Τα νέα και πάλι δεν είναι καλά για την ευρωζώνη. Με νωπές ακόμη τις μνήμες από την περίοδο της ευρωκρίσης και της βαθιάς χρηματοπιστωτικής κρίσης σε χώρες που ευρωπαϊκού νότου, με την Ελλάδα για πολλά χρόνια στο επίκεντρο, ακολούθησε η περίοδος της πανδημίας και τώρα πια η νέα κρίση του πληθωρισμού. Αιτία φυσικά ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, η επακόλουθη ενεργειακή κρίση σε όλη την Ευρώπη και οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα και βασικά είδη.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία για τον Οκτώβριο, τα οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat από το Λουξεμβούργο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη συνολικά αγγίζει πλέον το 10,7%.
Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισε να λειτουργεί στην πράξη η ευρωζώνη το 2002. Μάλιστα το ποσοστό αυτό ξεπέρασε ακόμη και τις προβλέψεις οικονομολόγων, οι οποίοι τοποθετούσαν τις εκτιμήσεις τους για τον Οκτώβριο γύρω στο 10.2%.
Πληθωρισμός από την Εσθονία μέχρι την Ισπανία
Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού, κυρίως εξαιτίας των εκρηκτικών αυξήσεων στις τιμές ενέργειας, είναι η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία με πληθωρισμό γύρω στο 22%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφουν τον Οκτώβριο η Γαλλία και η Ισπανία, με πληθωρισμό γύρω στο 7%.
Στη Γερμανία ανακοινώθηκε την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός αγγίζει το 10,4%, σπάζοντας το ένα μεταπολεμικό ρεκόρ μετά το άλλο. Στην Ελλάδα ωστόσο ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο έπεσε κάτω από το κρίσιμο όριο του 10% (στο 9,8%).
Οι δυσοίωνες πληθωριστικές πιέσεις σε όλη την ΕΕ και ειδικότερα στις χώρες της ευρωζώνης εδώ και μήνες προκαλούν έντονο προβληματισμό στους ειδικούς. «Η δυναμική του πληθωρισμού είναι τρομακτική» αναφέρει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Τόμας Γκίτσελ, επικεφαλής οικονομολόγος της VP Bank. Και ο οικονομολόγος Κρίστοφ Βάιλ από την Commerzbank εκτιμά ότι «ο πληθωρισμός πιθανότατα δεν έχει φτάσει στο ανώτατο όριό του».
Σε επιφυλακή εκ νέου η ΕΚΤ
Την ίδια ώρα αυξάνεται ολοένα περισσότερο και η πίεση που ασκείται προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να παρέμβει, συνεχίζοντας να αυξάνει τα επιτόκια. Αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως τόσο την ΕΚΤ όσο και οικονομολόγους στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εμφανίζεται πλέον πέντε φορές υψηλότερος από τον στόχο του 2%, ο οποίος θεωρείται ως βέλτιστος για την οικονομία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Commerzbank Γεργκ Κρέμερ η ΕΚΤ θα πρέπει στην συνεδρίαση του διευθυντηρίου τον Δεκέμβριο να εστιάσει στην άμεση μείωση του πληθωρισμού και όχι τόσο στον μελλοντικό κίνδυνο ύφεσης. Ήδη ένα πρώτο «καμπανάκι» αποτελεί από μόνο του το ποσοστό πληθωρισμού στο 10,7%, διότι ξεπέρασε ήδη τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για πληθωρισμό γύρω στο 9,2% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022.
Ο Γεργκ Κρέμερ εκτιμά ότι η ευρωζώνη χρειάζεται επειγόντως άλλη μια γενναία αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον διοικητή της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλάας Κνοτ, η αύξηση των επιτοκίων στην προσεχή συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου αναμένεται τουλάχιστον να κινηθεί στις +0,50 μονάδες.
Πηγή: DW (dpa, Handelsblatt, tagesschau.de, ARD)