Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή «τα σχέδια της Αλβανίας να ιδρύσει ένα κυρίαρχο, μουσουλμανικό θρησκευτικό κρατίδιο στα Τίρανα, τα οποία και ανακοίνωσε την Κυριακή 22.09.2024 από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα», κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Φρέντι Μπελέρης.

Ο κ. Μπελέρης, ο οποίος είναι και μέλος της αντιπροσωπείας του ΕΚ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας, υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι τώρα, «το αυτόνομο και ανεξάρτητο κράτος θα ονομάζεται "Κυρίαρχο Κράτος του Τάγματος των Μπεκτασήδων"» και πως «θα έχει τα δικά του διπλωματικά έγγραφα, σύνορα, αλλά και μια ξεχωριστή διοικητική δομή». Επιπλέον, όπως σημειώνει, «στο νέο κράτος (μέσα στο αλβανικό κράτος) θα πολιτογραφούνται μόνο Σιίτες Μουσουλμάνοι, μέλη της θρησκευτικής κοινότητας των Σούφι».

Για αυτούς τους λόγους, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποια είναι η θέση της «γι' αυτό το εν δυνάμει νεοπαγές κράτος και αν η δημιουργία του παραβιάζει τα συμπεφωνημένα για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας» και, εάν τα παραβιάζει, «ποια πρόσθετα κριτήρια μπορούν να τεθούν». Επιπλέον, ζητά να ενημερωθεί εάν «η δημιουργία ενός τέτοιου κράτους, που δεν θα γίνονται εκλογές, είναι σύμφωνη με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, που κάθε χώρα πρέπει να πληροί για λειτουργία θεσμών που διασφαλίζουν τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων» και σε ποιες «διπλωματικές κινήσεις» προτίθεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «ώστε να διασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων της Αλβανίας».

Η ερώτηση

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

«Τα σχέδια της Αλβανίας να ιδρύσει ένα κυρίαρχο, μουσουλμανικό θρησκευτικό κρατίδιο στα Τίρανα, ανακοίνωσε την Κυριακή 22.09.2024 από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το αυτόνομο και ανεξάρτητο κράτος θα ονομάζεται «Κυρίαρχο Κράτος του Τάγματος των Μπεκτασήδων», ενώ θα έχει τα δικά του διπλωματικά έγγραφα, σύνορα, αλλά και μια ξεχωριστή διοικητική δομή. Στο νέο κράτος (μέσα στο αλβανικό κράτος) θα πολιτογραφούνται μόνο Σιίτες Μουσουλμάνοι, μέλη της θρησκευτικής κοινότητας των Σούφι.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1) Ποια είναι η θέση της Επιτροπής για αυτό το εν δυνάμει νεοπαγές κράτος και αν η δημιουργία του παραβιάζει τα συμπεφωνημένα για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας; Εάν ναι, ποια πρόσθετα κριτήρια μπορούν να τεθούν;
2) Η δημιουργία ενός τέτοιου κράτους που δεν θα γίνονται εκλογές είναι σύμφωνη με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης που κάθε χώρα πρέπει να πληροί για λειτουργία θεσμών που διασφαλίζουν τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων;

3) Ποιες διπλωματικές κινήσεις προτίθεται να κάνει η Επιτροπή, ώστε να διασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων της Αλβανίας;»