Η εφιαλτική εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου και η συνακόλουθη έκρηξη στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι γεγονός που συγκλονίζει όλες τις χώρες της Ε.Ε.Η ανησυχία εντείνεται ακόμη περισσότερο τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της αβεβαιότητας στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου και των προβλημάτων που αφορούν στην ενεργειακή επάρκεια. Όλα πια δείχνουν πως η Ρωσία επιδιώκει την αύξηση της οικονομικής πίεσης, τη δημιουργία κοινωνικής αναταραχής και την πρόκληση πολιτικής αστάθειας στις χώρες που αντιδρούν στα σχέδιά της.
Οι χώρες της Ε.Ε. λαμβάνουν πρόσθετα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των καταναλωτών “γεγονός που η ελληνική Κυβέρνηση ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, συνέχισε με ρυθμό που την κατέταξε στην πρωτοπορία της Ένωσης, καθώς διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό του Α.Ε.Π. για τη στήριξη πολιτών κι επιχειρήσεων και συνεχίζει με μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ” σημειώνουν πηγές της ΝΔ.
Έκτακτα μέτρα έχουν ανακοινώσει τις τελευταίες ημέρες έντεκα ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Φιλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, Ιρλανδία, Γερμανία). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Γερμανία πέραν της υιοθέτησης των επιλογών που εφάρμοσε πρώτη η Ελληνική Κυβέρνηση για τη στήριξη των καταναλωτών ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει επίσης και στην φορολόγηση των υπερεσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως, μάλιστα δήλωσε την Κυριακή ο Καγκελάριος Σολτς τα ομοσπονδιακά ταμεία θα εισπράξουν μ’ αυτόν τον τρόπο «πολλά δισεκατομμύρια» ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική Κυβέρνηση εφαρμόζει από τον Ιούλιο ένα πρωτοποριακό μηχανισμό άντλησης των υπερεσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ενώ τα έως τότε υπερέσοδα θα φορολογηθούν με έκτακτο τέλος 90%, μακράν το υψηλότερο που έχει νομοθετηθεί έως σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημειώνεται ακόμη ότι επιπλέον μέτρα κοινωνικής στήριξης, όπως αυτά που τώρα ετοιμάζει η Γερμανία, τα έχει εφαρμόσει η Ελλάδα ήδη από την άνοιξη, προσφέροντας την περίοδο του Πάσχα έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ σε 634.000 χαμηλοσυνταξιούχους, 138.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ και 32.000 ανασφάλιστους υπερήλικες, αλλά και διπλάσια καταβολή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους 223.500 δικαιούχους του.
Αναμονή ενόψει του σχεδίου προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές “ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία στρατηγικού χαρακτήρα απειλή απέναντι στην οποία οφείλει -έστω και τώρα- να αντιδράσει συλλογικά. Η Κυβέρνηση χαιρετίζει την κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει πλέον καιρός για χάσιμο.
Εξάλλου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός που παρουσίασε ένα ρεαλιστικό σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Από τις 9 Μαρτίου είχε στείλει επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν αναπτύσσοντας έξι συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ επανερχόταν επίμονα στα ευρωπαϊκά Συμβούλια που ακολούθησαν, υπογραμμίζοντας ανάμεσα στα άλλα την ανάγκη να μπει πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, να αποσυνδεθεί η τιμή του από αυτή του ηλεκτρικού ρεύματος και να υπάρξει κοινή προμήθεια αερίου.
Έστω και αργά, πολλές από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει αποτελούν σήμερα αντικείμενο επεξεργασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι όμως, ανάγκη -όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός- να κάνουμε ό,τι γίνεται για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Η πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου και οι σχεδιαζόμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι ανάγκη να σπάσουν την περίοδο της ευρωπαϊκής αδράνειας”.
Σχεδιάζονται ανάμεσα στα άλλα -όπως ανέφερε χθες η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- μέτρα στήριξης σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Θα έχουν ως στόχο την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο, την παροχή βοήθειας στους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με έσοδα από τον ενεργειακό τομέα, την ενεργοποίηση υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας που συνδέονται με την αστάθεια αλλά και μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.