Με κλειστά ακόμα τα σύνορα σε πολλές πρωτεύουσες της Ευρώπης, οι Θεσμοί υποχρεωτικά συνεδριάζουν με τηλεδιασκέψεις. Πρώτα το Ecofin και την Πέμπτη 11 Ιουνίου το τελευταίο Eurogroup πριν από την τελική μάχη της Συνόδου Κορυφής στις 18 και 19 Ιουνίου.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Οι Βρυξέλλες μετρούν ακόμα, δυστυχώς, θύματα από τον κορωνοϊό αλλά η Κομισιόν και το Συμβούλιο δίνουν αγώνα προκειμένου πριν από την λήξη των εργασιών του Κονονοβουλίου ο προϋπολογισμός 2021-2027 μαζί με το σύνολο των ποσών που προτάθηκαν από Μέρκελ, Μακρόν και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να ψηφισθούν έως το τέλος Ιουλίου!

Προσωπική μας άποψη δύσκολο έως ακατόρθωτο στα στενά περιθώρια που παρουσιάστηκαν με την αρνητική θέση των Αυστρίας, Δανίας, Ολλανδίας, Σουηδίας και πρόσφατα της Φινλανδίας και φυσικά το πιθανό βέτο που θα φέρει την αναβολή απόφασης.

Όλα λοιπόν δείχνουν μετατόπιση ημερομηνιών. Η γερμανική προεδρία που αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου ίσως έχει καλύτερη τύχη από τη παρούσα κροατική…

Από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Τον Οκτώβριο έως το τέλος Δεκέμβριου τα εθνικά κοινοβούλια των 27 πρέπει να ψηφίσουν τις συμφωνίες ώστε από το 2021 επιτέλους τα κράτη μέλη να εντάξουν στους προϋπολογισμούς τους και τα νεότερα δεδομένα προκειμένου τον Φεβρουάριο να ανοίξουν οι κάνουλες με  χρήματα που αναλογούν σε κάθε χώρα για να μπουν στα ταμεία τους!

Μέχρι τότε όμως υπάρχουν και άλλα θέματα που περιμένουν λύσεις.

Πρώτα στο Γιουρογκρούπ της Πέμπτης όπου θα ξεκαθαριστεί ποιοι θα είναι οι επίδοξοι διάδοχοι του Μάριο Σεντένο ο οποίος εκτός απροόπτου θα ανακοινώσει πως δεν θα διεκδικήσει την επέκταση της θητείας του μετά και την αντικατάστασή του από ΥΠΟΙΚ της Πορτογαλίας!

Δύο είναι προς ώρας τα ονόματα πάνω στο τραπέζι: του Πιερ Γκραμενιώ από το Λουξεμβούργο και της Νάντια Καλβίνο!

Ενώ τα βλέμματα και το μυαλό βρίσκονται ακόμα στην απόφαση της Κριστίν Λαγκάρντ να κάνει την προσφορά επιπλέον 600 δισ. εκατομμυρίων στο αρχικό πακέτο των 750 δισ. που είχε ξαφνιάσει τις αγορές στα ομόλογα των κρατών της Ευρωζώνης αλλά και των άλλων οκτώ κρατών μελών της ΕΕ, οι ηγέτες και τα υπουργεία εθνικής οικονομίας κάνουν υπολογισμούς στην κούρσα αγοράς των ομολόγων τους από  την Φρανκφούρτη.

Εξασφαλίσαμε για tomanifesto.gr τα ποσά που έχουν μέχρι τώρα δοθεί στις αγορές κατ’ αναλογία όσων διαθέτουν οι χώρες με την συμμετοχή τους στο QE.

Με την ελληνική κυβέρνηση τις προσπάθειες και τις διαβουλεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη να κερδίζεται  το χαμένο έδαφος των απωλειών από το  2015 και την τετραετία που ακολούθησε!

Στο διάστημα δυο μηνών έχουν συνολικά δοθεί στις αγορές 235 δισ. ευρώ, όσα υπολόγιζαν στην ΕΚΤ για το διάστημα επτά μηνών!…

Από το ποσό αυτό τα 175 δισ. ομόλογα προήλθαν από τίτλους χωρών της ευρωζώνης και 14 δις. ευρώ από τις εκτός ευρωζώνης χώρες.

Ο ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

ΕΛΛΑΔΑ 4.690  ΔΙΣ ΕΥΡΩ
ΑΥΣΤΡΙΑ 4.914 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
 ΒΕΛΓΙΟ 6.461 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
ΚΥΠΡΟΣ 481 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ 46.749 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
ΕΣΘΟΝΙΑ 46.749 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
ΙΣΠΑΝΙΑ 22.392 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ 3.232  ΔΙΣ ΕΥΡΩ
ΓΑΛΛΙΑ 23.575  ΔΙΣ ΕΥΡΩ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ 3.000 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
ΙΤΑΛΙΑ 37.365  ΔΙΣ ΕΥΡΩ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ 1.051  ΔΙΣ ΕΥΡΩ
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ 459 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
ΛΕΤΟΝΙΑ 396  ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
ΜΑΛΤΑ 123  ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ 10.389 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 4.150  ΔΙΣ ΕΥΡΩ
ΣΛΟΒΕΝΙΑ 938  ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ 2.303   ΔΙΣ ΕΥΡΩ
ΑΛΛΕΣ ΟΚΤΩ ΧΩΡΕΣ
ΣΥΝΟΛΙΚΑ 13.935   ΔΙΣ ΕΥΡΩ
ΣΥΝΟΛΟ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ 186.603  ΔΙΣ ΕΥΡΩ

 

Στους κόλπους της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας έντονες είναι οι συζητήσεις και οι υπολογισμοί ότι με το ύψος του συνολικού πακέτου που θα μοιρασθούν σε τίτλους τα κράτη όπως η Ελλάδα (750 δισ. συν 600 πρόσφατα) στην τελευταία είναι πολύ πιθανόν να φθάσουν στα ταμεία του κράτους περίπου 16-20 δισ. ευρώ!

Η κούρσα στην Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες του Κυριακού Μητσοτάκη και οι χειρισμοί του οικονομικού επιτελείου ασφαλώς άνοιξαν τον δρόμο και τις πόρτες για το ελπιδοφόρο αποτέλεσμα!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν της Επίτροπου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα.