Τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, συμφώνησαν για τον κανονισμό σχετικά με τη διαχείριση μεταναστευτικών κρίσεων, λαμβάνοντας υπόψη την εργαλειόποιηση του Μεταναστευτικού και την ανωτέρα βία στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου. 

H συμφωνία επετεύχθη σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, μια ημέρα πριν την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Γρανάδα της Ισπανίας, όπου το μεταναστευτικό θα αποτελέσει κεντρικό σημείο συζητήσεων. Με τη θέση που υιοθετήθηκε, ανοίγει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο να ολοκληρωθεί το νέο Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης της ΕΕ, πριν τις ευρωεκλογές του 2024.

Ο νέος νόμος για τη διαχείριση κρίσεων θεσπίζει το πλαίσιο που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να αντιμετωπίζουν καταστάσεις κρίσης, προσαρμόζοντας ορισμένους κανόνες, για παράδειγμα σχετικά με την καταχώριση των αιτήσεων ασύλου ή τη συνοριακή διαδικασία ασύλου. Αυτές οι χώρες θα μπορούν επίσης να ζητούν μέτρα αλληλεγγύης και υποστήριξης από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της.

Ακόμα, σε περίπτωση κρίσης ή ανωτέρας βίας, τα κράτη μέλη μπορεί να εξουσιοδοτηθούν να εφαρμόζουν ειδικούς κανόνες σχετικά με το άσυλο και τη διαδικασία επιστροφής. Υπό αυτή την έννοια, μεταξύ άλλων μέτρων, η καταχώριση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας μπορεί να ολοκληρωθεί το αργότερο τέσσερις εβδομάδες μετά την υποβολή τους, ελαφρύνοντας το βάρος των υπερβολικά καταπονημένων εθνικών διοικήσεων.

Εισφορές αλληλεγγύης από χώρες της ΕΕ σε κράτος-μέλος σε κατάσταση κρίσης

Ένα κράτος μέλος που αντιμετωπίζει μια κατάσταση κρίσης μπορεί να ζητήσει εισφορές αλληλεγγύης από άλλες χώρες της ΕΕ. Ειδικότερα, η αλληλεγγύη μπορεί να λάβει μορφές, όπως τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο ή δικαιούχων διεθνούς προστασίας από το κράτος μέλος σε κατάσταση κρίσης σε συνεισφέροντα κράτη μέλη και την ανάληψη ευθύνης για εξέταση των αιτημάτων ασύλου, με σκοπό την ανακούφιση του κράτους-μέλους που βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης. Τέλος, οικονομικές συνεισφορές ή εναλλακτικά μέτρα αλληλεγγύης.

Αυτά τα έκτακτα μέτρα και αυτή η υποστήριξη αλληλεγγύης απαιτούν την έγκριση του Συμβουλίου, σύμφωνα με τις αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας και σε πλήρη συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα των υπηκόων τρίτων χωρών και των απάτριδων.

Ο κανονισμός που αντιμετωπίζει την κατάσταση κρίσης και την ανωτέρα βία στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου αποτελεί μέρος του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που πρότεινε η Επιτροπή στις 23 Σεπτεμβρίου 2020. Το σύμφωνο αποτελείται από μια σειρά προτάσεων για τη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο. 'Αλλες προτάσεις ορόσημο εκτός από τον κανονισμό κρίσης περιλαμβάνουν τον κανονισμό διαχείρισης ασύλου και μετανάστευσης και τον κανονισμό για τη διαδικασία ασύλου.

Όλαφ Σολτς: χαιρέτησε τη συμφωνία - «Ιστορική καμπή»

Από πλευράς του ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X «ιστορική καμπή» τη σημερινή συμφωνία των κρατών-μελών της ΕΕ για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. 

Όπως ανέφερε στο κείμενο της ανάρτησής του, με την οποία χαιρέτησε τη συμφωνία, η εφαρμογή αυτού του κειμένου, που έχει ως στόχο την από κοινού οργάνωση της απάντησης της ΕΕ στην περίπτωση μαζικής εισροής μεταναστών σε μια χώρα «θα περιορίσει δραστικά την παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη και θα ελαφρύνει χώρες όπως η Γερμανία».