Η αμερικανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία φέρεται να προβλέπει απομάκρυνση του Κιέβου από την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, χαλάρωση κυρώσεων κατά της Ρωσίας και επανεκκίνηση του Nord Stream.

Νέους όρους για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία φέρεται να προωθούν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Economist, με τις προτάσεις να περιλαμβάνουν σημαντικές παραχωρήσεις από το Κίεβο και παράλληλα τη δυνατότητα οικονομικής επαναπροσέγγισης της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα. Μεταξύ των όρων που αποδίδονται στο αμερικανικό σχέδιο περιλαμβάνονται η εγκατάλειψη της επιδίωξης ουκρανικής ένταξης στο ΝΑΤΟ, η δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στο Ντονμπάς, η χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και η επανέναρξη της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream. Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των διπλωματικών διεργασιών, επανέρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου υπό αμερικανική διαμεσολάβηση, με την έκβαση των συνομιλιών να αφορά άμεσα την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη μελλοντική αρχιτεκτονική των σχέσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Μια «λεόντεια ειρηνευτική συμφωνία» προσφέρει στην ουκρανική κυβέρνηση η Ουάσινγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να έχουν προτείνει νέους όρους για μια συμφωνία με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά με σημαντικές παραχωρήσεις του Κιέβου.

Το ρεπορτάζ του «The Economist»

Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό The Economist, το οποίο επικαλείται Ουκρανούς αξιωματούχους οι όροι αυτοί περιλαμβάνουν την παραίτηση του Κιέβου από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στο Ντονμπάς και την επανέναρξη της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η τελευταία πρόταση της Ουάσιγκτον προβλέπει επίσης τη χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ ενδέχεται να επιτραπεί στη Μόσχα να συνάψει επιχειρηματικές συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να επαναλάβει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ως αντάλλαγμα, στην Ουκρανία προσφέρεται ένα «επενδυτικό πακέτο» και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη της επιδίωξής της για ένταξη στη Βορειοανατολική συμμαχία, γράφει το The Economist.

Ο Ολεξίι Μπουριατσένκο, Ουκρανός πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών Ασφαλείας, δήλωσε σε σχόλιό του στο ουκρανικό πρακτορείο UNN ότι μόνο το Κρεμλίνο ενδιαφέρεται για πιθανές τριμερείς συνομιλίες με τη συμμετοχή της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Συγκεκριμένα, αυτό θα αποσκοπούσε στο να τεθεί το ενδεχόμενο επίλυσης του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου και της Ευρώπης. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, άλλα ζητήματα παραμένουν προτεραιότητες, πρόσθεσε.

Οι διαπραγματεύσεις

Απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία, υπό αμερικανική διαμεσολάβηση, προγραμματίζονται για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ρωσία δήλωσε «έτοιμη» για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται στο σημείο μηδέν έπειτα από συνάντηση ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Στιβ Γουίτκοφ, ειδικό απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης θετικός σε αυτό το ενδεχόμενο.

Η ανακοίνωση γίνεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διπλωματικών προσπαθειών εκ μέρους του Λευκού Οίκου. Ο Στιβ Γουίτκοφ είχε συνομιλίες την Τρίτη και την Τετάρτη στο Οσλο με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες και στην συνέχεια στην Αγία Πετρούπολη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μετά τις συναντήσεις αυτές, η Ουκρανία και η Ρωσία δήλωσαν έτοιμες για την επανάληψη των απευθείας διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Ωστόσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι στόχος των διαπραγματεύσεων είναι μία «οριστική συμφωνία» και όχι «κάποιο είδος βραχείας παύσης των εχθροπραξιών», όπως ζητούν το Κίεβο και οι σύμμαχοί του.

«Πολιτική σχιζοφρένεια» χαρακτήρισε εξάλλου ο Πούτιν τις εντεινόμενες αναφορές ότι η Ρωσία θέλει πόλεμο με την Ευρώπη, στέλνοντας μήνυμα στους πολίτες.