Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να διαβάζει ανάποδα τις δημοσκοπήσεις και να εκλαμβάνει τα μηνύματα που στέλνουν οι ψηφοφόροι μέσα από αυτές στην αντίθετη κατεύθυνση.

 

Γράφει ο ΤΑΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

 

Οταν ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωνε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος πως στόχος του είναι να βρεθεί η ΝΔ στη θέση της αντιπολίτευσης, έχοντας ήδη χαρακτηρίσει την Εύα Καϊλή «δούρειο ίππο» της κυβέρνησης και της κυβερνώσας παράταξης, πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκαν να δηλώνουν πως πρόκειται απλώς για ανάδειξη της αυτόνομης γραμμής που προτίθεται να ακολουθήσει.

Φευ! Η δήλωση αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει μια τακτική που είχε επισημανθεί το προηγούμενο διάστημα και να δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει μέχρι τις εκλογές, μετατρέποντας το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πλήρης ταύτιση θέσεων και προθέσεων μεταξύ Ανδρουλάκη – Τσίπρα είναι πλέον κάτι περισσότερο από εμφανής. Οπως και η αγωνία του επικεφαλής του τρίτου κόμματος της Βουλής να εμφανιστεί το ίδιο, αν όχι περισσότερο, καταγγελτικός σε βάρος της κυβέρνησης και κυρίως σε βάρος του πρωθυπουργού.

 

Αντιγραφέας λαϊκισμού

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται να διαβάζει ανάποδα τις δημοσκοπήσεις και να εκλαμβάνει τα μηνύματα που στέλνουν οι ψηφοφόροι μέσα από αυτές στην αντίθετη κατεύθυνση. Επικαλείται μια σοσιαλδημοκρατία που ολοένα και περισσότερο φθίνει, αντιδρά στα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, αντιγράφοντας τον Αλέξη Τσίπρα και την τακτική του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσφατο παράδειγμα η θέση που πήρε αναφορικά με τη γνωμοδότηση Ντογιάκου. Τι είπε; Οτι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κακοποιούν βάναυσα τους θεσμούς στον βωμό της συγκάλυψης. Δεν επιτρέπουν σε έναν έντιμο δικαστή, τον κ. Ράμμο, που ηγείται μιας ανεξάρτητης Αρχής, που δημιουργήθηκε για να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα στη δημοκρατία μας, να κάνει τη δουλειά του και να συνεχίσει την έρευνα»

Για να προσθέσει πως «αυτό συμβαίνει γιατί ο πρωθυπουργός θέλει να πάει στις επερχόμενες εκλογές έχοντας τον ελληνικό λαό σε απόλυτο σκοτάδι όσον αφορά τα πραγματικά ευρήματα αυτής της νοσηρής υπόθεσης. Είπα από την αρχή ότι αυτή η ιστορία με τις υποκλοπές δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, είναι ζήτημα που αφορά τους θεσμούς, το κράτος δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών. Και πάνω απ’ όλα αφορά τον αγώνα πολλών γενεών Ελλήνων για να έρθει η δημοκρατία στην πατρίδα μας».

Για να καταλήξει ότι «δεν θα επιτρέψουμε ως δημοκρατική παράταξη να συνεχιστεί αυτή η διολίσθηση που επιβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χώρα, εκθέτοντάς τη διεθνώς».

 

Συμμαχία ηττημένων

Με λίγα λόγια, ο Νίκος Ανδρουλάκης αντέγραψε το νόημα και τη λογική των δηλώσεων Τσίπρα και πήγε ένα βήμα παραπάνω θυμίζοντας παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το ότι «δεν θα επιτρέψει» να συνεχιστεί αυτή η διολίσθηση χωρίς φυσικά να αποσαφηνίζει πώς θα το κάνει αυτό πράξη στην παρούσα φάση.

Εκτός και αν τελικά υπονοεί ότι και στις πρώτες εκλογές θα σπεύσει να προχωρήσει σε συνεργασία, πιέζοντας ακόμη και για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης ηττημένων μπροστά στο άγχος της περαιτέρω συμπίεσης των ποσοστών του στις δεύτερες κάλπες, όπως αναμένεται να συμβεί από την πόλωση που θα υπάρχει μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων.

