Σε μικρή υποβάθμιση της εκτίμησης για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα φέτος και του χρόνου προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάνοντας λόγο για “κακοτράχαλη” ανάπτυξη.

Ειδικότερα, στις νέες προβλέψεις του το ΔΝΤ τοποθετεί την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,8% το 2023 και στο 3% το 2024, υποβαθμίζοντας κατά 0,1% και τις δύο εκτιμήσεις σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Για τον πληθωρισμό, βλέπει τον ετήσιο πληθωρισμό να επιβραδύνει στο 7% από το 8,7%, εκτίμηση αυξημένη κατά 0,4% από ό,τι τον Ιανουάριο φέτος αλλά σχεδόν διπλάσια από την πρόβλεψη πέρυσι (Ιανουάριος 2022).

Στις κυριότερες οικονομίες του πλανήτη, για τις ΗΠΑ το Ταμείο βλέπει ανάπτυξη 1,6% φέτος, ελαφρώς υψηλότερα κατά 0,2% από τον Οκτώβριο και 1,1% για το 2024, αυξημένη κατά 0,1% της προηγούμενης εκτίμησης.

Στην ευρωζώνη τοποθετεί την ανάπτυξη στο 0,8% το 2023 αναβαθμίζοντας την εκτίμηση κατά 0,1%, ωστόσο την υποβαθμίζει κατά 0,2% για το επόμενο έτος στο 1,4%, ενώ στην Κίνα διατηρεί αμετάβλητους τους ρυθμούς 5,2% και 4,5%.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, στην Γερμανία το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί οριακά κατά 0,1% έναντι οριακής ανάπτυξης 0,1% που έβλεπε τον Ιανουάριο, ενώ το 2024 η μεγαλύτερη οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,1% – χαμηλότερο κατά 0,3% από την προηγούμενη εκτίμηση.

Για την Γαλλία η εκτίμηση του Ταμείου παραμένει αμετάβλητη στο 0,7% φέτος αλλά υποβαθμίζει κατά 0,3% στο 1,3% την ανάπτυξη του 2024.

Στην Ιταλία η εκτίμηση για φέτος είναι ελαφρώς ενισχυμένη κατά 0,1% φέτος στο 0,7%, αλλά μειωμένη κατά επίσης 0,1% στο 0,8% του χρόνου, ενώ για την Ισπανία το Ταμείο βλέπει ανάπτυξη 1,5% φέτος και 2% του χρόνου (αυξημένη κατά 0,4% το 2023 και μειωμένη κατά 0,4% το 2024).

Για την Ιαπωνία το ΔΝΤ υποβάθμισε κατά 0,5% την φετινή πρόβλεψη στο 1,3% και την αναβάθμισε οριακά κατά 0,1% για το 2024 στο 1%.

Τέλος, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να συρρικνωθεί το 2023 κατά 0,3% (έναντι πρόβλεψης για συρρίκνωση 0,6% προηγουμένως) και να αναπτυχθεί κατά 1% το 2024 (αντί για 0,9%).

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος, Πιερ Ολιβιέ Γκουρίνσα, σημειώνει ότι παραμένει σε καλό δρόμο η σταδιακή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας τόσο από την πανδημία όσο και από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η οικονομία της Κίνας που άνοιξε ξανά ανακάμπτει έντονα. Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας εκτονώνονται, ενώ οι μετατοπίσεις στις αγορές ενέργειας και τροφίμων που προκλήθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας υποχωρούν. Παράλληλα, η ταυτόχρονη και μαζική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες αναμένεται ότι θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς, με τον πληθωρισμό να επιστρέφει προς τους στόχους.

Η επιβράδυνση της οικονομίας φέτος επικεντρώνεται κυρίως στις προηγμένες χώρες και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντίθετα, παρά την υποβάθμιση κατά 0,5% για τις αναδυόμενες οικονομίας, πολλές δείχνουν να ανεβάζουν ρυθμούς με την ανάπτυξη να επιταχύνεται στο 4,5% φέτος από το 2,8% του 2022.

Οι κίνδυνοι
Όπως υπογραμμίζει ο Γκουρίνσα πάντως, η πρόσφατη αστάθεια των τραπεζών υπενθυμίζει ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. “Για ακόμα μια φορά, οι καθοδικοί κίνδυνοι κυριαρχούν και η ομίχλη που καλύπτει το outlook παγκοσμίως γίνεται πιο πυκνή”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο πληθωρισμός είναι πολύ πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν, ακόμη και πριν από λίγους μήνες. Ενώ ο παγκόσμιος πληθωρισμός έχει μειωθεί, αυτό αντανακλά κυρίως την απότομη πτώση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν προσμετρά την ενέργεια και τα τρόφιμα, δεν έχει κορυφωθεί ακόμη σε πολλές χώρες. Τα ΔΝΤ αναμένει ότι ο δομικός πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 5,1% σε ετήσια βάση, αλλά με σημαντική ανοδική αναθεώρηση κατά 0,6% από τον Ιανουάριο και εξαιρετικά υψηλότερα από τον στόχο.

Όπως σημειώνει ο Γκουρίνσα, σε αυτό το σημείο του κύκλου σύσφιξης περιμέναμε να δούμε περισσότερα σημάδια χαλάρωσης στην παραγωγή και την απασχόληση, ωστόσο οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ αναθεωρούνται ανοδικά τα δύο τελευταία τρίμηνα, υποδηλώνοντας μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ζήτηση. Κάτι που μπορεί να απαιτήσει περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ή διατήρησή της αυστηρότερη για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Πάντως, στην παρούσα φάση ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου δεν ανησυχεί για ανοδικό σπιράλ τιμών – μισθών, επισημαίνοντας ότι οι αμοιβές συνεχίζουν να υπολείπονται των αυξήσεων των τιμών, κάτι που υποδηλώνει ότι τα πραγματικά εισοδήματα μειώνονται.

Περισσότερο ανησυχητικές ενδεχομένως να είναι οι “παρενέργειες” που αρχίζει να έχει η απότομη σύσφιξη νομισματικής πολιτικής στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με τον Γκουρίνσα να σημειώνει ότι συνιστά ίσως η έκπληξη που άργησε τόσο πολύ να εμφανιστεί.

Μία απότομη σύσφιξη των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συνθηκών – ένα συμβάν “risk-off” – θα μπορούσε να έχει δραματικό αντίκτυπο ειδικά στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Σε ένα τέτοιο δυσμενές σενάριο μάλιστα η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 1%, με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ να δίνει πιθανότητες 15% σε μία τέτοια τροπή.

 

Πηγή: capital.gr