Στις εργασίες του περιφερειακού συνεδρίου ΕΣΥΦ-AgriBusiness Forum 2023 με θέμα «Η Φυτοπροστασία, καταλύτης για τον μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων στην ψηφιακή & πράσινη εποχή» συμμετείχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης.

esyf-agri-7.jpg

Στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου, το οποίο εστιάζει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων για βιώσιμες και επικερδείς αγροτικές εκμεταλλεύσεις στο τρίπτυχο γεωργικές εισροές, νέες τεχνολογίες, κλίμα-περιβάλλον, ο ΥφΑΑΤ μίλησε για την πρόκληση της φυτοπροστασίας στην Πράσινη Αρχιτεκτονική της Νέας ΚΑΠ.

Ειδικότερα μίλησε για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, κάνοντας την ιστορική αναδρομή της εμφάνισης τους, για την είσοδο της ορθολογικής χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, στις πρακτικές που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ολοκληρωμένη φυτοπροστασία, αλλά και την κατάρτιση των γεωργών και την πιστοποίηση αυτής.

esyf-agri-3.jpg

Ο Υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης περιέγραψε τα ιστορικά βήματα αυτών των εννοιών – πρακτικών, φτάνοντας στις προκλήσεις του σήμερα και στα ερωτήματα που εγείρονται για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων αλλά και πως αυτή θα επιτευχθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό, σύμφωνα και με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτήν την προσπάθεια ο κ. Σταμενίτης ότι είναι απαραίτητη η συμβολή όλων, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ο καθένας από το μετερίζι του, - Υπουργείο, παραγωγοί, καταναλωτές -, έχει τις ευθύνες γι’ αυτό που σήμερα διακυβεύεται στο χωράφι».

esyf-agri-1.jpg

Κλείνοντας, ο Υφυπουργός μίλησε και για τη συνεχή κατάρτιση και ενημέρωση των νέων γεωργών, που προσδίδουν μια άλλη δυναμική στην Ευρωπαϊκή γεωργία ενώ αναφέρθηκε και στον στόχο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον οποίο έχει ανακοινώσει ο Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, για την εισαγωγή μέχρι το 2027 60.000 νέων και νεοεισερχόμενων αγροτών.