Πρόεδρος των ρεκόρ αποδείχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το οποίο ολοκληρώθηκε με πανηγυρικό τρόπο την Κυριακή.

Μολονότι το συνέδριο αυτό δεν θα λάμβανε αποφάσεις αλλά θα δημιουργούσε την ατζέντα για την επόμενη μέρα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδειξε με τη στάση του ότι είχε επενδύσει πολλά σε αυτό.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν έλειψε καμία από τις τρεις μέρες του συνεδρίου, αλλά επιπλέον – και παρά τις υποχρεώσεις του και ένα πολιτικά και εθνικά επιβαρυμένο Σαββατοκύριακο- φρόντισε να βρίσκεται στο Metropolitan Expo συνεχώς ακούγοντας όλους τους ομιλητές.

Ειδικά για τους προέδρους ήθιστε να βρίσκονται στα συνέδρια στην αρχή και στο τέλος. Όχι για τον Κυριάκο ο οποίος δείχνει πως δεν είναι σαν τους άλλους.

Και μόνο βέβαια με τη διοργάνωση του 13ου Συνεδρίου είχε καταφέρει να κάνει προσωπικό ρεκόρ καταρρίπτοντας εκείνο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην θητεία του οποίοου έγιναν τα περισσότερα συνέδρια.

Εξαιρώντας το συνέδριο εκλογής του, το 4ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το 1997, ο Κώστας Καραμανλής παρέμεινε πρόεδρος μέχρι και το συνέδριο του 2007, 7ο κατά σειρά.

Το 4ο Τακτικό Συνέδριο ήταν το πρώτο συνέδριο από την ίδρυση της ΝΔ που εξέλεξε πρόεδρο του κόμματος. Σε αυτό εξελέγη ο Κώστας Καραμανλής επικρατώντας στο β΄γύρο του Γιώργου Σουφλιά με 69,16% έναντι 30,84%.

Το συνέδριο, αυτό, ήταν το πρώτο με διευρυμένη σύνθεση στο οποίο συμμετείχαν πέραν των βουλευτών-ευρωβουλευτών και αιρετών από τις κομματικές οργανώσεις, τα μέλη του κόμματος που είχαν εκλεγεί στην τοπική Αυτοδιοίκηση (δήμαρχοι, νομάρχες, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι) καθώς και αιρετοί στα ανώτερα και ανώτατα συνδικαλιστικά όργανα.

Το 4ο συνέδριο καθόρισε το χρόνο μεταξύ δύο συνεδρίων με τη θητεία του προέδρου.

Λίγες μετά το 4ο Τακτικό Συνέδριο διεξάγεται (31 Μαρτίου-2 Απριλίου) και το συνέδριο Αρχών και Θέσεων της ΝΔ βάζοντας για πρώτη φορά τις βάσεις για τη διείσδυση του κόμματος στο μεσαίο χώρο.

Ένα χρόνο μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ το 2000 και έχοντας μεσολαβήσει ένα έκτακτο συνέδριο (9-11 Ιουνίου 2000) με στόχο τη συσπείρωση της βάσης μετά την εκλογική ήττα διεξάγεται στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2001 το 5ο τακτικό συνέδριο στο οποίο ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής με την περίφημη φράση «Γιώργο καλωσόρισες σπίτι σου» χαιρέτισε την επιστροφή Σουφλιά στη ΝΔ τον οποίον μαζί με τους Στέφανο Μάνο, Ανδρέα Ανδριανόπουλο, Πέτρο Τατούλη και Νίκο Κάκκαλο είχε διαγράψει το 1997. Στο συνέδριο αυτό δόθηκε η εκκίνηση μιας νέας προεκλογικής περιόδου που κατέληξε στην εκλογική νίκη της ΝΔ το 2004.

Λίγους μήνες μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ με 45% και την επικράτηση της ΝΔ και στις ευρωεκλογές διεξάγεται στην Αθήνα 23-25 Ιουλίου του 2004 το 6ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος υπό την ηγεσία του Κώστα Καραμανλή ως πρωθυπουργός και πρόεδρο του Συνεδρίου τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Σε αυτό το συνέδριο καθιερώθηκε για πρώτη φορά η εκλογή γραμματέα του κόμματος (πρώτος γραμματέας εξελέγη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης) από την Κεντρική Επιτροπή καθώς και η συμμετοχή των αιρετών της κοινωνίας που ήταν ταυτόχρονα και μέλη του κόμματος σε όλες τις κομματικές οργανώσεις, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή ως το μεγαλύτερο άνοιγμα που έκανε η ΝΔ προς την κοινωνία, ενώ για πρώτη φορά ψήφισαν 4.500 σύνεδροι για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής η οποία αποτελείτο από 150 αιρετά μέλη και 300 ex officio.

Στο συνέδριο αυτό όπου παράλληλα γιορτάστηκαν και τα 30 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ το μήνυμα του Κώστα Καραμανλή ήταν το «Όλοι μαζί εκφράζουμε τη σύγχρονη αντίληψη του κοινωνικού Κέντρου. Μια αντίληψη που δεν έχει σχέση με ξεπερασμένους όρους των τελευταίων δεκαετιών».

