Έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα σήμερα Δευτέρα. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, θα ενημερώσει τους υπουργούς για την αποστολή του και τις επαφές που είχε στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο από τις 16 έως τις 20 Νοεμβρίου 2023.

Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε τη Ραμάλα και την Ιερουσαλήμ, όπου συναντήθηκε με τους επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής και τον Ισραηλινό ομόλογό του και τους επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για την κρίση στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε χθες ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα, θα πρέπει να εφαρμοστεί. «Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι απλά λέξεις... Πρέπει να εφαρμόζονται», δήλωσε στη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι στη Ντόχα.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι είναι αντίθετη στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι στο Κάιρο. «Συζήτησα με τον πρόεδρο αλ-Σίσι την τρέχουσα ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα , ευχαρίστησα την Αίγυπτο για τον ρόλο της στην παροχή και την διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους ευάλωτους Παλαιστίνιους», δήλωσε μέσω του λογαριασμού της στο Twitter (Χ) η πρόεδρος της Κομισιόν. «Συμφωνούμε επί της αρχής για τον μη εκτοπισμό των Παλαιστινίων και για έναν πολιτικό ορίζοντα που θα βασίζεται στην λύση των δύο κρατών», παλαιστινιακού και ισραηλινού, πρόσθεσε.

Άραβες και μουσουλμάνοι υπουργοί ζητούν να τερματιστεί ο πόλεμος

Στο μεταξύ, Άραβες και μουσουλμάνοι υπουργοί ζήτησαν σήμερα άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας τους στο Πεκίνο, στο πρώτο σκέλος μιας περιοδείας με στόχο να ασκήσουν πιέσεις ώστε να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η αντιπροσωπεία, που πρόκειται να συναντηθεί με αξιωματούχους από τις πέντε χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, εντείνει επίσης τις πιέσεις στη Δύση να απορρίψει τη θέση του Ισραήλ ότι οι ενέργειές του εναντίον των Παλαιστινίων αποτελούν αυτοάμυνα.

Οι αξιωματούχοι -μεταξύ των οποίων υπουργοί Εξωτερικών και κορυφαίοι διπλωμάτες από τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, την Παλαιστινιακή Αρχή και τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας- συναντήθηκαν σήμερα με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι. «Είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως οι συγκρούσεις και οι φόνοι, πρέπει να παραδώσουμε αμέσως ανθρωπιστικά είδη στη Γάζα», δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ.