Μπαράζ μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεων και πλειστηριασμών σχεδιάζει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) από το φθινόπωρο, στοχεύοντας σε δύο πεδία: σε πρόσφατες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, οι οποίες έχουν θεωρητικά υψηλότερη εισπραξιμότητα, αλλά και σε οφειλέτες με υψηλά χρέη. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επικεντρώνεται στην αποτροπή δημιουργίας άλλων οφειλών, καθώς ήδη τα χρέη έχουν εκτιναχθεί στα 46 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, συνεχίζουν τις διαδικασίες λήψης στοχευμένων αναγκαστικών μέτρων για την ενίσχυση της εισπραξιμότητας του Κέντρου, αλλά και τη συμμόρφωση των οφειλετών. Μάλιστα, βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου του ΚΕΑΟ για το 2023, ο στόχος για λήψη αναγκαστικών μέτρων παραμένει σταθερός, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι μπορεί να εισπραχθούν συνολικά περίπου 1,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Ήδη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, για το πρώτο τρίμηνο του 2023 έχουν εισπραχθεί 418,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 εκατ. ευρώ αφορούν εισπράξεις εκτός ρυθμίσεων. Η τελευταία προσπάθεια για αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων δεν επέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη λήψης αναγκαστικών μέτρων και ήδη οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ έχουν προχωρήσει στην κατηγοριοποίηση ανάλογα με την παλαιότητα και το ύψος της οφειλής.

Αναλυτικά, ο σχεδιασμός για το φθινόπωρο προβλέπει:  

• Παρακολούθηση οφειλετών που εντάχθηκαν προ εξαμήνου στο ΚΕΑΟ, εξαιρέθηκαν όμως από τη λήψη μέτρων λόγω ενεργής ρύθμισης ή δικαστικής απόφασης.  

• Ελεγχος οφειλετών που έχασαν κάποια ρύθμιση με στόχο τη λήψη αναγκαστικών μέτρων εντός 75 ημερών από την απώλεια. 

• Λήψη μέτρων εντός μηνός από τον έλεγχο αρχείων με οφειλέτες οι οποίοι αυξάνουν συνεχώς την οφειλή τους και δημιουργούν νέο χρέος κάθε μήνα. 

• Ελεγχος αρχείων με συνυπόχρεους υπεύθυνους οφειλέτες, με προσωπική ευθύνη για τα ληξιπρόθεσμα χρέη λόγω πρόσφατης μεταβολής στα στοιχεία, που αφορούν τη χρονική περίοδο υπευθυνότητας ή την ιδιότητα υπευθύνου. Στόχος των αρμόδιων υπηρεσιών είναι η λήψη μέτρων εντός μηνός από την εξαγωγή του κάθε αρχείου. 

• Κεντρική παρακολούθηση των δημοσιεύσεων στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας (ΗΜΦ) για αποφάσεις επί πτωχευτικών διαδικασιών του Ν. 4738/2020 με σκοπό τον εντοπισμό των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών και την έγκαιρη αναγγελία τους. 

• Κεντρική παρακολούθηση μέσω της πλατφόρμας e-auction των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με σκοπό τον εντοπισμό των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών.