To Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» για την τροποποίηση του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας.
To Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) ενέκρινε σήμερα τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά προγράμματα 21 κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένου του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού-Διαρθρωτικού Σχεδίου της Ελλάδας (2025-2028).
Σύμφωνα με την τροχιά που ενέκρινε το Συμβούλιο της ΕΕ, ο μέγιστος ρυθμός αύξησης των καθαρών δημοσίων δαπανών της Ελλάδας θα πρέπει να ακολουθεί την ακόλουθη διαδρομή: 3% το 2025, 3,2% το 2026, 3,1% το 2027 και 3% το 2028. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί από 153,7% του ΑΕΠ το 2024 σε 133,4% του ΑΕΠ ως το 2028.
«Τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά-διαρθρωτικά σχέδια αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του νέου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης. Τα σχέδια περιλαμβάνουν τη δημοσιονομική τροχιά των κρατών μελών, μαζί με τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις. Συμβάλλουν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους των κρατών μελών και στην προώθηση της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης», αναφέρει το Συμβούλιο της ΕΕ, σε ανακοίνωσή του.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για τις καθαρές διαδρομές δαπανών και τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά διαρθρωτικά σχέδια της Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας.
Για τα πέντε κράτη μέλη που ζήτησαν παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής σε επτά έτη (Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ρουμανία), το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης το σύνολο των δεσμεύσεων μεταρρύθμισης και επενδύσεων που στηρίζουν αυτήν την παράταση.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ερίκ Λομπάρ, διαβεβαίωσε χθες το Eurogroup ότι η χώρα του παραμένει «αποφασισμένη να επιτύχει τον στόχο του 3% του ΑΕΠ για το δημόσιο έλλειμμα έως το 2029», με το έλλειμμα να αυξάνεται σε «5,4% του ΑΕΠ» έως το 2025.
Βασικός στόχος όλων των σχεδίων είναι να διασφαλιστεί ότι, έως το τέλος της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, το χρέος της γενικής κυβέρνησης βρίσκεται σε εύλογη πτωτική τροχιά ή παραμένει σε συνετά επίπεδα και ότι το δημόσιο έλλειμμα θα μειωθεί και θα διατηρηθεί κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Η τυπική περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής είναι 4 έτη. Μια παρατεταμένη περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής 7 ετών μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής ανά έτος.