Παράλληλα, όμως, ο Νίκος Ανδρουλάκης ακολούθησε τον Αλέξη Τσίπρα και στην ακραία διολίσθησή του ως προς τη στάση του έναντι θεσμών όπως αυτός της Δικαιοσύνης αφού κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση ότι «κακοποιούν βάναυσα τους θεσμούς στον βωμό της συγκάλυψης» εμφανίστηκε να ταυτίζει τη Δικαιοσύνη με την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε να ομολογεί ότι θέλει μια Δικαιοσύνη à la carte, που θα κινείται με βάση τις δικές του απόψεις και πολιτικές επιδιώξεις, αναδεικνύοντας με ποιους έχει… ομοιότητες και με ποιους διαφορές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πλέον χαράξει τις διαχωριστικές γραμμές, αλλά έχει δείξει και με ποιους θέλει να πάει παρά τους όρους και τις προϋποθέσεις που δήθεν θέτει. Αλλωστε αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, δύσκολα θα μπορεί να καθορίσει, όπως υποστηρίζει, τις εξελίξεις και το μόνο που ενδεχομένως θα του μείνει θα είναι η διερευνητική εντολή που θα λάβει στις πρώτες κάλπες και την οποία –όπως έχει πει– θα επιχειρήσει –άγνωστο πώς– να αξιοποιήσει.

 

Φύλλο συκής τα περί αυτόνομης πορείας

Και για όσους έχουν ακόμη τυχόν αμφιβολίες ως προς το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο αρχηγός του τρίτου κόμματος, η δήλωση του αντ’ αυτού επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ είναι άκρως διαφωτιστική.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Μιχάλης Κατρίνης «η απόφαση Ντογιάκου επιβεβαιώνει την κυβερνητική πρόθεση για ‘‘ξεδόντιασμα’’ της ΑΔΑΕ στο νομοσχέδιο που πρόσφατα ψήφισε η ΝΔ, με την αφαίρεση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων, την ίδια στιγμή που –και πάλι ‘‘συμπτωματικά’’– επίκειται αλλαγή της σύνθεσης της ΑΔΑΕ την επόμενη εβδομάδα».

Και κατέληξε ταυτιζόμενος πλήρως με τις αήθεις επιθέσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «είναι ξεκάθαρο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο αρχιερέας της συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών, ενώ δυστυχώς φαίνεται ότι σε αυτήν του την προσπάθεια επιχειρεί να εργαλειοποιήσει τη Δικαιοσύνη».

Δεν είναι μόνο η τελευταία αυτή περίπτωση που αναδεικνύει ή –κατά πολλούς– επιβεβαιώνει την κοινή πορεία με τον ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο του λαϊκισμού και της αντιπολίτευσης των καταγγελιών και της καταστροφολογίας.

Στην υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα έχασε την ευκαιρία να αξιοποιήσει ένα θέμα που το ίδιο το κόμμα ανέδειξε στο παρελθόν μέσα από τη Μελίνα Μερκούρη. Ετσι, μπήκε στη λογική να καταγγείλει δήθεν «μυστικές συνομιλίες» και να εγκαλέσει τον πρωθυπουργό ζητώντας επιτακτικά, όπως και οι συνοδοιπόροι της Κουμουνδούρου, ενημέρωση.

Προηγήθηκε το θέμα των καλλιτεχνών που επίσης το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αρκέστηκε στο να γίνει και πάλι παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα για ένα ζήτημα που παραμένει άλυτο επί σειρά ετών χωρίς η Χαριλάου Τρικούπη να είναι άμοιρη ευθυνών.

Το ζήτημα είναι πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη, που αρέσκεται να δηλώνει ως το μοναδικό κόμμα της αντιπολίτευσης που διαθέτει θέσεις και καταθέτει προτάσεις, έχει εγκλωβιστεί στον ίδιο μονόδρομο της λαϊκιστικής αντιπολίτευσης στο οποίο ήδη βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό έχει αποτέλεσμα να ακολουθεί το προπορευόμενο όχημα, αντιγράφοντας όμως και τις… μανούβρες του.

Ακόμη και οι προτάσεις που καταθέτει, όπως αυτές που αφορούν την ακρίβεια, δείχνουν πλήρη ταύτιση κάνοντας λόγο περί μείωσης του ΦΠΑ και του ΕΦΚ αν και γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει η λήψη τέτοιων μέτρων.

Η πορεία αναμένεται ανάλογη. Οπως και η λογική της παροχολογίας, αφού σύντομα θα μπει σε μια λογική πλειοδοσίας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ με μοναδικό στόχο να αυξήσει τα ποσοστά του και να πιάσει καλύτερο ποσό στη μεταξύ τους διαπραγμάτευση αν καταστεί εφικτή διά της ψήφου των πολιτών η δημιουργία των συνθηκών που θα επέτρεπαν μια τέτοια συγκυβέρνηση. Ενδεχομένως ακόμη και μια συγκυβέρνηση… ηττημένων.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη έχει καταθέσει ήδη τα διαπιστευτήριά του, κλείνοντας το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ αν και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ως φύλλο συκής τα περί αυτόνομης πορείας με δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν προτίθεται να γίνει ο νέος… Καμμένος του Τσίπρα.