«Έλα στη θέση μου: 1ο Blind Guide Καλλιθέας» είναι ο τίτλος της βιωματικής δράσης που θα διεξαχθεί σήμερα Σάββατο, 15 Οκτωβρίου, στην Καλλιθέα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα «Λευκού Μπαστουνιού».
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, που διοργανώνει το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του δήμου Καλλιθέας, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία για μία πιο ανεξάρτητη διαβίωση.
Παράλληλα, με τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, επιχειρείται να αναδειχθεί όχι μόνο η σημασία της προσβασιμότητας στον αστικό ιστό, αλλά και η εκπαίδευση στην κινητικότητα και τον προσανατολισμό, υπογραμμίζοντας τον πρωτεύοντα ρόλο της αυτόνομης και ανεξάρτητης διαβίωσης στο σπίτι, το σχολείο, τη δουλειά και τις κοινωνικές δραστηριότητες.
Η δράση
Η εν λόγω βιωματική δράση αποσκοπεί στην απόκτηση ενσυναίσθησης από τους συμμετέχοντες, καθώς βλέποντα άτομα θα προσπαθήσουν να διασχίσουν μία διαδρομή με δεμένα τα μάτια τους, κρατώντας λευκό μπαστούνι και με βοήθεια συνοδού, ώστε να βιώσουν τη διαδρομή, όπως ένα άτομο με οπτική αναπηρία.
Η διαδρομή, που θα διανύσουν οι συμμετέχοντες, θα ξεκινήσει, στις 12 το μεσημέρι, από τις εγκαταστάσεις του ΚΕΑΤ (Ελ. Βενιζέλου 210 & Σπάρτης 103, Καλλιθέα–είσοδος από Σπάρτης), θα φτάσει μέχρι το τέρμα της οδού Σπάρτης και επιστροφή πάλι πίσω στο ΚΕΑΤ, όπου και θα γίνει απονομή μεταλλίων συμμετοχής, ενώ, στον προαύλιο χώρο του ΚΕΑΤ, το κοινό θα μπορεί να συμμετέχει σε γυμναστικές ασκήσεις προσαρμοσμένες στα άτομα με οπτική αναπηρία.
Δόμνα Μιχαηλίδου : Πρόκειται για εκδήλωση ενσυναίσθησης
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δηλώνει ότι πρόκειται για μία εκδήλωση ενσυναίσθησης. «Βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση ενός συμπολίτη μας με προβλήματα όρασης και εξετάζουμε πώς μπορούμε να διευκολύνουμε τη ζωή του» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μιχαηλίδου, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά σε μία κοινωνία ισότητας και συμπερίληψης. Όπως υπογραμμίζει, το Λευκό Μπαστούνι για τα άτομα με προβλήματα όρασης είναι ένα σύμβολο ελευθερίας και ανεξάρτητης διαβίωσης.
Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το βίντεο του ΚΕΑΤ, εποπτευόμενου φορέα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο περιέχει απλές και κατανοητές οδηγίες και τεχνικές που είναι απαραίτητο να γνωρίζει κάθε πολίτης που συνοδεύει ένα άτομο με οπτική αναπηρία.
Παράλληλα, η υφυπουργός Εργασίας, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε η βιωματική δράση «Έλα στη θέση μου: 1ο Blind Guide Καλλιθέας», έκανε αναφορά και στην πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που, σε συνεργασία με το ΚΕΑΤ, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, εκπόνησαν ειδική μελέτη και συντάχθηκε το σχετικό πόρισμα για τη θεσμοθέτηση του επαγγέλματος του Εκπαιδευτή Κινητικότητας και Προσανατολισμού, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι, σήμερα, η Ελλάδα διαθέτει εννέα μόλις επαγγελματίες εκπαιδευτές τυφλών, όταν τα άτομα με οπτική αναπηρία είναι 17.000.
Η υφυπουργός σημείωσε επίσης ότι, από τις αρχές του 2023, θα ξεκινήσουν τα προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών και οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν την ειδική πιστοποίηση για την άσκηση του επαγγέλματος από τον αρμόδιο κρατικό φορέα. Με αυτόν τον τρόπο, όπως εξηγεί, ολοένα και περισσότεροι πολίτες με οπτική αναπηρία θα έχουν την ευκαιρία να τύχουν εκπαίδευσης που θα στηρίξει την ανεξάρτητη διαβίωσή τους και τη συμπερίληψή τους στην κοινότητα.
Με τις δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Μιχαηλίδου υπενθυμίζει και τα πρωτόκολλα συνεργασίας που έχουν υπογραφεί με διάφορους οργανισμούς και φορείς. Ενδεικτικά, όπως τονίζει, το προσωπικό, οι ταξιθέτριες και οι ταξιθέτες, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα, για να υποδέχονται και να καθοδηγούν τα άτομα με προβλήματα όρασης, ενώ θα ακολουθήσει η εκπαίδευση του προσωπικού και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας, τέτοιες ενέργειες αποτελούν ένα καθοριστικό βήμα για την ισότιμη πρόσβαση και την ενεργητική συμμετοχή των ατόμων με οπτική αναπηρία σε πολιτιστικές δράσεις, όπως είναι μία μουσική ή θεατρική παράσταση, αλλά, παράλληλα, διασφαλίζουν και το δικαίωμά τους να ζουν ανεμπόδιστα την καθημερινότητά τους.