Με την ιστορική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, κλείνει ένας μαύρος κύκλος για την ελληνική ιστορία, την κοινωνία, την πολιτική και το κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα η Ιστορία θα γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα της Μαρίας Λεπενιώτη, της δικαστίνας που μαζί με τους συναδέλφους της απέδωσαν αφενός δικαιοσύνη και αφετέρου έσωσαν τη τιμή της Δικαιοσύνης.

Με την ιστορική απόφαση που πήραν έδειξαν σε όλο τον κόσμο ότι υπάρχουν ακόμα Δικαστές στην Ελλάδα.

Ο Guardian, στο θέμα του με τίτλο «Οι γυναίκες που διέλυσαν τη Χρυσή Αυγή» αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Πίσω από την έδρα, μπροστά από το κυρίως ανδρικό κοινό, καθώς η μαραθώνια δίκη της Χρυσής Αυγής, μπαίνει στην τελευταία της πράξη, η Αρεοπαγίτισα πια Μαρία Λεπενιώτη συνέχισε να κάνει αυτό που έκανε κάθε εβδομάδα: διατηρούσε την ειρήνη.

Δεν ήταν εύκολο. Τα συναισθήματα συχνά κυριαρχούσαν. Ακόμα και την ώρα που η αυλαία ετοιμάζοταν να πέσει στη δίκη με την απόφαση για τις αναστολές, η Ελληνίδα δικαστής, λακωνική και χαμηλών τόνων, έπρεπε να πετύχει μια ισορροπία προεδρεύοντας σε μια υπόθεση που έβαζε στο εδώλιο τους περισσότερους Ναζί από την εποχή της Νυρεμβέργης.

Στο δικαστήριό της, κάθε λέξη μέτρησε. Δεν υπήρξε καμία ανοχή στην ακραία ρητορική που έθρεψε τη νεοφασιστική οργάνωση. «Μέρα με την ημέρα, δικάσιμο μετά τη δικάσιμο κατάφερε να διατηρήσει τις ισορροπίες» δηλώνει η Γιώτα Τέσση, δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών που παρακολουθούσε καθημερινά τη δίκη από τον Απρίλιο του 2015. «Η γνώση της πάνω στην υπόθεση είναι καταπληκτική».

Η εισαγγελέας και οι ναζί

Επίσης, η ιστορία θα ασχοληθεί και με την περίπτωση της Αδαμαντίας Οικονόμου. Αναφερόμαστε, φυσικά, στην εισαγγελέα στη δίκη της ΧΑ η οποία πρότεινε να δοθεί αναστολή στους νεοναζί.

Δυστυχώς για την εισαγγελέα και ευτυχώς για την κοινωνία, ο λαός και νου έχει και γνώση. Για όλους και για όλα.

Συμπερασματικά, και οι κρίνοντες κρίνονται… κυρία Αδαμαντία Οικονόμου.

Αλέξανδρος Παπασταθόπουλος