Πυροσβεστική» έκτακτη ρύθμιση για τις οφειλές των νοικοκυριών ετοιμάζει η κυβέρνηση μπροστά στην απειλή της βόμβας των χρεών προς το Δημόσιο. Φιτίλι αναμμένο η πανδημία, που μπορεί να αποδειχθεί αστείρευτη πηγή μιας νέας γενιάς υπέρογκων φορολογικών υποχρεώσεων, πνίγοντας τους φορολογουμένους στην αβεβαιότητα της εν εξελίξει υγειονομικής κρίσης.

Το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταρτίσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αποπληρωμή με πολλές δόσεις και διευκολύνεις των χρεών των νοικοκυριών που διογκώθηκαν κατά την πανδημία αλλά και παλαιότερων οφειλών τους. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται το «σπάσιμο» της πληρωμής των φόρων που έπρεπε να πληρωθούν και των οφειλών που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις. Παράλληλα, δυναμικά βρίσκεται στο τραπέζι η αναβίωση των 120 δόσεων, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται εντός του καλοκαιριού.

Το πρώτο σενάριο αφορά τη θέσπιση ρύθμισης από 8 έως 10 δόσεις για οφειλές που έχουν ανασταλεί και για όσα χρέη δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο και μετά, όταν δηλαδή η οικονομία υπέστη το ξαφνικό σοκ της καραντίνας. Σε αυτή την περίπτωση, οι παλαιότερες οφειλές θα εντάσσονται στην πάγια ρύθμιση η οποία προβλέπει 24 μηνιαίες δόσεις για τις τρέχουσες οφειλές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) και 48 μηνιαίες δόσεις για τις έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς κ.λπ.). Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται παράλληλα η έκπτωση έως 10% του φόρου εισοδήματος, ίσως και του ΕΝΦΙΑ, για όσους επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τις βεβαιωμένες οφειλές εντός της προθεσμίας εξόφλησης της πρώτης δόσης του φόρου, όπως και ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν μείωση 40% στα ενοίκια.

Στο δεύτερο σενάριο εξετάζεται να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα της ρύθμισης των 120 δόσεων, η οποία θα αφορά τα χρέη και τις υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν όχι μόνο την περίοδο της πανδημίας αλλά και παλαιότερα.

Οι τελικές αποφάσεις για τις έκτακτες διευκολύνσεις στην πληρωμή των φόρων αναμένεται να ληφθούν το καλοκαίρι και να τρέξουν σταδιακά από τον Σεπτέμβριο, οπότε λήγει η αναστολή των πληρωμών για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία. Στο βαρύ φορτίο των φόρων θα προστεθούν το καλοκαίρι ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα βουνό από φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις στις οποίες δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν λόγω οικονομικής στενότητας. «Μετά τη λήξη της παράτασης οφειλών που τώρα ισχύει, θα υπάρχει δυνατότητα ρυθμίσεων οφειλών. Δεν θα καλέσουμε ξαφνικά τον πολίτη να πληρώσει τα πάντα. Θα μπούμε σε μια διαδικασία ρύθμισης οφειλών. Θα δούμε ποια θα είναι αυτή» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανοίγοντας παράθυρο σε μια νέα ρύθμιση για τις οφειλές προς την Εφορία.

Σήμερα επιχειρήσεις, επαγγελματίες, εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την κρίση έχουν τη δυνατότητα είτε να αναστείλουν την πληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων έως το τέλος Σεπτεμβρίου είτε να κερδίσουν έκπτωση 25% στους φόρους (πλην ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων) και τις δόσεις ρυθμίσεων εφόσον πληρώσουν στην ώρα τους.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι στο πρώτο δίμηνο του έτους, πριν ακόμα ξεσπάσει η πανδημία, οι φόροι που είχαν αφήσει απλήρωτους στην Εφορία τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις άγγιξαν το 1,6 δισ. ευρώ. 

Στα τέλη Φεβρουάριου 1.268.819 φορολογούμενοι βρίσκονταν υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. Με την επέλαση του κορωνοϊού οι πληρωμές φόρων και δόσεων ρυθμίσεων αμέσως πάγωσαν και από τη στιγμή που η εξόφλησή τους για όσους πλήττονται από την πανδημία έχει ανασταλεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου δεν αναμένεται τους επόμενους μήνες νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο το πρόβλημα θα φανεί το φθινόπωρο, όταν οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με συσσωρευμένες φορολογικές υποχρεώσεις και εκκρεμότητες. Για τον λόγο αυτόν, η καθιέρωση νέων σχημάτων ρυθμίσεων και διευκολύνσεων καθίσταται επιτακτική προκειμένου να μη γονατίσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.


της Ελένης Στεργίου από Τα Νέα