέου, Γ. Μανιάτη, Σάκη Αρναούτογλου, ενώ τέταρτος κατατάσσεται ο Φίλιππος Σαχινίδης.

Κορυφαία στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν επίσης καταφανώς δυσαρεστημένα. Άπαντες παραδέχονται ότι δεν έπιασαν τους στόχους τους και ζητούσαν αναλυτική συζήτηση για την επόμενη ημέρα. «Σε μια βραδιά που η ΝΔ συντρίβεται, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει ακόμη πιο κάτω, εμείς ανεβαίνουμε λίγο, αλλά αυτό δεν δείχνει προοπτική» ανέφεραν με νόημα. «Μας πέρασε ο Κασσελάκης» ήταν η κοινή συνισταμένη της πικρίας που έβγαζαν τα στελέχη του κόμματος. Αλλά και στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις, δεν έλειψαν οι μπηχτές.

Γερουλάνος: Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τα ποσοστά

Ο Παύλος Γερουλάνος, αφού επεσήμανε την τεράστια αποχή, στα όρια του επικίνδυνου και την μεγάλη πτώση της ΝΔ, παραδέχθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε τον στόχο του και μάλιστα παρά το γεγονός ότι ο Στ. Κασσελάκης έδειξε τα όρια του lifestyle politics. Μάλιστα ερωτηθείς εάν θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα για την επόμενη ημέρα, απάντησε πως «ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μην θέσει όλα τα θέματα». Είναι προφανές ότι αύριο θα είναι μια άλλη μέρα και για τις κινήσεις του κ. Γερουλάνου.

Κωνταντινόπουλος: Θα τα αξιολογήσουμε όλα

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επεσήμανε επίσης ότι «δεν πετύχαμε το πολιτικό και εκλογικό μας στόχο που ήταν η δεύτερη θέση». Σημείωσε δε ότι παραμένει το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ μεταξύ επαρχίας και αστικών κέντρων. «Ο κ. Κασσελάκης δεν είναι κεντροαριστερός ούτε προοδευτικός, είναι κάτι διαφορετικό άρα δεν μπορούν να ληφθούν πρωτοβουλίες μέσω αυτού» σημείωσε. «Θα τα συζητήσουμε και θα τα αξιολογήσουμε όλα» είπε με νόημα σε διαδοχικές συνεντεύξεις του.

Γιαννακοπούλου: Θα τα συζητήσουμε όλα στα όργανα

Η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε με νόημα πως «για να μπορέσουμε να κάνουμε μα εκτίμηση και αποτίμηση πρέπει να το συγκρίνουμε με τον στόχο που είχαμε θέσει και ο στόχος που είχαμε και ο πρόεδρος μας και εμείς, είναι ότι θέλαμε να είχαμε τη δεύτερη θέση και ισχυροποίηση του ποσοστού μας. Όσον αφορά το ζήτημα της δεύτερης θέσης, δυστυχώς, είναι κάτι που δεν επετεύχθη. Όσον αφορά την ισχυροποίηση του ποσοστού μας, έχουμε μια σταθεροποίηση και μία άνοδο, έστω και αν είναι μικρή». Η κα Γιαννακοπούλου, σημείωσε ότι «είτε τα αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ θετικά, είτε ήταν μέτρια είτε κακά, ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ και όλα τα δημοκρατικά, οφείλουν να συζητήσουν. Οφείλουμε να δούμε τι έγινε σωστά και τι λάθος, τι μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερο, ποια ήταν η στρατηγική μας». Ερωτηθείσα για το εάν τίθεται ζήτημα αρχηγού, η κυρία Γιαννακοπούλου σχολίασε: «Όλα μα όλα οφείλουμε να τα συζητήσουμε και όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Θα τα συζητήσουμε στα όργανα».

Κατρίνης: Να γίνει ανοικτή πολιτική συζήτηση για την αποτίμηση

Ο Μιχάλης Κατρίνης (ΣΚΑΪ) είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε μικρή άνοδο αλλά απέχει από τους στόχους που είχαν θέσει και τις προσδοκίες τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει μια ανοικτή πολιτική συζήτηση και για την αποτίμηση του αποτελέσματος αλλά και για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την επόμενη ημέρα».