Ένα μήνα πριν τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα και δύο από τις βουλευτικές εκλογές διεξήχθη, στις 7 Ιουλίου 2017, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην Αθήνα, το 7ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ με τη συμμετοχή 4.500 συνέδρων. Στο συνέδριο αυτό επαναβεβαιώθηκε η στήριξη στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ και εξελέγη η νέα Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ. Το 7ο τακτικό συνέδριο του 2007 επιβεβαίωσε, επί της ουσίας, τη δέσμευση του Κώστα Καραμανλή για την απόλυτη τήρηση του καταστατικού και διεξαγωγή, στην ώρα τους, των τακτικών συνεδρίων καθώς και τη διεξαγωγή εκλογών στις κομματικές οργανώσεις που προηγούνταν του συνεδρίου. Ήταν και το τελευταίο που συμμετείχε ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Τα συνέδρια του Κυριάκου

Τρεις μήνες μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρεία του κόμματος, στις 22-24 Απριλίου του 2016 διεξάγεται στην Αθήνα το 10ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ.

Το συνέδριο αυτό, που ακολούθησε μιας εκλογικής ήττας τον Σεπτέμβριο του 2015 και άλλης μιας τον Ιανουάριο του 2015 και μετά από μακρά πορεία εσωκομματικής διαδικασίας για την εκλογή νέου αρχηγού, ενέκρινε σημαντικές αλλαγές στο καταστατικό της ΝΔ, όπως η ετήσια διεξαγωγή συνεδρίου και η χρονικά περιορισμένη θητεία του προέδρου, ενώ κυριάρχησε το σύνθημα «Οξυγόνο για την Ελλάδα».

Με κεντρικό σύνθημα «Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα» πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Δεκεμβρίου του 2017, στο Metropolitan Expo, το 11ο Συνέδριο της ΝΔ, το δεύτερο επί θητείας Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.

Απευθυνόμενος προς τα στελέχη του συνεδρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από το βήμα του Συνεδρίου: «Είμαστε όλοι εδώ, παλιά και δοκιμασμένα στελέχη, που σήκωσαν στους ώμους την παράταξη στις δύσκολες στιγμές. Είναι μαζί μας στελέχη που ενισχύουν καθημερινά τη δράση βλέποντας τη ΝΔ σαν τη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εκφράσει την προσδοκία των Ελλήνων. Η παρουσία τους επιβεβαιώνει ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που ανοίγεται στην κοινωνία και σπάει τα στεγανά».

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και ειδική αναφορά στους πρώην προέδρους της ΝΔ λέγοντας: «Είναι εδώ οι πρώην πρόεδροι της παράταξης. Ο Κώστας Καραμανλής που έφερε τη ΝΔ στην εξουσία μετά από 11 χρόνια και της έδωσε λαϊκό έρεισμα. Ο Αντώνης Σαμαράς που κράτησε την Ελλάδα όρθια μέσα στην Ευρώπη, και αν ολοκλήρωνε την θητεία του η πατρίδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που κράτησε τη ΝΔ σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή της και είναι πάντα μαχητής στα δύσκολα. Δίνουν μήνυμα νίκης, προσήλωσης και πίστης σε μία παράταξη που τους τίμησε και την τίμησαν».

Με κεντρικό σύνθημα «Ελλάδα μπορούμε», διεξάγεται από τις 14 έως τις 16 Δεκεμβρίου στα Σπάτα το 12ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με την συμμετοχή 3.000 συνέδρων και 2.000 παρατηρητών.

«Το 2019 θα είναι ένα πολύ καλό έτος για την Νέα Δημοκρατία και ένα πολύ καλό έτος για την Ελλάδα. Θα είναι η χρονιά που θα γυρίσουμε σελίδα. Θα είναι η χρονιά που, όλοι μαζί ενωμένοι, θα ξαναγράψουμε ιστορία. Τη δική μας ιστορία, για να αφήσουμε πίσω οριστικά την κρίση. Σας θέλω όλους κοντά μας στον αγώνα για τη μεγάλη νίκη. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η νίκη της φωτεινής Ελλάδας. Η Νέα Δημοκρατία βγαίνει από μια δεκαετία κρίσης έτοιμη να ανοίξει πάλι τα μεγάλα φτερά της και να αγκαλιάσει την ελληνική κοινωνία. Να ενώσει όλους τους Έλληνες. Ακριβώς όπως έγινε το 1974, το 1990, το 2004 και τον Ιούνιο του 2012. Μπροστά μας είναι άλλη μια μεγάλη νίκη γιατί είμαστε μια μεγάλη παράταξη, που μπορεί να συνθέτει νέες πολιτικές και νέες δυνάμεις, διευρύνοντας πάντα τον ορίζοντά της. Το πεδίο μας είναι ο κόσμος και η πυξίδα μας είναι το εθνικό συμφέρον» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με το 13ο Συνέδριο γράφει ιστορία για τη Νέα Δημοκρατία.